Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


Print Friendly, PDF & Email

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – continuare, selecţie texte) – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu – (IX)
07.03.2017 | Gheorghe MOROȘANU

Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Tot din CAPITOLUL 4, pct. 38, Cum să abordezi un judecător ostil.

„Nu poţi răspunde judecătorului cu aceeaşi monedă. Dacă el este impulsiv, tu păstrează-ţi calmul. Dacă el este abuziv, răspunde politicos şi amabil.” …

„Atunci când vezi un judecător care ştie să zâmbească, simţi că poţi să comunici cu el, şi un astfel de judecător dovedeşte stăpânire de sine, în timp ce un judecător care nu e sigur pe el este agitat, are un limbaj non-verbal ostil care îi deconspiră gândurile.”

„Oricum ar fi, singurele soluţii pe care le ai la îndemână sunt cele procedurale.”

Notă marginală G.M.: Autorul vorbeşte (scrie) cam prea normal şi liniştit despre „judecătorul ostil”. Eu, GM, aş fi, dacă nu agitat, în orice caz, puţin revoltat. Pentru că judecătorul ostil este o anormalitate, o anomalie, care trebuie musai şi urgent eradicate. Cum? E complicat de dat soluţii. Primele mele idei ar fi să nu mai intre în sistem judecători de 25 de ani (deci, corelativ, nici să nu se pensioneze la 50 de ani, când abia capătă înţelepciune), sistemul să fie echilibrat statistic/sexual, cu toată dragostea, în sfârşit, dar nu în final, aspiranţii să fie examinaţi nu numai la buchea cărţii, ci şi la unele calităţi umane elementare. Asta nu înseamnă numai un examen psiho clasic, pentru că aroganţii şi încrezuţii nu sunt neapărat stricaţi la cap, ci pur şi simplu o apreciere a calităţilor care ţin de normalitate, înţelegere umană şi multe altele.

Dar cine să facă ce am zis mai sus, când „şefii” şi controlorii sunt în majoritate setaţi pe formalismul scorţos de care am mai vorbit? E o dilemă, trebuie să recunosc.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.