Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ministrul Muncii a participat la reuniunea EPSCO
06.03.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 3 martie 2017, Lia-Olguţa Vasilescu, Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, a participat la reuniunea Consiliului Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului (EPSCO), secţiunea dedicată miniştrilor ocupării şi politicilor sociale, desfășurată la Bruxelles, potrivit unui comunicat al MMJS.

Consiliul s-a întrunit pentru a dezbate revizuirea Regulamentelor 883/2004 și 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, dar și să aprobe proiectul privind îmbunătățirea competențelor profesionale ale femeilor și bărbaților pe piața forței de muncă a UE.

Un alt subiect abordat a fost intenția Comisiei Europene de a revizui regulamentele de coordonare a sistemelor sociale, în contextul în care unele state membre deja intenționează să propună amendamente și să își modifice legislația națională, de o manieră care ar putea să afecteze drepturile lucrătorilor mobili, prin reducerea alocațiilor acordate copiilor aflați în statul membru de domiciliu.

Poziția ministrului Lia-Olguţa Vasilescu a fost aceea că România se opune categoric oricărei propuneri de armonizare și uniformizare care încalcă competențele naționale, în ceea ce privește regulamentul european și consideră că modificarea jurisprudenței referitoare la securitatea socială nu trebuie să afecteze drepturile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, a celor care se află în perioada de tranziție de la un loc de muncă sau altul și a membrilor de familie.

Astfel, oficialul român a susținut ca miniștrii muncii europeni trebuie să se concentreze pe protejarea drepturilor lucrătorilor mobili europeni și a apreciat că statele membre care colectează taxe de la lucrătorii mobili trebuie să ofere o acoperire adecvată în ceea ce privește securitatea socială, în conformitate cu respectarea principiului tratamentului egal. Concret, dacă unele state plănuiesc să reducă alocațiile copiilor lucrătorilor mobili de pe teritoriul lor, trebuie să reducă și taxele plătite de aceștia.

Totodată ministrul român și omologii săi europeni au discutat despre asigurarea unor condiţii de muncă mai sigure şi mai sănătoase pentru angajați.

Oficialii europeni au făcut și o analiză a Semestrului European 2017, după care Preşedinţia Malteză a vorbit despre stadiul negocierilor privind propunerea de directivă de modificare a prevederilor Directivei 96/71/CE privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii. Proiectul vizează, printre altele, modificarea normelor actuale privind remunerația, procesul de subcontractare și ajustare a prevederilor privind detașarea prin agențiile de muncă temporară.

La finalul vizitei de lucru, ministrul român a avut o întrevedere bilaterală cu Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, pentru a dezbate propunerea de directivă privind detașarea lucrătorilor și cu privire la revizuirea Regulamentelor 883/2004 și 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.