Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Regulamentul (E) 2023/588 de instituire a Programului Uniunii privind conectivitatea securizată pentru perioada 2023-2027


21 martie 2023 | Elena ALBU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 79/1 din 17 martie 2023 a fost publicat Regulamentul (E) 2023/588 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2023 de instituire a Programului Uniunii privind conectivitatea securizată pentru perioada 2023-2027.

Prezentul regulament instituie Programul Uniunii privind conectivitatea securizată (denumit în continuare „programul”) pentru perioada rămasă din cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 stabilit în Regulamentul (UE, Euratom) 2020/2093 al Consiliului (denumit în continuare „CFM 2021-2027”). Regulamentul stabilește obiectivele programului, bugetul pentru perioada 2023-2027, formele de finanțare din partea Uniunii și normele pentru furnizarea finanțării, precum și normele de implementare a programului, luând în considerare Regulamentul (UE) 2021/696.

Obiectivele generale ale programului sunt:

(a) să asigure furnizarea și disponibilitatea pe termen lung a unui acces neîntrerupt, pe teritoriul Uniunii și la nivel mondial, la servicii de comunicații guvernamentale prin satelit securizate, autonome, de înaltă calitate, fiabile și eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru utilizatorii autorizați de guverne, prin instituirea unui sistem multiorbital de conectivitate securizată aflat sub control civil și prin sprijinirea protecției infrastructurilor critice în înțelesul Directivei 2008/114/CE a Consiliului, a cunoașterii situației, a acțiunilor externe, a gestionării crizelor și a aplicațiilor care sunt critice pentru economie, mediu, securitate și apărare, sporind astfel reziliența și autonomia Uniunii și a statelor membre și consolidând baza lor tehnologică și industrială a comunicațiilor prin satelit, evitând în același timp recurgerea excesivă la soluții din afara Uniunii, în special în ceea ce privește infrastructura critică și accesul la spațiu;

(b) să permită furnizarea de servicii comerciale sau de servicii oferite utilizatorilor autorizați de guverne pe baza infrastructurii comerciale, în condiții de piață, de către sectorul privat, în conformitate cu normele în materie de concurență ale Uniunii, pentru a facilita, printre altele, dezvoltarea în continuare la nivel mondial a benzii largi de mare viteză și a conectivității neîntrerupte, precum și eliminarea zonelor moarte de comunicații și sporirea coeziunii dintre teritoriile statelor membre, reducând în același timp decalajul digital și contribuind, după caz, la realizarea obiectivelor generale menționate la articolul 3 din Directiva (UE) 2018/1972.

Prezentul regulament intră în vigoare la 20 martie 2023.

Consilier juridic Elena Albu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri