Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Timișoara. Iapă împunsă cu sulița


22 martie 2023 | Andrei PINTILIE

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Andrei-Ioan Pintilie

În fapt, în data de 09.08.2009, în timp ce se îndrepta spre un teren cultivat cu porumb pentru a-l păzi, inculpatul a împuns cu o suliță în zona abdominală calul (o iapă gestantă în vârstă de 2 ani) aparținând părții vătămate, producându-i leziuni (perforarea stomacului și intestinelor) care au condus ulterior la decesul animalului. Situația de fapt reținută în rechizitoriu se probează cu următoarele mijloace de probă: plângerea părții vătămate; declarațiile părții vătămate; declarații învinuit/inculpat; declarații martori. În faza de cercetare judecătorească au fost administrate următoarele mijloace de probă: în baza art. 323 C .pr.pen. a fost audiat inculpatul ocazie cu care acesta nu a recunoscut fapta pentru care a fost trimis în judecată; în temeiul art. 327 C .p.p. au fost audiați mai mulți martori.

În drept faptele inculpatului întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor prev. de art. 217 alin. 1 C .p. și art. 23 al. 1 ind. 1 pct. c raportat la art. 6 alin. 2 lit. a din legea 205/2004. În ceea ce privește latura obiectivă a infracțiunii, aceasta a constat în derularea actelor agresive împotriva animalului. Urmarea imediată a constat în decesul animalului urmare a manevrelor agresive ale inculpatului. Sub aspectul laturii subiective, acțiunea s-a derulat cu intenție directă. Pentru fapta săvârșită, inculpatul va fi pedepsit.

Pedeapsa aplicată: În baza art.82 Cod penal stabilește în sarcina inculpatului  un termen de  încercare cu durata de 4(patru) ani , calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 359 Cod de procedură penală, îi atrage atenția inculpatului  asupra dispozițiilor art.83, 84 Cod penal, a căror nerespectare conduce la revocarea suspendării condiționate a executării pedepsei. În baza art.71 alin.2 C.penal interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a-II-a și lit.b C.penal. În baza art.71 alin.5 C.penal suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiționate a executării pedepsei închisorii. În baza art. 998, 999 cod civil,obligă inculpatul către partea civilă, la plata sumei de 5000 lei, contravaloarea calului omorât.

Sentința penală nr.1080/2011, disponibilă aici.

Pintilie Andrei-Ioan
Student – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii