Petiție: Votul abuziv al Austriei împotriva dreptului românilor de a face parte din Schengen
Intervenție de deschidere, Răzvan Nicolescu, Președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice
Vă mulțumesc pentru că ne-ați acceptat petiția. Decizia dumneavoastră ne da speranță.
Mă aflu aici de față împreună cu un grup de colegi, experți în drept european și studenți, pentru a apăra valorile Europei. Ne aflăm aici să apărăm drepturi fundamentale și statul de drept al Uniunii. Ne aflăm cu toții aici să vă semnalăm o încălcare gravă a Tratatului Uniunii Europene, inclusiv o violare a anumitor drepturi fundamentale garantate în articolul 2, printre care: egalitatea, demnitatea umană și non-discriminarea.
Pe 9 iunie 2011, Consiliul UE a adoptat o concluzie favorabilă privind aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, menționând că ambele țări întâlnesc criteriile necesare. Conform acestei decizii, ambele state ar fi fost să intre în spațul Schengen nu mai târziu de finalul lunii septembrie 2011.
Pe 8 decembrie, 2022, după unsprezece ani, două luni și șapte zile de întârzieri nejustificate, Austria și-a exercitat abuziv dreptul de veto împotriva accesiuni României. Votul a fost unul abuziv deoarece nu a luat în considerare prevederile Tratatului de aderare a Bulgariei și României la UE. Tratatul indică clar că un astfel de vot trebuie să fie în baza criteriilor Schengen. Austria a menționat în poziția sa oficială, atașată petiției noastre, că veto-ul lor a fost generat de anumite probleme legate de migrație, nu de criteriile Schengen. Motivul a fost aplicat diferențiat: Croația a fost acceptată, România a fost lăsată afară. Aceasta reprezintă o discriminare strict interzisă de articolul 2 din Tratatul UE.
Oficialii austrieci nu numai că au refuzat să respecte Tratatul de Aderare al României aprobat de Parlamentul lor, ci au și inventat un motiv fals. România nu a fost niciodată o rută importantă pentru migrație datorită protecției eficiente a frontierei și a barierelor sale geografice: Dunărea și Munții Carpați.
Invităm Comisia PETI să semnaleze în plenul Parlamentului European încălcarea drepturilor fundamentale printr-o rezoluție. Nimeni nu ar trebui să fie mai presus de drepturilor fundamentale garantate de Uniunea noastră. Nu putem să permitem ca 30 de milioane de cetățeni ai UE, români și bulgari, să fie umiliți!
În petiția noastră am menționat articolul 4 din Tratatul UE „… cooperare loială între statele membre”. Potrivit unor surse publice, Austria și-a confirmat de 18 ori sprijinul pentru aderarea României. Cu trei săptămâni înainte de 8 decembrie, poziția austriacă s-a schimbat, fiind anunțată prin media. De atunci, unii lideri austrieci au furnizat cifre false despre migrația care vizează România. Întreaga situație reprezintă o încălcare a articolului 4 din tratatul UE, provocând prejudicii reputației și economiei României. În plus, afectează lupta Europei împotriva schimbărilor climatice. Potrivit unui reputat studiu independent Big 4, peste 46 000 de tone de CO2 pe an sunt generate de mașinile, autobuzele și camioanele forțate să aștepte la graniță din cauza deciziei de a amâna aderarea României și Bulgariei la Schengen. Acesta este echivalentul a peste 310 000 de copaci maturi sau a peste 56 milioane kwh de electricitate pe bază de cărbune. Cineva trebuie să plătească pentru aceste daune provocate mediului!
Am menționat in petiție și articolul 13 din Tratatul UE… „cooperarea loială între instituțiile UE”. Comisia Europeană a depus un aviz pozitiv cu privire la aderarea României în urma verificărilor sale tehnice. Parlamentul European a declarat un aviz favorabil cu o mare majoritate. Consiliul ignoră de ani de zile celelalte instituții ale UE, încălcând astfel articolul 13 din Tratatul UE. Acest lucru nu mai poate fi tolerat!
Un înțelept părinte fondator al Uniunii noastre, Konrad Adenauer, a spus: „Istoria este suma totală a lucrurilor ce ar fi putut fi evitate.”.
Dragi deputați ai Parlamentului European, nu sunt aici pentru a vă cere mila. Sunt aici să cer dreptate și respectarea statului de drept. Instituția dumneavoastră poate aduce Consiliul în fața Curții Europene de Justiție pentru lipsa de bună-credință în a acționa și pentru veto-ul abuziv al Austriei. Ați făcut-o în trecut în privința altor chestiuni legate de Schengen și ați avut dreptate. Vă rugăm să inițiați o procedură la Curte pentru a ne apăra tratatele.
Petiția noastră nu este una împotriva poporului austriac. Nu este împotriva președintelui său onest care care a recunoscut drepturile românilor. Petiția noastră este împotriva populismului și a minciunilor cancelarului austriac.
Mâine, fiica mea Victoria își sărbătorește prima aniversare. Pentru generația ei și pentru generațiile ce vor urma trebuie să apărăm un viitor bazat pe reguli și drepturi. Uniunea Europeană a adus pace și prosperitate tuturor cetățenilor săi după dezastrul provocat de Hitler. Mi-am dedicat o parte importantă a carierei mele pentru a servi Europa. Am făcut tot ce am fost în stare pentru interesul tuturor cetățenilor europeni. Cred în Europa. Credem în dreptate. Noi, societatea civilă, nu vom înceta niciodată să ne apărăm drepturile și valorile fundamentale ale Uniunii. Nu ne lăsați singuri! Împreună suntem mai puternici! Împreună vom câștiga!
Dezbaterea poate fi urmărită online, începând cu ora 12:00, aici.

***
La data 22 martie 2023, o petiție a Asociației pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice, al cărei președinte este fostul ministru Răzvan Nicolescu, se va discuta la Parlamentul European cu privire la integrarea României în Schengen, potrivit capital.ro.
Petiția a fost depusă în luna ianuarie 2023, urmând să fie discutată în regim de urgență în Comisia pentru Petiții a Parlamentului.
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi
aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro