« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială a vieții sălbatice
03.03.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a vieții sălbatice este marcată, anual, la data de 3 martie.

Miercuri, 3 martie 2021, Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Vieții Sălbatice, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale: „Ziua Mondială a Vieții Sălbatice este un bun prilej de a aduce în atenția publică nevoia de a conserva speciile de animale și plante sălbatice. Anul acesta, Națiunile Unite au propus ca temă centrală pădurile și rolul lor esențial în susținerea vieții noastre.

Pădurile fac parte din patrimoniul nostru natural, protejează biodiversitatea și sunt cruciale pentru combaterea schimbărilor climatice. În timp ce omenirea este angajată într-o cursă contracronometru de a găsi soluții pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, natura ne oferă o tehnologie de absorbție a carbonului simplă, sigură și foarte ieftină: copacii.

România ocupă un loc special în Europa în materie de biodiversitate, păduri și viață sălbatică. Aproximativ 35% din suprafața României este acoperită de păduri, un patrimoniu natural cu o valoare ecologică inestimabilă. Sunt păduri care găzduiesc mii de specii de animale și plante sălbatice, multe dintre ele dispărute în Vestul Europei.

Pădurile și speciile de floră și faună pe care le adăpostesc se află, însă, deseori sub amenințare. În ultimele decenii, acțiunile noastre au dus la distrugerea habitatelor unor specii sălbatice, forțându-le să caute hrană în proximitatea așezărilor umane. Torturarea, traficarea sau uciderea animalelor sălbatice sunt acte reprobabile, care trebuie pedepsite conform legii în vigoare fără nicio ezitare.

Comiterea de abuzuri la adresa animalelor sălbatice, chinuirea și traficarea lor ne expun suplimentar pe noi, oamenii, la diverse virusuri. Astfel de practici cresc riscul apariției unei pandemii precum cea de COVID-19, care ne-a bulversat sănătatea și viața în ultimul an.

Relația de respect cu viața sălbatică și cu mediul înconjurător este esențială pentru sănătatea noastră. Este fundamental să promovăm permanent modele și practici de gestionare a pădurilor și a vieții sălbatice care să susțină atât bunăstarea noastră, a oamenilor, cât și conservarea pe termen lung a ecosistemelor. Implicarea noastră trebuie să meargă dincolo de protejare, pentru că este necesar să ajutăm natura să se regenereze. Plantarea de copaci contribuie la acest proces de regenerare.

Eforturile de împădurire care au avut loc recent în România reprezintă un motiv de optimism. În 2020, am acordat patronajul campaniei naționale de împădurire organizate de Guvern. Împreună am plantat peste 50 de milioane de puieți, o investiție cu beneficii reale pentru mediu, ecosisteme naturale, dar și pentru sănătatea românilor și pentru generațiile viitoare.

În 2021, solicit Guvernului să fie și mai ambițios, să vină cu un plan de plantare mai ales în afara fondului forestier, pe terenuri nisipoase ori degradate. Salut, totodată, inițiativa Executivului de a aloca un miliard de euro pentru păduri în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Protejarea mediului este o prioritate în care vom investi constant în viitor.

Un rol foarte important în combaterea defrișării ilegale a pădurilor și în inițiativele de împădurire și protejare a vieții sălbatice îl au reprezentanții societății civile. Încurajez asociațiile de mediu să-și continue demersurile și să vină în completarea efortului autorităților publice de a ne proteja patrimoniul natural.

Este esențial ca societatea civilă, media și cetățenii să rămână vigilenți și implicați activ în protejarea pădurilor și a vieții sălbatice.

Sunt un susținător fără rezerve și mă voi implica activ în promovarea eforturilor de regenerare a pădurilor și a speciilor de animale și plante sălbatice. Îmi doresc ca, în aceste demersuri, să am alături de mine cât mai mulți români.”

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Geneva, 23 noiembrie 2020 – Secretariatul Convenției privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție a faunei și florei sălbatice (CITES) a anunțat astăzi tema Zilei mondiale a vieții sălbatice a Organizației Națiunilor Unite 2021: Păduri și mijloace de trai: susținerea oamenilor și a planetei.

Acoperind aproape o treime din suprafața terestră a planetei, pădurile și suprafețele împădurite reprezintă pilonii cheie ai mijloacelor de trai și bunăstării umane.

Peste 800 de milioane de oameni trăiesc în pădurile tropicale și savanele din țările în curs de dezvoltare. Comunitățile indigene și rurale au o relație deosebit de strânsă cu aceste sisteme naturale. Ei se bazează pe acestea pentru a-și satisface nevoile esențiale, de la hrană și adăpost la energie și medicamente, dar mențin, de asemenea, o relație personală, culturală și spirituală puternică cu aceste medii. Popoarele indigene și comunitățile locale sunt, de asemenea, custozi istorici ale celor mai importante rezervoare de biodiversitate ale planetei, inclusiv pădurile.

Serviciile și resursele ecosistemice furnizate de păduri și zonele împădurite, de la filtrarea și stocarea apei proaspete până la asigurarea fertilității solurilor sau la reglarea climei, sunt esențiale pentru economia globală și pentru oamenii de pretutindeni. Cu toate acestea, pădurile se află acum la răscrucea multiplelor crize planetare cu care ne confruntăm în prezent, de la schimbările climatice, la pierderea biodiversității și impactul social și economic al pandemiei globale actuale.

Tema Zilei mondiale a vieții sălbatice 2021- Păduri și mijloace de trai: susținerea oamenilor și a planetei– urmărește să facă lumină asupra legăturilor dintre starea pădurilor și a zonelor împădurite a planetei noastre și păstrarea milioanelor de mijloace de trai care depind direct de acestea, cu o atenție deosebită pentru cunoștințele tradiționale ale comunităților care au gestionat ecosistemele forestiere și viața sălbatică a acesteia de secole.

Ziua își propune, de asemenea, să stimuleze discuțiile către stabilirea unui model durabil de interacțiune între umanitate și unul dintre cei mai importanți furnizori naturali ai săi, în conformitate cu obiectivele Națiunilor Unite de dezvoltare durabilă, inclusiv obiectivul 1 (eradicarea sărăciei), obiectivul 2 (eradicarea foametei), obiectivul 12 (asigurarea unor modele de consum și producție durabile), obiectivul 13 (acțiune climatică) și obiectivul 15 (viața terestră).

Secretariatul CITES, Programul ONU de Dezvoltare (PNUD) și alte organizații ale sistemului ONU, statele membre, convențiile legate de biodiversitate și societatea civilă, derulează o serie de evenimente globale virtuale și naționale și activități de socializare în jurul Zilei Mondiale a Vieții Sălbatice 2021. Acestea includ un eveniment virtual la nivel înalt pe data de 3 martie, un festival de film organizat cu Jackson Wild și UNDP și un concurs internațional de artă pentru tineret organizat cu Fondul internațional pentru bunăstarea animalelor (IFAW).

Ivonne Higuero, secretarul general al CITES, a transmis următorul mesaj:

Pădurile sunt una dintre principalele surse de viață de pe planeta noastră. Acestea găzduiesc aproape patru cincimi din toate speciile terestre de faună și floră sălbatică. De asemenea, găzduiesc câteva sute de milioane de oameni, inclusiv nenumărați membri ai popoarelor indigene și comunități locale.

La nivel global, până la 350 de milioane de oameni trăiesc în interiorul sau adiacent zonelor împădurite, bazându-se pe păduri și speciile lor pentru a-și acoperi nevoile de bază, pentru hrană, pentru adăpost, combustibil și medicamente. Aceste grupuri au trăit mult timp în armonie cu mediile lor, care la rândul lor au devenit o parte centrală a identităților lor sociale și culturale.

Aceste comunități au, de asemenea, secole de experiență trăind din serviciile ecosistemice aproape nelimitate furnizate de păduri. În mod istoric, aceștia au acționat ca principali custozi ai pământurilor lor: puțin sub o treime din suprafața lumii este gestionată de popoarele indigene, cuprinzând unele dintre cele mai bine conservate păduri de pe planetă.

Pădurea și viața sălbatică forestieră asigură, de asemenea, veniturile și bunăstarea a nenumărați oameni care nu trăiesc neapărat în apropierea lor. La nivel mondial, aproximativ 80 de milioane de locuri de muncă, atât în ​​sectoarele formale, cât și în cele informale, sunt susținute direct de resursele forestiere. Mai mult, până la 2,4 miliarde de oameni folosesc energia pe bază de lemn pentru gătit, atât în ​​mediul rural și urban, cât și în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare.

Pădurile au oferit mult timp o plasă de siguranță pentru unele dintre cele mai vulnerabile grupuri din întreaga lume.

Cu toate acestea, aceste ecosisteme esențiale și speciile sălbatice sunt chiar centrul celor mai urgente provocări cu care ne confruntăm astăzi, la fel și comunitățile pe care le ajută să se susțină. Deoarece efectele combinate ale schimbărilor climatice, pierderea biodiversității și consecințele sociale și economice ale actualei crize globale de sănătate continuă să perturbe viețile și ecosistemele de pretutindeni, acestea reprezintă o amenințare specială pentru oamenii și comunitățile ale căror mijloace de trai și bunăstare sunt cele mai strânse legat de sistemele naturale precum pădurile.

Conversia terenurilor în creștere, urbanizarea rapidă și alte forme de invadare a zonelor împădurite duc la pierderea, degradarea și fragmentarea pădurilor. Acest lucru amenință să răstoarne viața popoarelor indigene și a comunităților locale care depind de păduri pentru veniturile și nevoile lor de bază, expunându-le riscurilor tot mai mari de sărăcie și instabilitate.

În timp ce încercăm să reparăm relația noastră cu natura, pădurile, speciile de păduri și comunitățile de păduri trebuie să fie printre cele mai înalte priorități ale noastre. De aceea, Ziua mondială a vieții sălbatice din acest an încearcă să celebreze mijloacele de trai și experiențele celor care au construit modele puternice pentru interacțiuni durabile cu pădurile.

Sub tema „Păduri și mijloace de trai: susținerea oamenilor și a planetei”, dorim să evidențiem valoarea socială și economică imensă a pădurilor pentru comunitățile din toate colțurile lumii, în special pentru comunitățile indigene și locale.

De asemenea, dorim să amplificăm vocile reprezentanților acestor grupuri, astfel încât experiențele lor și căile noi pe care le-au parcurs în marșul lor către sustenabilitate să poată inspira toate eforturile globale de conservare a pădurilor și a speciilor pe care le adăpostesc, fără a neglija nevoile celor care se bazează pe ele pentru mijloacele lor de trai.

Dorim tuturor o Zi Mondială a Vieții Sălbatice frumoasă!

Convenția privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție a faunei și florei sălbatice (CITES) a fost semnată la 3 martie 1973 și a intrat în vigoare la 1 iulie 1975. Cu 183 de părți (182 de țări + Uniunea Europeană), rămâne una dintre cele mai puternice instrumente pentru conservarea vieții sălbatice prin reglementarea comerțului internațional cu peste 38.000 de specii de animale și plante sălbatice. Speciile listate pe CITES sunt folosite de oameni din întreaga lume în viața lor de zi cu zi pentru hrană, îngrijirea sănătății, mobilier, locuințe, suvenire turistice, cosmetice sau modă. CITES urmărește să asigure că schimbul internațional cu astfel de specii este durabil, legal și trasabil și contribuie atât la mijloacele de trai ale comunităților care trăiesc cel mai aproape de ele, cât și la economiile naționale pentru o planetă sănătoasă și la prosperitatea oamenilor în sprijinul dezvoltării durabile a ONU.

La 20 decembrie 2013, cea de-a 68-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite a proclamat pe 3 martie Ziua mondială a vieții sălbatice pentru a sărbători și a crește gradul de conștientizare a faunei și florei sălbatice din lume. Data este ziua semnării Convenției privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție a faunei și florei sălbatice (CITES) în 1973.

Peste 38.700 de specii- aproximativ 5.950 de specii de animale și 32.800 de specii de plante- sunt protejate de CITES împotriva supraexploatării prin comerț internațional. Acestea sunt enumerate în cele trei anexe CITES. Speciile sunt grupate în anexe în funcție de cât de amenințate sunt de comerțul internațional. Acestea includ unele grupuri întregi, cum ar fi primatele, cetaceele (balene, delfini și foceni), țestoase marine, papagali, corali, cactuși și orhidee. Dar, în unele cazuri, este listată doar o subspecie sau o populație geografică separată a unei specii (de exemplu, populația unei singure țări).

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2020: Ziua mondială a vieții sălbatice este marcată, anual, la data de 3 martie.

2019: Ziua mondială a vieții sălbatice este marcată, anual, la data de 3 martie.

Temă pentru 2019: „Viața sub apă: pentru oameni și planetă.”

Tema de anul acesta se concentrează asupra speciilor marine și va reprezenta o oportunitate pentru a sublinia problemele și valorile critice ale vieții sălbatice marine în viața noastră de zi cu zi. Această ocazie va marca, de asemenea, inițiativele de succes de conservare și gestionare durabilă a acestor specii și de sporire a sprijinului acordat viitoarelor inițiative.

Abdoulaye Mar Dieye, secretar general adjunct al ONU și director al Biroului PNUD pentru politici și programe: „Oceanele reglează climatul nostru, produc jumătate din oxigenul pe care îl respirăm, asigură hrană pentru 3 și 2 miliarde de oameni și absorb 30% atmosferă și 90% din căldură din cauza schimbărilor climatice. Pentru a se asigura că oceanele și speciile marine sunt conservate și protejate, soluțiile bazate pe natură care reunesc partenerii publici, privați și ai societății civile trebuie să fie replicate și ameliorate.

Ziua Mondială a Zilei Mondiale a Sălbatice 2019 va fi marcată de o serie de evenimente și activități media din întreaga lume, inclusiv un eveniment la nivel înalt de la sediul ONU din New York la 1 martie.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua mondială a vieții sălbatice este marcată, anual, la data de 3 martie.

Temă pentru 2018:”Pisici mari: prădători amenințați.

Pisicile mari sunt printre cele mai recunoscute și admirate animale de pe tot globul.

António Guterres, Secretar General ONU: ”De Ziua Mondială a Vieții Sălbatice, fac apel la oameni din întreaga lume să contribuie la creșterea gradului de conștientizare și la luarea de măsuri personale pentru a asigura supraviețuirea pisicilor mari din lume și a diversității sale biologice prețioase și fragile”.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a vieții sălbatice (World Wildlife Day) este marcată, anual, la data de 3 martie.

Sediul materiei: La 20 decembrie 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca data de 3 martie să devină Ziua mondială a vieții sălbatice, reafirmând astfel valoarea naturii sălbatice și contribuția sa la nivel ecologic, genetic, social, economic, științific, educațional, cultural, recreativ sau estetic, al dezvoltării durabile și bunăstării oamenilor.

Temă pentru 2017:  „Ascultați vocile tinere!”

Astfel, întrucât aproape un sfert din populația Terrei are vârste cuprinse între 10 și 24 de ani, ONU încurajează tineretul din întreaga lume să devină o echipă puternică în vederea protejării vieții sălbatice aflate în pericol.

În data de 3 martie 1973  a fost adoptată Convenția privind comerțul cu specii de floră și faună sălbatică aflate în pericol (CITES) – un tratat multilateral ce are ca scop protecția plantelor și animalelor aflate în pericol și asigurarea, printr-un sistem de permise și certificate, că activitățile de comercializare a acestora nu pune în pericol supraviețuirea speciilor.

În perioada 3-14 martie 2013 au avut loc, la Bangkok, lucrările CITES, prilej cu care s-au aniversat 40 de ani de la adoptarea Convenției. Subiectele abordate au fost legate de combaterea pescuitului excesiv, a exploatării forestiere ilegale și a crimelor aduse faunei sălbatice. În septembrie 2016, membrii CITES s-au adunat la Johannesburg, în Africa de Sud, la cea de-a 17-a reuniune a Conferinței părților (COP17). Cu acest prilej a fost adoptată prima rezoluție CITES privind „Angajamentul tinerilor”, un apel pentru o mai mare implicare și responsabilizare a tinerilor în problemele privind conservarea, se arată pe wildlifeday.org.

Prima ediției a Zilei mondiale a vieții sălbatice a fost sărbătorită la 3 martie 2014, fiind marcată de evenimente speciale în țări precum: Bangladesh, Belgia, Camerun, Canada, China, Germania, Grecia, India, Kenya, Malawi, Mongolia, Noua Zeelandă, Oman, Pakistan, Peru, Africa de Sud, Coreea de Sud, Sri Lanka, Elveția, Thailanda, Togo, Marea Britanie, SUA, Vietnam și Zimbabwe, se arată pe site-ul cites.org.

Tema din 2015 a fost „Este timpul să acționăm împotriva crimei asupra faunei și florei sălbatice!”. Potrivit cifrelor publicate la acea dată de către CITES, ratele globale ale braconajului elefanților a rămas neschimbat în 2014, comparativ cu 2013, depășind însă ratele naturale de creștere a populației elefanților, ceea ce însemna o scădere continuă a numărului de elefanți în general. Cele mai multe acte de braconaj asupra rinocerilor, respectiv 94%, au loc în Africa de Sud, unde încă există cele mai mari populații de rinoceri.

În 2016 ziua a fost marcată sub titlul „Viitorul vieții sălbatice se află în mâinile noastre”, elefanții africani și cei asiatici aflându-se în centrul unei campanii globale de oprire a dispariției celor mai mari mamifere de pe Pământ.

Pe baza acestor rațiuni, toate statele membre ale sistemului Națiunilor Unite, precum și alte organizații internaționale, societatea civilă, organizații non-guvernamentale, dar și simpli cetățeni, sunt invitate să observe și să se implice în această sărbătoare globală a vieții sălbatice. Totodată, comunitățile locale pot avea un rol pozitiv în oprirea comerțului ilegal cu floră sau faună sălbatică.

Totodată, secretariatul CITES în colaborare cu alte organizații ONU facilitează implementarea la nivel global a Zilei mondiale a vieții sălbatice.

În prezent, CITES are 182 de state membre și reprezintă unul dintre cele mai importante organisme mondiale în ceea ce privește conservarea biodiversității prin reglementarea comerțului cu floră și faună sălbatice aflate în pericol. România a aderat la CITES în 1994.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Secţiuni: Dreptul mediului, INTERNAȚIONAL, Legal Days, Protecția animalelor, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD