Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

TUE pendinte: abuzul de putere și inducerea deliberată în eroare
07.03.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Prin cererea înregistrată în data de 21 decembrie 2016 (T-904/16 Vassiliki Labiri / Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor Uniunii Europene), s-a solicitat Tribunalului Uniunii Europene următoarele:

1. anularea Deciziei secretarului general al Comitetului Regiunilor prin care se aprobă transferul reclamantei în calitate de administrator la Direcția de traducere, în executarea tranzacției din cauza F-33/15;

2. constatarea că CESE este vinovat de comiterea unui abuz de putere și că și-a încălcat obligația de loialitate față de reclamantă, inucând-o special în eroare pe reclamantă în ceea ce priveşte domeniul de aplicare al acordului ce a intervenit între părţi.

În susţinerea acestei acţiuni, reclamanta invocă două motive:

1. Decizia atacată a fost adoptată prin încălcarea soluționării amiabile intervenite în cauza F-33/15, încălcând astfel art. 266 TFUE;

2. S-a săvârşit un abuz de putere având în vedere că reclamanta a fost indusă în eroare în mod deliberat cu privire la domeniul de aplicare al acordului intervenit între părți, mai exact în ceea ce privește interpretarea termenilor acordului realizată de cele două comitete.

Dispoziţiile reclamate a fi încălcate au următorul conţinut normativ:

Art. 266 TFUE
Instituția, organul, oficiul sau agenția emitentă a actului anulat sau a cărei abținere a fost declarată contrară tratatelor este obligată să ia măsurile impuse de executarea hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Această obligație nu aduce atingere obligației care poate rezulta din aplicarea articolului 340 al doilea paragraf.

Art. 340 TFUE – paragraful II
În materie de răspundere extracontractuală, Uniunea este obligată să repare, în conformitate cu principiile generale comune ordinilor juridice ale statelor membre, prejudiciile cauzate de instituțiile sale sau de agenții săi în exercițiul funcțiunilor lor.

Andrei Alexandru Marcu (text)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (selecție și coordonator)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti