Secţiuni » Arii de practică » Business » Infrastructură
Infrastructură
Profesionişti

CCR pendinte: art. 1 din O.U.G. nr. 57/2021 pentru stabilirea unor măsuri privind finanţarea cheltuielilor aferente proiectelor de investiţii din cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii


21 martie 2023 | Andrei Alexandru MARCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

În data de 20.03.2023 s-a constituit un nou dosar (648D/2023) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 1 din O.U.G. nr. 57/2021 pentru stabilirea unor măsuri privind finanţarea cheltuielilor aferente proiectelor de investiţii din cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii (cauza Unitatea Administrativ-Teritorială Poiana Mare).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care această dispoziție formează obiectul unui control de constituţionalitate.

Instanţa de trimitere este Tribunalul București care a hotărât să nu suspende judecata prezentei cauze până la soluționarea excepției de neconstituționalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 1
(1) Pentru proiectele de investiţii prevăzute la art. XX alin. (8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, se aprobă plata tuturor cheltuielilor eligibile prevăzute la art. 41 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, cu modificările şi completările ulterioare, aferente serviciilor prestate, bunurilor livrate sau lucrărilor executate, precum şi plata altor cheltuieli eligibile efectuate care se încadrează în categoriile de cheltuieli prevăzute la art. 41 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, cu modificările şi completările ulterioare, de la data semnării contractului de finanţare şi până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2020, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Plata cheltuielilor prevăzute la alin. (1), neachitate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, de la o poziţie distinctă de transferuri din cadrul titlului 51 „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie.

Andrei Alexandru Marcu
Avocat, Baroul Constanța

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii