Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Relația dintre dreptul de retenție și proprietatea publică. Se poate reține un bun proprietate publică?


22 martie 2023 | Alexandru-Valentin RĂVDAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alexandru-Valentin Răvdan

Alexandru-Valentin Răvdan

Dreptul de retenție constituie o garanție oferită debitorului exercitată prin reținerea bunului care ar trebui în mod normal remis sau restituit debitorului. Proprietatea publică este un element fundamental în societate modernă și aceasta trebuie protejată. În acest text scurt doresc să examinez o situație care apare în momentul în care aceste două instituții se ”intersectează”.

Codul Civil prevede totuși excepții pentru exercitarea acestui drept, prevăzute în cadrul articolului 2496, printre aceste excepții fiind și caracterul nesusceptibil de urmărire silită al bunului. Un exemplu de asemenea bunuri sunt bunurile proprietate publică, deoarece ele sunt insesizabile, inalienabile și nu pot fi urmărite silit.

Așadar, deși nu este prevăzut în mod direct în textul de lege, putem considera că dreptul de retenție nu poate fi exercitat față de bunurile proprietate publică.

Această concluzie este susținută și de practica instanțelor.

Un exemplu fiind Decizia nr. 1032 din 27.10.2008 a ICCJ, act prin care instanța supremă critică reținerea făcută în mod contradictoriu de instanța de apel care, pe de o parte,” că dreptul de proprietate publică este inalienabil, insesizabil şi imprescriptibil şi, pe de altă parte, că asupra acestui drept se poate constitui un drept de retenţie.” Tot prin această decizie ICCJ reține: ”Bunurile ce fac obiectul dreptului de proprietate publică au prezentat de-a lungul timpului aceleaşi caractere juridice. Astfel, dreptul de proprietate publică a fost şi este un drept absolut, imprescriptibil, insesizabil, dar mai ales inalienabil, pentru că nu este susceptibil de a fi înstrăinat sau dezmembrat.”

O altă speță care demonstrează optica instanțelor asupra ipotezei este dosarul 6195/2017, în care instanța statuează: ” Instanta nu poate retine susținerile reclamantei în sensul că deține un drept de retenție în privința spațiului reprezentat S___ de sport-din L_____ T_________ E___ R___, situat în _____________________________, întrucât pârâtele nu i-au achitat contravaloarea investițiilor. Se are în vedere împrejurarea că spațiul reprezentat S___ de sport-din L_____ T_________ E___ R___, situat în _____________________________ se află în administrarea Consiliului L____ al Sectorului 3, făcând parte din domeniul public al Municipiului București, iar bunurile proprietate publică sunt inalienabile și insesizabile, conform art. 120 alin. 2 din Legea 215/2001.”

Concluzionând, putem afirma că dreptul de retenție nu poate să fie exercitat asupra bunurilor aflate în proprietatea publică.

Alexandru-Valentin Răvdan
Student – Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii