Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Gabriela Firea: Bucureștiul poate și trebuie să ajungă un oraș independent energetic!
02.03.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul mediului, Energie, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Sustenabilitate
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 1 martie 2017, Gabriela Firea, Primarul General, a prezidat Forumul „Strategia Energetica a Capitalei”, un eveniment care si-a propus sa aduca la aceeasi masa reprezentanti ai Guvernului, ai Municipalitatii si ai primariilor de sector, furnizori de energie, asociatiile din domeniu si reprezentanti ai mediului de afaceri, potrivit unui comunicat al PMB.

Edilul Sef al orasului a vorbit, in deschiderea dezbaterilor, despre problemele reale cu care se confrunta sistemul de termoficare din Bucuresti, dar si despre planurile de eficientizare energetica pe care Municipalitatea urmeaza sa le implementeze:

Gabriela Firea: „Una dintre primele constatari pe care le-am facut dupa preluarea mandatului de Primar General al Capitalei a fost cea privind situatia foarte grava, dezastrul, mai bine zis, in care se afla sistemul de termoficare din Municipiul Bucuresti. Am aflat ca nu valorificam energetic deseurile, ca avem consum mare de energie electrica si ca suntem notificati de Comisia Europeana pentru ca nu respectam normele de mediu. Precizez ca aproximativ 70% din cei 3.800 de kilometri de conducte de transport si distributie a agentului termic pentru apa calda si incalzire au o vechime mai mare de 30 – 40 de ani, unele fiind in subteran de peste 50 de ani. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care se pierde mai mult de un sfert din caldura introdusa in sistem, respectiv 28%. Urgenta majora, pe langa asigurarea furnizarii caldurii si a apei calde in aceasta iarna pentru locuitorii Capitalei, a devenit modernizarea retelei de termoficare. Am discutat cu dna comisar european, Corina Cretu, despre acest proiect de modernizare si reabilitare a peste 500 de kilometri de retea de termoficare, cu fonduri europene, prin intermediul programului POIM 2014 – 2020, axa prioritara 7. Suntem pe cale de a obtine 187 de milioane de euro pentru acest proiect. Subliniez insa ca niciun euro nu vine de la Bruxelles fara sa dovedim ca stim care este radiografia domeniului strategic pe care dorim sa il finantam cu fonduri europene, care este strategia noastra si prin aceasta incotro ne indreptam.”

In acest context, Primarul Capitalei a explicat faptul ca, odata finalizata, Strategia Energetica a Capitalei va contribui esential la rezolvarea problemelor din acest sector, prin identificarea unor solutii sustenabile si eficiente pe termen lung si reducerea costurilor cu energia suportate in prezent de municipalitate.

 Gabriela Firea: „Obiectivul general al Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Bucuresti il reprezinta dezvoltarea si consolidarea unui centru economic puternic, stabil si diversificat, capabil sa asigure prosperitatea si cresterea calitatii vietii cetatenilor din acest oras. Strategia Energetica este parte integranta a Strategiei de Dezvoltare si cuprinde gestiunea unor portofolii de proiecte, care pot transforma Bucurestiul intr-un “oras verde”. Scopurile strategiei sunt cresterea calitatii vietii locuitorilor Municipiului Bucuresti, prin dezvoltarea unor solutii sustenabile si eficiente pe termen lung si reducerea costurilor cu energia suportate in prezent de municipalitate.”

Totodata, Gabriela Firea a explicat oportunitatea infiintarii unei noi societati comerciale pe actiuni avand ca obiect principal de activitate producerea, furnizarea energiei electrice si termice, servicii energetice si de mentenanta:

 Gabriela Firea: „Avand in vedere faptul ca RADET se afla in acest moment in insolventa, ea nu se poate angaja si nu poate fi un partener credibil si viabil pentru achizitii, negocieri, sau alte acte administrative/comerciale. De aceea am cerut consilierilor generali si am obtinut, in sedinta CGMB de ieri, acordul de principiu pentru infiintarea unei entitati cu obiect de activitate complementar cu activitatea RADET, regie care si ea se va transforma in societate si va fuziona cu ELCEN. Este vorba despre o societate comerciala ale crei actiuni vor fi detinute integral de municipalitate si va asigura producerea energiei electrice si termice, mentenanta sistemului, precum si servicii de eficienta energetica. Obiectivul general al acestei societati il reprezinta asigurarea la nivelul Capitalei a unui serviciu de furnizare a energiei electrice si termice adecvat necesitatilor de confort individual si colectiv, prevazute atat de normele noastre, cat si de cele europene.”

Gabriela Firea a mai adaugat ca aceasta societate va avea ca obiectiv valorificarea energetica a deseurilor, producerea de energie electrica si termica prin solutii neconventionale, constructia unor CET-uri noi pentru echilibrarea sistemului, exploatarea CET-ului aflat in administrarea autoritatii publice locale – CET GRIVITA- si a celui aflat in conservare la Ministerul Energiei – CET TITAN.

Astfel, principalele proiecte energetice care se vor implementa de catre Municipalitate, atat prin RADET cat si prin intermediul noii societati energetice vizeaza:
– realizarea unor surse noi de cogenerare de inalta eficienta, care sa alimenteze zonele de consum situate la distante mari fata de sursele ELCEN existente. Agentul termic nu va mai fi transportat de la distanta foarte mare, cum se intampla acum, in unele cazuri, de la 20 -25 de kilometri.
– realizarea a doua noi surse de productie in cogenerare, dimensionate conform cererii, in zonele Colentina si Aviatiei, repunerea in functiune a CET Titan, precum si modernizarea centralei termice Casa Presei Libere prin transformarea in centrala de cogenerare de inalta eficienta.
– realizarea statiei de tratare termica a deseurilor. Astfel, pe langa posibilitatea ca iluminatul public din Capitala sa fie sustinut prin valorificarea deseurilor cu ajutorul acestei statii, s-ar putea obtine atat energie electrica, cat si termica, in functie de necesitati. Tendinta urmeaza trendul european, unde multe Capitale folosesc astfel de statii bazate pe sisteme extrem de sigure, ecologice, fara pericol pentru populatie, construite in zone in care nu pot sa afecteze calitatea aerului.

Primarul General a anuntat ca Municipalitatea intentioneaza sa atraga finantari externe pentru a moderniza in integralitate sistemul de termoficare din Municipiul Bucuresti, care are in acest moment a doua retea din lume de distributie centralizata a energiei termice, dupa cea din Moscova, cu cea mai lunga conducta din lume, de aproximativ 4.000 de kilometri. Bucurestiul acorda cea mai mare subventie pentru caldura din Romania – peste jumatate din costul unei gigacalorii este acoperita de Primaria Generala, din bugetul local si din cel de stat. Pentru modernizarea si recalibrarea retelei de distributie a agentului termic sunt necesare investitii de aproximativ 2 miliarde de euro. In acest context, masurile de eficientizare, precum si cele pentru reducerea poluarii sunt vitale pentru Capitala, iar Strategia Energetica a Municipiului Bucuresti prevede astfel de masuri.

Alaturi de Primarul General, Gabriela Firea, la eveniment au fost prezenti Doru Visan, secretar de stat in Ministerul Energiei, Toma-Florin Petcu, Presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, Robert Negoita, Presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, Niculae Havrilet, Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, Doru Ciocan, Administratorul Special al RADET, Sorin Chirita, Administratorul Judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, Directorul General ELCEN, Marcel-Octavian Nicolaescu, Directorul General al Operatorului Pietei de Energie Electrica si de Gaze Naturale din Romania, Victor Ionescu.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti