Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

ASF. Întâlnire cu Autoritatea Italiană pentru Asigurări
08.03.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 7 martie 2017, Autoriatea de Supraveghere Financiară a informat că, la sfârşitul săptămânii trecute, Mişu Negriţoiu, Preşedintele ASF, a avut la Roma, o serie de întâlniri cu reprezentanţii Autorităţii Italiane pentru Asigurări (IVASS), precum şi cu cei ai Asociaţiei Asigurătorilor Italieni (ANIA), potrivit unui comunicat al ASF.

Discuţiile au avut loc cu ocazia participării delegaţiei ASF la Conferinţa IVASS dedicată Regimului de Solvabilitate II şi au vizat, în principal, piaţa asigurărilor obligatorii auto şi regimul naţional de reglementare în domeniu.

Vizita Preşedintelui ASF în Italia se înscrie în strategia Autorităţii cu privire la analizarea bunelor practici existente pe pieţele europene mature în domeniul asigurărilor.

Italia, una dintre ţările europene cu cele mai mari prime RCA, a fost singura ţară din Uniunea Europeană care a introdus plafonarea tarifelor în 1999, la cinci ani de la liberalizarea tarifelor pentru poliţele auto obligatorii, dar a renunţat după ce a fost declarată în infringement de Comisia Europeană şi a pierdut procesul la Curtea Europeană de Justiţie.

Mişu Negriţoiu, Preşedintele ASF: „Dialogul cu autoritatea italiană a relevat o experienţă similară în ceea ce priveşte evoluţia asigurărilor obligatorii şi s-a axat pe măsurile de piaţă specifice menite să restabilească echilibrul pe acest segment.”

Autorităţile italiene şi societăţile de asigurări au adoptat o serie de măsuri structurale, pe termen mediu şi lung, pentru stabilizarea pieţei RCA, printre care se numără:
– introducerea controlului electronic al existenţei poliţei de asigurare pentru determinarea şi creşterea gradului de acoperire;
– solicitarea prin contractul de asigurare a echipării vehiculelor şi în special a celor destinate transportului public şi de persoane, cu dispozitive de tip “cutii negre” (black box) şi acordarea corespunzătoare a unor reduceri de primă;
– lansarea unui sistem cuprinzător de monitorizare şi identificare a fraudelor (AIA) şi documentarea mai riguroasă a daunelor, mai ales în cazul vătămărilor corporale;
– constituirea unor baze de date statistice privind evenimentele din trafic, monitorizarea şi verificarea evoluţiei primelor pentru un eşantion de circa 25% din piaţa asigurărilor RCA.

Efectul acestor măsuri a fost o reducere a primei medii în piaţă de aproximativ 30% pe parcursul ultimilor ani.

IVAAS este o entitate cu personalitate juridică de drept public al cărei scop este asigurarea protecției persoanelor asigurate prin supravegherea corectă și prudentă a societăților de asigurare și reasigurare. Pentru exercitarea imparțială a funcțiilor sale, IVASS are autonomie organizatorică, financiară și contabilă.

Asociația Națională a Companiilor de Asigurare din Italia (ANIA) este o organizație înființată în anul 1944 cu scopul de a reprezenta interesele societăților de asigurare care operează pe piața italiană și ale acționarilor acestora în relația cu instituțiile politice și administrative, inclusiv Guvernul și Parlamentul, în relația cu sindicatele și alți parteneri sociali.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti