« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Avocatul Poporului. Sesizare din oficiu și anchetă ref. cazul unor copii preluați din familie de autoritățile finlandeze. UPDATE: Scrisoare-apel către Ombudsmanul din Finlanda. UPDATE: Autoritățile finlandeze au concluzionat că mama le voia doar binele
04.02.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Content, Dreptul familiei | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,

Joi, 28 ianuarie 2021, Medicul Camelia Smicală a anunțat pe rețelele de socializare că reprezentanți ai serviciilor sociale finlandeze au vizitat-o și au demarat procedurile pentru reîntoarcerea copiilor.

Camelia Smicală: „Avem vești bune: socialul a fost azi în vizită la noi acasă și au demarat procedurile pentru reîntoarcerea copiilor acasă. Au fost extrem de amabili și prietenoși.Ceva s-a întâmplat. Slavă Domnului! Doamne ajută!”

***

Miercuri, 5 aprilie 2017, Avocatul Poporului a trimis o scrisoare-apel lui Tuomas Kurttila, omologul său finlandez, cu privire la cazul celor doi copii preluați de la domiciliul mamei de către autoritățile de protecție a copilului din Finlanda, prin care solicită sprijinul acestuia în vederea reintegrării copiilor la domiciliul mamei sau, dacă acest lucru nu este posibil, în vederea repatrierii de urgență a celor doi minori, potrivit unui potrivit unui comunicat al AvP, semnat de Matei Vîrtosu, Purtător de cuvânt.

În document, Avocatul Poporului solicită omologului său finlandez să analizeze cazul și dă asigurări că, prin acest demers, sunt respectate pe deplin drepturile prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Avocatul Poporului apreciază, în scrisoare, că este posibil să fi existat abuzuri de putere şi de drept săvârşite de către autorităţile pentru protecţia copilului din Finlanda și că este posibil să se fi încălcat mai multe norme din legislaţia internaţională în domeniul drepturilor omului.

Mama copiilor este cetățean român, tatăl este cetățean finlandez, iar potrivit jus sanguinis, copiii născuți dintr-un cetățean român sunt la rândul lor cetățeni români.

***

Joi, 2 martie 2017, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și va face demersuri legale în cazul unor copii români preluați din familie de către autoritățile din Finlanda, potrivit unui comunicat al AvP, semnat de Matei Vîrtosu, Purtător de cuvânt.

Sesizarea este urmarea difuzării de către postul de televiziune DIGI 24 a unui reportaj, în care era prezentată situația a doi copii români, crescuți de către mamă în Finlanda, care au fost preluați de autorități și duși în centre de plasament diferite. Mama copiilor, de profesie medic, s-a stabilit de mai mulți ani în Finlanda, fiind căsătorită cu un bărbat finlandez.

În urma despărțirii de soț, acesta a reclamat-o că intenționează să plece în România împreună cu copiii, motiv pentru care, în primăvara anului 2015, autoritățile finlandeze au preluat copiii de la domiciliul mamei, instituind pentru aceștia măsuri de protecție în centre de plasament diferite.

Din acel moment, mama a încercat din răsputeri să-și recapete copiii, a învățat limba finlandeză și s-a angajat ca medic anestezist, pentru a face dovada faptului că își poate întreține copiii. De asemenea, a apelat la Ambasada Finlandei și la Comisia pentru Diaspora din Camera Deputaților, în speranța că autoritățile române o vor sprijini în acest sens. Conform celor relatate, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Helsinki a făcut cerere de repatriere pentru cei doi copii, pentru a fi crescuți în România de către bunicii materni din Piatra Neamț.

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.