Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Mediu
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua mondială a vieții sălbatice
03.03.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială a vieții sălbatice este marcată, anual, la data de 3 martie.

Temă pentru 2019: „Viața sub apă: pentru oameni și planetă.”

Tema de anul acesta se concentrează asupra speciilor marine și va reprezenta o oportunitate pentru a sublinia problemele și valorile critice ale vieții sălbatice marine în viața noastră de zi cu zi. Această ocazie va marca, de asemenea, inițiativele de succes de conservare și gestionare durabilă a acestor specii și de sporire a sprijinului acordat viitoarelor inițiative.

Abdoulaye Mar Dieye, secretar general adjunct al ONU și director al Biroului PNUD pentru politici și programe: „Oceanele reglează climatul nostru, produc jumătate din oxigenul pe care îl respirăm, asigură hrană pentru 3 și 2 miliarde de oameni și absorb 30% atmosferă și 90% din căldură din cauza schimbărilor climatice. Pentru a se asigura că oceanele și speciile marine sunt conservate și protejate, soluțiile bazate pe natură care reunesc partenerii publici, privați și ai societății civile trebuie să fie replicate și ameliorate.

Ziua Mondială a Zilei Mondiale a Sălbatice 2019 va fi marcată de o serie de evenimente și activități media din întreaga lume, inclusiv un eveniment la nivel înalt de la sediul ONU din New York la 1 martie.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua mondială a vieții sălbatice este marcată, anual, la data de 3 martie.

Temă pentru 2018:”Pisici mari: prădători amenințați.

Pisicile mari sunt printre cele mai recunoscute și admirate animale de pe tot globul.

António Guterres, Secretar General ONU: ”De Ziua Mondială a Vieții Sălbatice, fac apel la oameni din întreaga lume să contribuie la creșterea gradului de conștientizare și la luarea de măsuri personale pentru a asigura supraviețuirea pisicilor mari din lume și a diversității sale biologice prețioase și fragile”.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a vieții sălbatice (World Wildlife Day) este marcată, anual, la data de 3 martie.

Sediul materiei: La 20 decembrie 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca data de 3 martie să devină Ziua mondială a vieții sălbatice, reafirmând astfel valoarea naturii sălbatice și contribuția sa la nivel ecologic, genetic, social, economic, științific, educațional, cultural, recreativ sau estetic, al dezvoltării durabile și bunăstării oamenilor.

Temă pentru 2017:  „Ascultați vocile tinere!”

Astfel, întrucât aproape un sfert din populația Terrei are vârste cuprinse între 10 și 24 de ani, ONU încurajează tineretul din întreaga lume să devină o echipă puternică în vederea protejării vieții sălbatice aflate în pericol.

În data de 3 martie 1973  a fost adoptată Convenția privind comerțul cu specii de floră și faună sălbatică aflate în pericol (CITES) – un tratat multilateral ce are ca scop protecția plantelor și animalelor aflate în pericol și asigurarea, printr-un sistem de permise și certificate, că activitățile de comercializare a acestora nu pune în pericol supraviețuirea speciilor.

În perioada 3-14 martie 2013 au avut loc, la Bangkok, lucrările CITES, prilej cu care s-au aniversat 40 de ani de la adoptarea Convenției. Subiectele abordate au fost legate de combaterea pescuitului excesiv, a exploatării forestiere ilegale și a crimelor aduse faunei sălbatice. În septembrie 2016, membrii CITES s-au adunat la Johannesburg, în Africa de Sud, la cea de-a 17-a reuniune a Conferinței părților (COP17). Cu acest prilej a fost adoptată prima rezoluție CITES privind „Angajamentul tinerilor”, un apel pentru o mai mare implicare și responsabilizare a tinerilor în problemele privind conservarea, se arată pe wildlifeday.org.

Prima ediției a Zilei mondiale a vieții sălbatice a fost sărbătorită la 3 martie 2014, fiind marcată de evenimente speciale în țări precum: Bangladesh, Belgia, Camerun, Canada, China, Germania, Grecia, India, Kenya, Malawi, Mongolia, Noua Zeelandă, Oman, Pakistan, Peru, Africa de Sud, Coreea de Sud, Sri Lanka, Elveția, Thailanda, Togo, Marea Britanie, SUA, Vietnam și Zimbabwe, se arată pe site-ul cites.org.

Tema din 2015 a fost „Este timpul să acționăm împotriva crimei asupra faunei și florei sălbatice!”. Potrivit cifrelor publicate la acea dată de către CITES, ratele globale ale braconajului elefanților a rămas neschimbat în 2014, comparativ cu 2013, depășind însă ratele naturale de creștere a populației elefanților, ceea ce însemna o scădere continuă a numărului de elefanți în general. Cele mai multe acte de braconaj asupra rinocerilor, respectiv 94%, au loc în Africa de Sud, unde încă există cele mai mari populații de rinoceri.

În 2016 ziua a fost marcată sub titlul „Viitorul vieții sălbatice se află în mâinile noastre”, elefanții africani și cei asiatici aflându-se în centrul unei campanii globale de oprire a dispariției celor mai mari mamifere de pe Pământ.

Pe baza acestor rațiuni, toate statele membre ale sistemului Națiunilor Unite, precum și alte organizații internaționale, societatea civilă, organizații non-guvernamentale, dar și simpli cetățeni, sunt invitate să observe și să se implice în această sărbătoare globală a vieții sălbatice. Totodată, comunitățile locale pot avea un rol pozitiv în oprirea comerțului ilegal cu floră sau faună sălbatică.

Totodată, secretariatul CITES în colaborare cu alte organizații ONU facilitează implementarea la nivel global a Zilei mondiale a vieții sălbatice.

În prezent, CITES are 182 de state membre și reprezintă unul dintre cele mai importante organisme mondiale în ceea ce privește conservarea biodiversității prin reglementarea comerțului cu floră și faună sălbatice aflate în pericol. România a aderat la CITES în 1994.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate