O aplicație de limbaj pentru refugiați creată în Belgia a câștigat Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni 2023
17 mai 2023 | JURIDICE.ro
Luni, 15 mai 2023, Parlamentul European a anunțat câștigătorii Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni 2023:
– premiul întâi, în valoare de 7500 EUR, a fost acordat proiectului „AILEM” din Belgia – prima aplicație de limbaj creată special pentru refugiați și solicitanți de azil și dezvoltată cu consultarea acestora. Aplicația folosește limbajul pentru a dărâma neînțelegerile și diferențele interculturale între refugiați și țara gazdă și cuprinde fraze folositoare, povești și jocuri pentru învățarea limbii, precum și modalități de a se conecta cu alți utilizatori. Proiectul urmărește să reunească persoane cu parcurs, experiență și statut social diferite.
– două proiecte au primit premiul doi ex-aequo: „Muzeul mobil al climei” din Lituania și „Corespondentul european” din Olanda. Ambele vor primi câte 3750 EUR.
„Muzeul mobil al climei” (Mobili Klimato muziejaus paroda) a fost înființat în mai 2022 pentru a convinge oamenii să adopte un stil de viață care să respecte mediul. Este format din patru containere maritime ce reprezintă patru teme: Schimbări climatice – cauze și impact; Pactul verde european; Agricultură durabilă și alimente sănătoase; Sfaturi practice de reducere a consumului
„Corespondentul european”, fondat în 2022, reunește peste 140 de tineri jurnaliști din toată Europa cu scopul de a produce jurnalism european. Aceștia trimit zilnic un buletin informativ ce acoperă o regiune diferită în fiecare zi, cu știrile europene cele mai relevante. Tototadă ei investighează felul în care temele majore sunt tratate în diferite țări europene.
***
Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen acordă în fiecare an Premiul Charlemagne proiectelor realizate de tineri cu o puternică dimensiune europeană, potrivit unui comunicat.
Juriul din România a ales proiectul “European Journey: A Unity Adventure”. Este vorba despre un joc de societate care urmărește să promoveze valorile europene în rândul tinerilor prin intermediul unei aventuri distractive, presărate cu provocări europene. Publicul țintă îl reprezintă tinerii între 10 și 25 de ani interesați să exploreze Uniunea Europeană și pasionați de jocuri educative. Acest joc poate fi jucat atât în cadrul școlilor cât și în afara acestora și reprezintă un instrument perfect pentru a dezvolta cunoștințele, spiritul de echipă și talentele sociale.
Trei proiecte câștigătoare vor fi alese dintre cele 26 de proiecte nominalizate de juriile naționale din statele UE. Premiul întâi este în valoare de 7.500 EUR, premiul doi 5.000 EUR, iar premiul trei 2.500 EUR.
Reprezentanții tuturor celor 26 de proiecte câștigătoare la nivel național vor fi invitați la ceremonia de decernare a premiului în Aachen, Germania.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro