Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

David Erdos: Dincolo de „Având un intern”? Interpretarea de reglementare a legislației europene privind protecția datelor și publicare individuală
13.03.2017 | Maria-Mirabela GANȚĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Maria-Mirabela Ganță

Maria-Mirabela Ganță

În desfășurarea activității, instituțiile și organele Uniunii Europene prelucrează uneori date cu caracter personal ale cetățenilor, în diferite formate: electronic, scris sau vizual. Acest proces de prelucrare include colectarea, înregistrarea, transmiterea, blocarea sau chiar ștergerea datelor.

Astfel, au fost create Autoritățile de Protecție a Datelor (APD) și Spațiul Economic European (SEE), care au venit cu o abordare strictă a aplicării legislației.

Încă de la început, Protecția datelor a vrut să creeze un spațiu pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. În acest cadru, drepturile și libertățile fundamentale naturale, în special dreptul la viață privată, sunt protejate.

Tot aici se vorbește și de Autoritățile de Protecție a Datelor Statutare, acele autoritățile care se ocupă de protecția datelor în cadrul SEE (Spațiul Economic European). Datorită rețelelor de socializare, bloguri și alte forumuri online, aceștia s-au confruntat cu o serie de provocări. Cu ajutorul unor chestionare și prin revizuirea permanentă a site-urilor Spațiul Economic European și Autoritățile de Protecție a Datelor, s-a constatat faptul că aceste autorități au adoptat o interpretare strică a legii, cu mici variații.

În urma chestionarelor, blogurile și rețelele de socializare au fost definite astfel :

– Blogger individual: un individ care în timpul său liber publică pe un blog diferite teme și deschide diferite discuții sau diseminează bârfă despre anumite celebrități. Oricine își poate face un blog, este disponibil gratuit pe internet și este vizitat zilnic de zeci de persoane.

– Social Networker: este un membru al site-ului Social Networking (SNS), care pune o poză cu un individ identificat și urmează apoi să ia o decizie despre ce urmează să posteze, astfel încât toți membrii rețelei să poată vedea. Datele ce apar aici nu trebuie să fie cu caracter personal, ci informații generale despre respectiva persoană.

Este susținut faptul că orice publicare, fie ea în contextul general de rețele de socializare (Facebook, Twitter, Instagram) sau o publicare individuală orientată către un anumit public, trebuie să conțină date supuse consimțământului (astfel, este interzis să publici poze sau alte documente ale unor persoane dacă acestea nu își dau acordul). În ceea ce privește date postate de jurnaliști (știri, comunicate de presă și nu numai) este nevoie de o derogare.

Aceste afirmații sunt susținute de Autoritățile de Protecție a Datelor. Documentul pledează pentru o abordare tripartită a viitorului regulament, care ar trebui să fie mai rezonabil în ceea ce privește libera exprimare atât timp cât textul publicat nu reprezintă un risc și respectă  drepturile fundamentale de protecție a datelor.

Propus inițial în anul 2012 și acceptată în aprilie 2016, Regulamentul General Privind Protecția Datelor făcea să se creadă că evoluțiile tehnologice și globalizarea necesită un cadru mai puternic și mai coerent. Privind spre viitor, acest regulament oferă o oportunitate de a dezvolta o abordare mai clară, mai rezonabilă și mai realistă a drepturilor.

Nu numai legislația privind protecția datelor cu caracter personal în sine, ci și cele care acționează ca Autoritățile de Protecție a Datelor (gardienii lor) au sarcina de a asigura o protecție eficientă și completă a datelor, în special a celor la viață privată.

Fiecare publicare individuală, care face referire la auto-exprimare, ar trebui să fie supusă sub supravegherea datelor de fond.

Pe viitor, Reglementarea Protecției Datelor Generale (RPDG), va oferi oportunitatea unei abordări mai coerente, rezonabile și realiste, luând în considerare atât drepturile concurente, cât și capacitățile limitate care pot veni de la persoane fizice în mod rezonabil. De asemenea libertatea de exprimare și dreptul la protecția datelor cu caracter personal, vor evolua într-un mod mai complex, digital.

Maria-Mirabela Ganţă

* Articolul integral îl găsiți aici.

 

 

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate