Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Ana Birchall: România sprijină angajamentul ferm al UE de a menține o politică comercială activă cu partenerii terți
08.03.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 7 martie 2017, Ana Birchall, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a participat la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), potrivit unui comunicat al MAE.

Principalul subiect de interes de pe agenda reuniunii a vizat pregătirea proximului Summit european din 9-10 martie 2017. În acest context, miniștrii pentru afaceri europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii pe marginea proiectului de Concluzii ale Consiliului European, cu accent pe ocuparea forței de muncă, creșterea și competitivitatea, migrația, securitatea și apărarea și relațiile externe UE.

În cadrul discuțiilor, Ana Birchall a exprimat susținerea pentru continuarea implementării strategiilor privind Piața Internă, consolidarea politicii industriale a UE și definitivarea pieței unice digitale. De asemenea, în ceea ce privește aspectele referitoare la securitate şi apărare, demnitarul român a evidențiat necesitatea implementării obiectivelor formulate la nivel european și euro-atlantic, cu asigurarea complementarității deciziilor în plan european cu cele asumate în cadrul NATO. A subliniat importanța, atât pentru statele membre, cât și pentru partenerii UE, a promovării în continuare la nivel UE a măsurilor de combatere a amenințărilor hibride.

Totodată, în discuțiile vizând pregătirea Consiliului European referitoare la politica comercială a UE, ministrul delegat a declarat că “România sprijină angajamentul ferm al UE de a menține o politică comercială activă cu partenerii terți.”. În context, a salutat votul pozitiv recent al Parlamentului European cu privire la Acordul economic și comercial cuprinzător dintre UE și Canada și a subliniat importanța garantării accesului ne-discriminatoriu al tuturor cetățenilor europeni la beneficiile economice ale Acordului, prin concretizarea angajamentului Canadei de a elimina, în decembrie 2017, vizele pentru toți cetățenii români.

Cu referire la migrație, partea română a subliniat importanța abordării cauzelor profunde ale fenomenului.

Ana Birchall:România susține consolidarea cooperării cu partenerii externi, state de origine și de tranzit, inclusiv în baza măsurilor agreate la Summit-ul European informal din Malta din 3 februarie care vizează gestionarea migrației pe ruta Mediteranei Centrale, precum și sprijinul UE pentru statele aflate de-a lungul rutei Balcanilor de Vest. Totodată, trebuie să continuăm implementarea Declarației UE-Turcia din martie 2016.

De asemenea, oficialul român a reiterat necesitatea menținerii angajamentului Uniunii în Balcanii de Vest.

Ana Birchall: Este esențial ca Uniunea să reafirme sprijinul pentru politica de extindere a UE, care are un efect transformator din punct de vedere politic, economic, social și instituțional, precum și pentru întărirea cooperării regionale şi dezvoltarea de proiecte concrete în Balcanii de Vest, cu beneficii directe asupra populației din regiune.”

Cu prilejul reuniunii CAG au fost adoptate formal, ca punct fără dezbatere, de către miniștrii afacerilor europene, Concluziile Consiliului privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, urmare a raportului Comisiei Europene publicat la 25 ianuarie.

Ana Birchall: “Concluziile sunt echilibrate și reflectă angajamentul autorităților române de a continua lupta împotriva corupției și reforma sistemului judiciar, precum și continuarea dialogului cu Comisia Europeană în vederea îndeplinirii obiectivului de finalizare a Mecanismului.”

În acest sens, oficialul român a susținut că, urmare a demersurilor făcute de către Sorin Grindeanu, Primul-ministru în discuțiile cu Președintele si Prim-Vicepreședintele Comisiei Europene, a fost deja demarat dialogul cu Comisia Europeană pentru a permite clarificarea unor aspecte din cele 12 recomandări din raport în vederea îndeplinirii acestora cât mai repede.

Referitor la adoptarea concluziilor privind raportul MCV, Ana Birchall a subliniat necesitatea de a avea recomandări ne-echivoce care să permită un calendar predictibil pentru finalizarea Mecanismului și a salutat recunoașterea de către Comisia Europeană a lipsei oricărei legături între Mecanism și alte dosare europene, precum Schengen sau fondurile structurale.

Miniștrii pentru afaceri europene au avut, totodată, un schimb de opinii cu privire la Semestrul European și despre proiectul de recomandare privind politica economică a zonei euro, în vederea transmiterii, spre andosare, către Consiliul European.

În cadrul CAG, Președinția malteză a Consiliului UE a informat cu privire la stadiul implementării prevederilor Acordului Inter-instituțional privind mai buna legiferare.

De asemenea, la reuniunea CAG din 7 martie 2017, miniștrii pentru afaceri europene au formalizat acordul cu privire la pachetul vizând revizuirea la mijlocul etapei a Cadrului Financiar Multianual 2014-2020.

Totodată, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a avut o serie de întrevederi cu Michael Roth, ministrul de stat german pentru Europa, cu David Jones, ministrul de stat britanic, cu Sandro Gozi, secretarul de stat italian, precum și cu Jorge Toledo Albiñana, secretarul de stat spaniol pentru UE.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti