Ziua internațională Nowruz
21 martie 2023 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ
2022: Ziua internațională Nowruz este marcată, anual, la data de 21 martie.
Secretarul general al ONU, António Guterres, cu prilejul Zilei internaționale Nowruz, a transmis următorul mesaj:
Nowruz marchează noi începuturi.
O „nouă zi”.
Un nou an.
Sosirea primăverii și renașterea naturii.
Pentru mai mult de 300 de milioane de oameni din întreaga lume, este un moment în care familia și prietenii să se reunească, să reflecteze asupra trecutului și să aștepte cu nerăbdare un viitor mai luminos.
Nowruz este, de asemenea, o celebrare a patrimoniului cultural bogat al umanității și a diversității. Și o șansă – pentru noi toți – de a ne ghida după valorile sale de pace, dialog și solidaritate:
- Să ne reafirmăm angajamentul față de drepturile omului și demnitate;
- Promovarea respectului reciproc și a reconcilierii;
- Pentru a proteja planeta și a trăi în armonie cu natura.
Pe măsură ce sărbătorim Nowruz, să alegem speranța și compasiunea, să îmbrățișăm oportunitățile care ne așteaptă și să lucrăm împreună pentru a construi o lume mai pașnică, mai durabilă și mai incluzivă pentru toți.
Fie ca acest Nowruz să vă aducă bucurie, sănătate bună și prosperitate.
Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București
***
2022: Ziua internațională Nowruz este marcată, anual, la data de 21 martie.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a transmis următorul mesaj:
Nowruz este o sărbătoare a noilor începuturi.
Începutul unui nou an. Sosirea primăverii. Reînnoirea naturii.
Nowruz este, de asemenea, o sărbătoare a diversității noastre.
Reunește peste 300 de milioane de oameni, între generații și dincolo de granițe.
Este timpul să învățăm unii despre alții, despre culturile noastre și despre lumea noastră.
Nowruz este un memento a tot ceea ce avem în comun.
Promovează reconcilierea și buna vecinătate.
Este ecoul valorilor Națiunilor Unite ale păcii, drepturilor omului și demnității.
Pe măsură ce omenirea se confruntă cu provocări fără precedent, să ne lăsăm ghidați de spiritul de solidaritate Nowruz și să ne reînnoim angajamentul de a trăi în armonie, de a ne proteja planeta și de a nu lăsa pe nimeni în urmă.
Le doresc tuturor un Nowruz fericit, sănătos și liniștit.
Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București
***
2021: Ziua internațională Nowruz este marcată, anual, la data de 21 martie.
Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:
Nauryz, Navruz, Nawrouz, Nevruz, Nooruz, Novruz, Nowrouz, Nowruz- această sărbătoare a sosirii primăverii este la fel de bogată în nume ca și în tradiții. Indiferent de numele pe care îl rostiți, această festivitate comună a reunit comunitățile din țări și regiuni de mai bine de 3.000 de ani.
Într-adevăr, milioane de oameni din Asia de Vest, Asia Centrală și de Sud, Europa de Sud-Est și din alte părți sărbătoresc anual acest eveniment. Însemnând „zi nouă”, Nowruz este un simbol al noilor începuturi, un mesaj al renașterii. Însă aduce și oameni din diferite culturi împreună, astfel încât să își poată aprecia valorile și aspirațiile comune.
Ca atare, Nowruz este o punte între trecut și viitor. Transmis de la o generație la alta, întruchipează un sentiment de continuitate și întărește sentimentele de apartenență. Chiar și după 3.000 de ani, Nowruz este un exemplu înfloritor de moștenire vie, plină de cântări, dansuri, ritualuri publice, jocuri tradiționale și mese minunate. În acest fel, reflectă multe dintre valorile UNESCO, cum ar fi importanța construirii conexiunilor, promovarea respectului reciproc, trăirea armonioasă cu natura și promovarea solidarității și a păcii în mintea oamenilor. Având în vedere contribuția sa la diversitatea și armonia culturală, Nowruz a fost recunoscută de UNESCO ca parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al umanității în 2016.
În vremuri de criză, avem nevoie mai mult ca niciodată de sărbători înălțătoare ca acestea.
Spiritul lui Nowruz- de conectare, de solidaritate, de comunitate, de speranță și, de asemenea, de rezistență este surprins frumos în faimosul poem Bani Adam al poetului persan Saadi: „Toți bărbații și femeile sunt unul pentru celălalt membrele unui singur corp și când această viață pe care o împărtășim ne rănește pe unul dintre noi, toți împărtășesc răul ca și când ar fi fost al nostru. ” Într-o lume perturbată de o pandemie globală fără precedent, Nowruz poartă un mesaj de reînnoire.
Să ne inspirăm cu toții astăzi de Nowruz- și de promisiunea sa de armonie, solidaritate și bucurie pentru mâine.
Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București
***
2020: Ziua internațională Nowruz este marcată, anual, la data de 21 martie.
Ce tipuri de mâncare servesc oamenii cu ocazia acestei sărbători?
În prima zi de Nowruz, familiile se adună la casa celui mai vechi membru al familiei.
Masa tradițională de Anul Nou include „sabzi polo mahi” (orez amestecat cu ierburi și servit cu pește alb); „ash reshteh” (supă verde, groasă, cu tăiței, năut și fasole) și „kuku sabzi” (frittata de legume).
Produsele de patiserie includ „baghlava” (baclava), „toot” (dude); „naan-nokhodchi” (fursecuri de năut cu fistic)și „ajeel” (fructe de pădure uscate și stafide).
Cât dureaza Nowruz?
Festivitățile se încheie la 13 zile după Anul Nou cu „Sizdeh Bedar” (Ziua naturii), care poate fi tradus ca „a scăpa de 13” (simbol al ghinionului), sau a „lovi drumul”.
În ziua de „Sizdeh Bedar”, oamenii se îndreaptă spre câmpuri deschise, câmpii, parcuri și râuri pentru a face picnic, luând cu ei „sabzehul” pe care îl crescuseră meticulos. Acolo, ei aruncă „sabzehul” în râu sau pe câmpuri, pentru a simboliza redarea naturii.
Școlile și birourile, de obicei, se deschid a doua zi.
Ce părere are guvernul iranian despre sărbătoarea Nowruz?
După răsturnarea din 1979 a 2500 de ani de monarhie, Republica Islamică Iran, care încercase inițial să echivaleze ritualurile de sărbătoare cu păgânismul, nu a reușit să șteargă festivitățile care sunt adânc înrădăcinate în cultura iraniană.
Astfel, în Iran, Nowruz a devenit un simbol al rezistenței care se reflectă în salutul comun „Nowruz pirooz”, care înseamnă „Nowruz învingător”, sau mai frecvent, „Eid shoma mubarak”.
Cum este Nowruz afectat de COVID-19?
Izbucnirea COVID-19 a lovit puternic Iranul. În momentul scrierii (18 martie 2020, 19:39 UTC), numărul oficial de decese a depășit 1000, cu peste 17000 de infecții diagnosticate, deși mulți observatori consideră că acestea sunt doar o subestimare. Drept urmare, autoritățile din Iran solicită oamenilor să rămână acasă și au restricționat călătoriile între orașe pentru a opri răspândirea virusului.
Traficul a fost interzis pe multe dintre drumurile țării, în special în provinciile turistice populare în timpul festivităților de 13 zile. Zborurile interne și internaționale sunt aproape de blocaj.
Liderul spiritual iranian, Ayatollah Ali Khamenei, și-a anulat adresa anuală Nowruz, care urma să aibă loc la altarul Imamului Reza din Mashhad, la 20 martie.
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București
***
21 martie 2019: Ziua internațională Nowruz este marcată, anual, la data de 21 martie.
21 martie 2018: Ziua internațională Nowruz este marcată, anual, la data de 21 martie.
Sărbătorirea zilei Nowruz promovează valorile păcii și ale solidarității între generații și în interiorul familiilor, dar și consolidarea legăturilor între popoare, bazate pe respect reciproc și pe relații de bună vecinătate, contribuind astfel la diversitate culturală și la prietenie între diferite comunități. Ritualurile practicate cu această ocazie reflectă legătura inseparabilă dintre om și natură și a respectului acestuia față de sursele naturale de viață.
Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București
***
21 martie 2017: Ziua internațională Nowruz (International Nowruz Day) este sărbătorită, anual, la 21 martie, pentru a promova valorile păcii și ale solidarității între generații și în interiorul familiilor, dar și consolidarea legăturilor între popoare, bazate pe respect reciproc și pe relații de bună vecinătate, contribuind astfel la diversitate culturală și la prietenie între diferite comunități.
Evenimentul coincide, de cele mai multe ori, cu echinocțiul de primăvară, astfel că ritualurile practicate cu această ocazie reflectă legătura inseparabilă dintre om și natură și a respectului acestuia față de sursele naturale de viață.
Cuvântul Nowruz, de origine persană/iraniană, înseamnă „zi nouă” şi a fost consemnat pentru prima dată în secolul al II-lea, deşi ziua era sărbătorită încă din perioada Imperiului Ahemenid (cca. 548-330 BC).
Proiectul privind decretarea Zilei internaționale Nowruz a fost elaborat de statele Afganistan, Azerbaidjan, Albania, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Iran, India, Kazahstan, Republica Kârgâză, Tadjikistan, Turcia și Turkmenistan și a fost prezentat la cea de-a 64-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite.
La 30 septembrie 2009, Nowruz a fost inclusă în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO, iar la cea de-a 71-a reuniune plenară, care a avut loc la 23 februarie 2010, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția 64/253 prin care data de 21 martie a devenit Ziua internațională Nowruz.
În prezent, în țările care sărbătoresc Ziua internațională Nowruz, dar și în comunitățile acestora de peste hotare, se organizează festivaluri tradiționale, concerte, evenimente culturale sau chiar adevărate ceremonii de plantare, pentru a marca, astfel, renașterea naturii.
Începând cu 2016, „Sărbătoarea Sosirii Primăverii” este celebrată și în România, pentru membrii minorității tătare turco-musulmane.
Propunerea legislativă pentru declararea acestei zile, a fost adoptată de Senat, la 22 septembrie 2015, cu toate că, anterior, fusese respinsă.
Astfel, la 25 noiembrie 2015, Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind declararea acestei zile, în expunerea de motive arătându-se că „Sărbătoarea Nawrez și a anului nou este asemănată cu sărbătoarea de Paște a creștinilor prin prisma compatibilității legate de tradiții și obiceiuri”.
Cu ocazia acestei sărbători, se vopsesc ouă în trei culori — roșu, galben și verde, iar tradiția spune că până ce pe pământ nu cad coji de ouă, nu vine primăvara. „Cojile de ouă căzute pe pământ semnifică scăparea de greutăți și instaurarea unui început mai bun. Este cea mai importantă sărbătoare după Bayram a minorității turco-tătare”.
La 17 decembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii nr. 333/2015 privind declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoare a sosirii primăverii pentru membrii minorității tătare turco-musulmane, denumită „Nawrez”.
Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/nowruzday/.
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro