Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Christopher Kuner: Immanuel Kant și implementarea directivei europene privind protecția datelor
08.03.2017 | Alexandra COCA

Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Revista revistelor juridice, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alexandra Coca

Alexandra Coca

* Notă: Începând cu 25 mai 2018 va intra în vigoare Regulamentul 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date (Regulamentul General privind Protecția Datelor).

Immanuel Kant a fost un mare filozof german, poate unul dintre cei mai importanți oameni din perioada iluminismului. Articolul realizează legături intelectuale între concepția lui Kant privind imperativul categoric și protecția datelor în Uniunea Europeană.

Temeiul juridic al Directivei 95/46 este articolul 114 TFUE, care prevede adaptarea unor măsuri privind apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor membre care au ca obiect instituirea şi funcţionarea pieţei interne.

Directiva nu are dispoziții detaliate prin care să se protejeze datele cu caracter personal, ci mai degrabă stabilește standarde minime pe care statele membre trebuie să le îndeplinească, ca de exemplu: articolul 5 permite statelor membre să stabilească condițiile în care prelucrarea datelor să fie făcută în mod legal.

În cadrul directivei, statele membre sunt obligate să informeze Comisia în cazul în care s-au făcut anumite derogări cu privire la aplicarea directivei, dar și atunci când se aprobă aplicarea clauzelor contractuale cu privire la transferarea datelor internaționale.

Comisia este nevoită în mod regulat să prezinte rapoarte Consiliului și Parlamentului European în ceea ce privește punerea în aplicare a Directivei.

În data de 15 mai 2003, DG Piața Internă a Comisiei Europene publicată în „Primul raport de Implementare a Directivei privind Protecția Datelor (95/46/EC)”. Raportul este împărțit în două secțiuni:

– Prima descrie modul în care este redactat articolul, identificarea principalelor probleme, programul Comisiei și câteva concluzii generale.

– A doua secțiune este denumită astfel: „Analiza și Studiul de Impact a implementării Directivei în Statele Membre”, care detaliază legislația statelor membre.

Scrierile lui Kant au fost și vor rămâne de notorietate, fiind complexe, însumând lecții importante potrivite pentru implementarea directivei. Una dintre cele mai importante maxime date de Kant cu referire la implementarea directivei ar fi următoarea: „actul trebuie să fie mai mult decât exprimarea unei acțiuni, trebuie să devină legea generală a naturii”. Obiectivul principal al lui Kant a fost acela de a impune reguli etice din logică și de a elimina principiile ce țin de restricțiile acumulate din experiență. În aplicarea directivei nu trebuie să se țină cont de faptul că această implementare ar putea fi împovărătoare și costisitoare.

Conform unei teorii elaborate de Kant, imperativul categoric ar fi inadecvat în interpretarea și aplicarea directivei, deoarece directiva, în sine, nu este o lege etică și trebuie analizată pe baza unor factori empirici, deci trebuie să se bazeze pe logică. Cu toate acestea, directiva nu conține norme de conduită care pot fi asemuite regulilor etice.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene evidențiază o serie de politici de bază care stau la temelia directivei: scopul directivei este de a asigura libera circulație a datelor cu caracter personal între Statele Membre fiind în strânsă legătură cu dispozițiile naționale privind protecția persoanelor fizice care întocmesc această acțiune. Deci, nu există niciun motiv pentru care nu ar fi posibilă o evaluare a Directivei și de a determina dacă este în contradicție cu ceea ce s-a stabilit inițial, acesta fiind testul pe care îl pune în aplicare Kant prin imperativul categoric.

Două exemple de situații în care a fost pus în aplicare imperativul categoric:

– În aplicarea unei directive, statele membre ar trebui să interpreteze termenii importanți în mod autonom, fără a conta cum sunt interpretați de alte state membre. Deci, un anumit stat aplică și interpretează o directivă după bunul plan, nefiind armonizată cu implementarea directivei realizate de alte state membre, ceea ce ar isca o contradicție. Indicat ar fi ca între state să fie o oarecare armonizare, care se face prin intermediul procedurii trimiterii preliminare.

– În aplicarea legislației UE se prevede o armonizare. Statele membre pot impune propriile cerințe legale naționale indiferent de contextul în care a fost implementată, ceea ce face dificilă armonizarea între state. În acest caz, când se aplică imperativului categoric clauzele pot fi costisitoare și dificil de utilizat, în special pentru companiile mici și mijlocii.

În concluzie, legislația Uniunii Europene oferă multă libertate Statelor Membre de a pune în aplicare Directiva 95/46 în ceea ce privește circumstanțele juridice și culturale. Este greu să se schimbe metodele tradiționale pe care Statele Membre le-au adoptat cu privire la aplicarea directivei. Pentru a produce o schimbare, Comisia trebuie să emită un document motivat pe care să îl prezinte Curții de Justiție. Până la soluționare, această metodă poate dura chiar și ani de zile.

Imperativul categoric din filosofia kantiana oferă un cadru util și simplu de a testa compatibilitatea dintre norma națională de aplicare a Directivei și politica de bază. În cazul în care acest test nu are un rezultat favorabil sau demonstrează o contradicție, permite ca unele norme semnalate în cadrul Directivei să fie încălcate.

Alexandra Coca

Articolul integral poate fi consultat aici.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti