Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Curtea de Apel București. Raport de activitate pe anul 2016


07.03.2017 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 7 martie 2017, la sediul Curţii de Apel Bucureşti, a avut loc prezentarea Raportului de activitate al Curţii de Apel Bucureşti, tribunalelor şi judecătoriilor din raza sa de activitate pe anul 2016, potrivit unui comunicat al insanței.

La eveniment au fost prezenți Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei, jud. Mariana Ghena, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, jud. Lia Savonea, jud. Evelina Mirela Oprina, jud. Andrea Annamaria Chiş, jud. Nicoleta Margareta Ţînţ, jud. Gabriela Baltag, membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii, Emilia Ion, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, jud. Lucian Netejoru, inspector şef al Inspecţiei Judiciare, av. Gheorghe Florea, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, av. Briciu Traian, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, preşedinţii tribunalelor arondate şi judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

Ca și în anii precedenți, analizând volumul de activitate total al curților de apel și instanțelor arondate, dar și separat – doar pe curți de apel, Curtea de Apel București se poziționează pe loc fruntaș la nivel național, desfășurând aproximativ un sfert din activitatea judiciară din România.   

Raportat la numărul de dosare, în anul 2016, un procent considerabil din activitatea judiciară la nivel național a revenit Curții de Apel București și instanțelor arondate, respectiv 24,73%. Raportat la complexitatea cauzelor instrumentate în România, Curtea de Apel București și instanțele arondate acesteia se află tot pe primul loc cu un procent de 26,94%.

În anul 2016, numărul total al cauzelor soluționate de Curtea de Apel București și tribunalele și judecătoriile  arondate a fost de 525.374, în timp ce numărul de dosare nou intrate pe rolul acestor instanțe a fost de 516.822, observându-se astfel scăderea stocului de dosare cu 6,14% faţă de anul 2015, ceea ce denotă preocuparea pentru soluționarea dosarelor mai vechi.

Numărul cauzelor nou intrate la secțiile Curții de Apel București a fost, în anul 2016, în ușoară creștere comparativ cu anul precedent, cu 755 de dosare mai mult decât în 2015. Această creștere a dosarelor nou intrate s-a resimțit în materia litigiilor de muncă și asigurări sociale cu 6,25% (Secția a VII –a pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale), în materie penală cu 5,45 la sută și în materia litigiilor cu profesioniști și faliment (Secția a V-a civilă și a VI-a civilă) cu 1,31%.

Analiza cumulată a indicatorilor de eficienţă măsuraţi de aplicaţia Statis indică o activitate a Curții de Apel București încadrată ca eficientă.

Activitatea instanţelor din raza Curţii de Apel Bucureşti a fost remarcată în anul 2016 de aspecte pozitive, precum scăderea stocului de dosare, ceea ce denotă preocuparea pentru soluţionarea dosarelor mai vechi, cu celeritate precum şi diminuarea duratei de soluţionare a cauzelor faţă de anul anterior, rezultată din creşterea numărului de cauze soluţionate în 0-6 luni şi scăderea numărului de dosare soluţionate în termen mai mare de doi ani.

Sunt remarcabile eforturile făcute de judecătorii din cadrul Tribunalului Ilfov, care deşi a avut cea mai mare încărcătură medie la nivel naţional şi s-a confruntat cu un deficit de personal, a înregistrat cea mai mare operativitate dintre tribunalele arondate curţii, aceasta fiind de 1.230 de dosare soluţionate/judecător, faţă de 754 de dosare soluţionate/judecător cât s-au înregistrat la Tribunalul Giurgiu.

De asemenea, Tribunalul Bucureşti s-a remarcat în anul 2016 cu o rată de soluţionare a cauzelor de 103,31% ceea ce reprezintă o performanţă demnă de apreciat, mai ales în condiţiile complexităţii deosebite a cauzelor pe rolul acestui Tribunal şi a fluctuației de personal, care cu greu face faţă volumului şi dificultăţilor cu care se confruntă activitatea instanţei.

Referitor la judecătoriile arondate, cu cea mai mare operativitate s-a remarcat Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti (94,43%) iar Judecătoria Bolintin Vale a înregistrat cea mai mare creştere a indicelui de operativitate faţă de anul anterior, respectiv 15,10 procente, ceea ce reprezintă o reală îmbunătăţire a activităţii acestor instanţe.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro