Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

Ziua internațională a femeii


08.03.2022 | Adelina DOBRE
Secţiuni: Content, Drepturile omului, Legal Days, Selected, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a femeii este marcată, anual, la data de 8 martie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 8 martie 2022, un mesaj în cadrul Galei „Women in Economy. Beyond Borders”, eveniment organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF. Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale:

Excelențele voastre,

Doamnă ministru,

Stimate doamne,

Dragi invitați,

Felicit Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin pentru Gala organizată și în acest an. Meritele și performanțele femeilor trebuie recunoscute, susținute și promovate.

Pentru că astăzi sărbătorim Ziua internațională a femeii, vă urez „La mulți ani!”, cu cele mai bune gânduri de respect, recunoștință și considerație pentru rolul determinant pe care dumneavoastră, doamnele, îl aveți în familie, în societate dar și în mediul de afaceri.

În această perioadă, care stă sub semnul unui război absurd, vedem zilnic cămine destrămate de un conflict nedrept, lipsit de orice justificare, vedem femei care își asumă răspunderea siguranței copiilor și a familiei în refugiu, purtând cu ele speranța regăsirii cu cei de acasă în timp de pace.

Este inacceptabil ca, în secolul 21, într-o lume care prețuiește viața, care înțelege virtuțile dialogului, ale păcii și ale bunei înțelegeri, să vedem cum femeile și copiii sunt nevoiți să fugă din calea gloanțelor.

Solidaritatea cu care românii și-au întâmpinat vecinii năpăstuiți de război este impresionantă și vreau să remarc și acțiunile autorităților centrale și locale, împreună cu societatea civilă și organizațiile internaționale, în vederea asigurării asistenței umanitare adecvate.

Apreciez foarte mult și inițiativele mediului de afaceri, de a se alătura cu generozitate acestui efort, în forme diferite și atât de binevenite.

Împreună, demonstrăm încă o dată că forța noastră stă în primul rând în unitate, iar solidaritatea ne este valoare de căpătâi.

Doamnelor și domnilor,

Pandemia, criza energetică și acum conflictele militare, toate acestea au obligat guvernele la măsuri extraordinare pe termen scurt.

Cunoaștem cu toții modul în care pandemia a afectat economiile și a generat îngrijorări în privința sănătății, dar și a siguranței locurilor de muncă și a veniturilor cetățenilor noștri. În perioada de lockdown, multe dintre dumneavoastră, femeile antreprenor, au fost nevoite să aibă deopotrivă responsabilitatea afacerii şi a angajaților, în paralel cu grija pentru copii şi familie.

România a progresat mult din perspectiva echilibrării balanței de gen și acest lucru este vizibil. De mai bine de un deceniu, prezența femeilor antreprenor reprezintă, ca pondere, peste o treime din mediul de afaceri din România.

Pentru a crește și pentru a deveni cât mai competitivă, economia noastră trebuie să mobilizeze întregul său talent antreprenorial, fără deosebiri de gen, de vârstă sau de profesie.

Deși premisele economice actuale, reprezentate de criza energetică și intensificarea inflației, sunt îngrijorătoare şi ne preocupă pe toți, vă asigur că autoritățile sunt responsabile şi tratează cu maximă seriozitate întregul context economic.

Pe lângă intervențiile punctuale, reactive, există nevoia stringentă de implementare a unei viziuni sănătoase de dezvoltare, deja asumată.

Avem, după acești ani de criză și pandemie, o bună bază de pornire: acces la finanțări de zeci de miliarde, un amplu plan de reforme și investiții, dar și noi perspective oferite de digitalizarea economiilor și a societății. Dezvoltarea de mâine stă în acțiunile noastre de azi.

Încurajez mediul de afaceri și Guvernul să exploreze, împreună, toate oportunitățile oferite de volumul fără precedent al fondurilor europene aflate în prezent la dispoziția României.

Rămân un susținător al dialogului transparent, deschis şi onest între autorități şi reprezentanții mediului de afaceri, convins fiind că eficiența implementării reformelor și a investițiilor depinde, în mod esențial, și de implicarea și mobilizarea întreprinzătorilor români.

Stimate doamne,

Apreciez consecvența, implicarea și perseverența dumneavoastră în promovarea unor modele de business axate pe excelență.

Felicit laureatele acestei ediții și sper ca exemplul lor să fie o sursă de inspirație și în continuare. Antreprenoriatul feminin din România reprezintă un exemplu elocvent al schimbării și modernizării în economia și societatea românească.

Să nu uităm, însă, că pacea este condiția indispensabilă a prosperității economice și să sperăm că aceasta va reveni curând în vecinătatea țării noastre, pentru ca toate energiile noastre constructive să fie canalizate, în continuare, pe drumul investițiilor și al dezvoltării.

Vă mulțumesc, vă doresc o primăvară frumoasă, cu sănătate și pace!

***

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis următorul mesaj:

Femeile din întreaga lume reprezintă pentru noi simbolul vieții și speranței. Astăzi trebuie să ne bucurăm de primăvară și să le sărbătorim. Să le spunem „La mulți ani!” și să le mulțumim pentru căldura și sensibilitatea pe care le aduc în viața fiecăruia dintre noi.

Anul acesta, însă, ziua de 8 martie este puternic umbrită de viitorul devenit dintr-odată incert și extrem de periculos pentru mamele și fiicele din Ucraina. Imaginea sutelor de mii de femei nevoite să fugă din calea războiului pentru a-și pune la adăpost pruncii este dureroasă, în secolul XXI, când nimeni nu credea că omenirea mai poate trăi drame ca aceasta. Cei care au pornit acest tăvălug al agresiunii fără a se gândi la consecințele umanitare și la toate celelalte urmări pe scară largă ale acestui război, trebuie să înțeleagă că este timpul să audă și să asculte glasul mamelor sau fiicelor lor, care le cer să oprească războiul și să dea șansă vieții și păcii. Rațiunea va învinge în cele din urmă ambițiile iraționale.

Mame, bunici, surori, soții, fiice, colege, tuturor femeilor le doresc multă sănătate, fericire și să se bucure în liniște și pace de tot ceea ce le este drag!

În același timp, transmit un mesaj de solidaritate cu refugiații din Ucraina, majoritatea femei, și cu familiile lor rămase acasă să-și apere țara.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a femeii este marcată, anual, la data de 8 martie.

Tema pentru 2021 – Femeile în conducere: realizarea unui viitor egal într-o lume COVID-19 – sărbătorește eforturile uriașe ale femeilor și fetelor din întreaga lume în conturarea unui viitor și a unei recuperări mai egale din pandemia COVID-19 și evidențiază lacunele care rămân.

Participarea și conducerea deplină și eficientă a femeilor în toate domeniile vieții determină progresul pentru toată lumea. Cu toate acestea, femeile sunt încă subreprezentate în viața publică și în luarea deciziilor, așa cum se arată în raportul recent al secretarului general al ONU. Femeile sunt șefi de stat sau de guvern în 22 de țări și doar 24,9% din parlamentarii naționali sunt femei. În ritmul actual de progres, egalitatea de gen în rândul șefilor de guvern va dura încă 130 de ani.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj: ”Pandemia COVID-19 a șters decenii de progres către egalitatea de gen.

De la pierderi mari de locuri de muncă la poverile explozive ale îngrijirii neremunerate, de la întreruperea școlii la o criză în creștere a violenței domestice și a exploatării, viața femeilor a fost răsturnată și drepturile lor erodate.

Mamele, în special mamele singure, s-au confruntat cu anxietate și adversitate acută.

Consecințele vor depăși cu mult pandemia.

Dar femeile au fost, de asemenea, în prima linie a răspunsului la pandemie.

Ele sunt lucrătorii esențiali care mențin oamenii în viață și care țin economii, comunități și familii laolaltă.

Acestea se numără printre liderii care au menținut ratele de prevalență mai mici, iar țările sunt pe cale de recuperare.

Ziua internațională a femeii din acest an evidențiază puterea transformatoare a participării egale a femeilor.

O vedem noi înșine la Organizația Națiunilor Unite, unde sunt mândru că am obținut paritatea de gen în funcțiile de conducere ale ONU pentru prima dată în istorie.

Dovezile sunt clare.

Atunci când femeile conduc într-un guvern, vedem investiții mai mari în protecția socială și incursiuni mai mari împotriva sărăciei.

Când femeile sunt în parlament, țările adoptă politici mai stricte privind schimbările climatice.

Când femeile sunt la masa păcii, acordurile sunt mai durabile.

Și cu femei care servesc acum în număr egal în primele posturi de conducere ale Națiunilor Unite, vedem acțiuni și mai concentrate pentru a asigura pacea, dezvoltarea durabilă și drepturile omului.

Într-o lume dominată de bărbați, cu o cultură dominată de bărbați, egalitatea de gen este în esență o chestiune de putere.

Bărbații sunt o parte esențială a soluției.

Fac apel la țări, companii și instituții să adopte măsuri speciale și cote pentru a promova participarea egală a femeilor și pentru a realiza schimbări rapide.

Pe măsură ce ne recuperăm în urma pandemiei, pachetele de sprijin și stimul trebuie să vizeze în mod specific femeile și fetele, inclusiv prin investiții în întreprinderi deținute de femei și în economia îngrijirii.

Recuperarea pandemiei este șansa noastră de a lăsa în urmă generații de excludere și inegalități.

Fie că este vorba despre conducerea unei țări, a unei afaceri sau a unei mișcari populare, femeile aduc contribuții care oferă rezultate pentru toți și conduc progresele către Obiectivele de dezvoltare durabilă.

Este timpul să construim un viitor egal. Aceasta este o treabă pentru toată lumea și în beneficiul tuturor.

Mulțumesc.”

Asociația pentru Prevenirea Torturii (APT) și Mecanismul Național de Prevenire România (MNP) au transmis o declarație comună cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Aceasta reprezintă o oportunitate pentru acțiuni globale cu scopul de a face justiția corectă, accesibilă și mai sigură pentru femei.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a femeii este marcată, anual, la data de 8 martie.

Temă pentru 2020: „Eu sunt generația egalității: Dialog între generații.”
(”I am Generation Equality: Realizing Women’s Rights”)

UN WOMEN (The United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women) a transmis, pe pagina sa oficială, următorul mesaj:

„Drepturile femeii și egalitatea de gen sunt în centrul atenției în anul 2020.

Sunt 25 de ani de la adoptarea Declarației de la Beijng și a Platformei de Acțiune – un parcurs treptat pentru egalitatea de gen – este timpul să realizăm un bilanț al progresului și să umplem golurile care rămân în urma acțiunilor îndrăznețe, decisive.

Tema acestui an pentru Ziua Internațională a Femeilor (8 Martie) este: „Eu sunt generația egalității: Dialog între generații.”

Campania ”Eu sunt generația egalității” aduce împreună oameni de același gen, vârstă, etnie, rasă, religie și țară, cu scopul de a elabora măsuri ce vor crea o lume a egalității de gen pe care o merităm cu toții.

Împreună, vrem să ne mobilizăm pentru a pune capăt violenței bazate pe diferența de gen; apelăm la justiție economică și la drepturi pentru toți, la integritate corporală, sănătate și drepturi sexuale și reproductive și acțiuni feministe pentru „justiția climatică”. Vrem tehnologie și inovație pentru egalitatea de gen și conducere feministă.

Schimbările mici pot avea un impact mare în transformarea acestei simple viziuni într-o realitate. De ziua Internațională a Femeilor, alătură-te #GenerațieiEgalității și devino parte din schimbare.

De-a lungul anilor, în jurul lumii, cu toții am contribuit la lupta globală pentru egalitatea de gen. Indiferent de vârstă, țară de origine, mediul social sau chiar de gen, lupta pentru egalitatea drepturilor a definit într-o manieră colectivă viețile noastre, iar noi trebuie șă luăm măsuri împreună pentru a o dobândi. ”


De asemenea, UN Women a adăugat, într-o postare pe platforma Twitter, faptul că Ziua Internațională a Femeilor este ocazia perfectă pentru:
✔️combaterea stereotipurile de gen;
✔️susținerea femeilor din viața noastră;
✔️celebrarea diversității;
✔️promovarea egalității de gen;
✔️mobilizarea și acționarea pentru a avea drepturi egale.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a femeii este marcată, anual, la data de 8 martie.

Temă pentru 2019: „Echilibru pentru mai bine” (#BalanceforBetter)

Viorica Dăncilă, premierul României, a transmis următorul mesaj cu această ocazie, potrivit unui comunicat: „Sărbătorim astăzi mama, soția, iubita, fiica, sora, colega, prietena, femeia ca simbol al tenacității dovedite de-a lungul vremii, în strădania de a-și câștiga drepturile sociale, politice, economice și culturale. Activismul și puterea lor de a transforma ziua de mâine într-una mai bună au inspirat generații și au influențat progrese majore în societate.

Multe dintre acțiunile în care m-am implicat și pe care le voi urmări îndeaproape sunt dedicate asigurării de șanse egale pentru toți cetățenii și combaterea discriminării de orice fel. Egalitatea de gen este unul dintre stâlpii societăţii democratice, parte integrantă a coeziunii sociale și un principiu fundamental aflat la temelia UE și a culturii europene.

Ca prima femeie prim-ministru al României, înțeleg imensa responsabilitate pe care o am față de cetățeni,  mai ales în ceea ce privește promovarea drepturilor femeilor în toate domeniile vieții sociale, fie că ne referim la educație, antreprenoriat sau la piața muncii. 

Ne-am concentrat asupra creșterii independenței economice a femeilor, obiectiv major al mandatului nostru de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, pe promovarea femeilor în toate domeniile vieții sociale, inclusiv în funcții politice la cel mai înalt nivel.

Suntem prima echipă guvernamentală din ultimii 30 de ani care a  promovat un capitol distinct în programul de guvernare cu măsuri clare, specifice și cuantificabile menite să genereze o schimbare de gândire și acțiune, privind condiția tuturor femeilor din România. De asemenea, ne-am asumat un program național pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Una dintre prioritățile guvernului nostru este armonizarea legislației interne cu prevederile Convenției de la Istanbul. Totodată, am promovat împreună cu Parlamentul reglementări importante pentru prevenirea și combaterea abuzurilor și a relelor tratamente, iar la nivelul Guvernului, o serie de proiecte pentru protejarea victimelor violenței domestice.

Sunt proiecte și măsuri pe care le vom dezvolta, însă, în egală măsură vom pune accent asupra educației, informării și îndrumării, promovării exemplelor de conduită firească, pentru ca egalitatea de gen să fie o realitate a vieții noastre.

Doresc tuturor femeilor să fie sănătoase, să aibă în continuare puterea să schimbe lumea și să se bucure de realizări!

Doamnelor și domnișoarelor, la mulți ani!

***

Google a sărbătorit Ziua Internațională a Femeii printr-un doodle în cadrul căruia publică mesaje din partea unor personalități feminine din întreaga lume, potrivit business24.ro.

Printre cele care semnează mesajele selectate de către Google să facă parte din doodle-ul de 8 Martie, se află Frida Kahlo (artista din Mexic) care scrie: „Picioare? La ce mi-ar trebui, daca eu am aripi sa zbor?

Un alt mesaj este semnat de către doctor Mae Jemison – astronaut, fizician, inginer, educator și antreprenoare americană, care notează: „Nu te limita niciodată din pricina imaginației limitate a celorlalți„, în timp ce mesajul scriitoarei din Germania, Emma Herwegh, este: „Nu te lega de nimic din lume, decât de propriul adevăr suprem.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua internațională a femeii este marcată, anual, la data de 8 martie.

În acest an, Ziua Internațională a Femeii vine pe marginea unei mișcări globale fără precedent pentru drepturile femeii, egalitatea și justiția. Hărțuirea sexuală, violența și discriminarea împotriva femeilor au captat titluri și discursuri publice, propulsate de o determinare în creștere pentru schimbare.

Ziua Internațională a Femeii 2018 este o oportunitate de a transforma acest impuls în acțiune, de a împuternici femeile în toate locurile, din mediul rural și urban, și de a sărbători activiștii care lucrează neobosit pentru a pretinde drepturile femeilor și pentru a-și realiza întregul potențial.

António Guterres, Secretar General ONU: ”Realizarea egalității de gen și împuternicirea femeilor și a fetelor este afacerea neterminată a timpurilor noastre și cea mai mare provocare pentru drepturile omului din lumea noastră.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

***

Comisia Europeană a publicat un raport privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, potrivit unui comunicat. În conformitate cu acest raport, România este statul membru în care se înregistrează cele mai mici diferențe între salarizarea bărbaților și cea a femeilor, respectiv 5,6%, comparativ cu media UE de 16%.

:: Raportul

***

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat al Guvernului:

„8 Martie este ziua în care celebrăm femeia, atât din perspectiva statutului și rolului în societate, cât și din cea personală: mamă, fiică, soție, soră. De la stabilirea zilei internaționale a femeii, pe 8 martie 1977, prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, și până în prezent, au avut loc multe transformări care au adus schimbări în bine în ceea ce privește exercitarea drepturilor femeilor.

Provocările sociale și economice din ultimii ani au scos în evidență rolul important pe care femeile îl au în societate. Femeile asigură o parte tot mai semnificativă a forței de muncă în societatea noastră şi continuă să joace, aproape în aceeași măsură ca în trecut, rolul tradițional în familiile lor. Noile cercetări confirmă câștigul economic și social al participării egale a femeilor pe piața muncii și contribuția lor esențială la bunăstarea generală, o constatare care, spun eu, legitimează accesul crescând al femeilor la funcții importante în stat, tendință la care s-a aliniat și România. Și aș da aici chiar exemplul guvernului pe care îl conduc, în care mă bucur să colaborez cu nu mai puțin de opt doamne ministru. 

Egalitatea între bărbați și femei constituie, așadar, un pilon al societăților coezive, creatoare, orientate spre viitor. România se implică activ în eforturile internaționale de promovare a egalității de gen. Un exemplu practic este recenta Campanie UN Women „HeForShe„, care are drept scop implicarea bărbaților prin luarea de atitudine și promovarea acțiunilor în favoarea egalității de gen, de combatere a violenței împotriva femeilor.

Ca prim-ministru, susțin cu fermitate această mișcare de solidaritate din convingerea că egalitatea de șanse este parte a respectării drepturilor omului, iar oprirea violenței împotriva femeilor este imperativă. Acest lucru m-a mobilizat în cursul activității mele ca europarlamentar, când am făcut parte din Comisia pentru Drepturile Femeilor şi Egalitate de Gen, și mă va mobiliza în continuare. Mi-am început mandatul de prim-ministru cu un set de măsuri legislative menite să combată violența în familie. Urmăresc personal dezbaterile și voi fi foarte atentă cum vor fi puse în practică aceste măsuri.  

Personal, am convingerea că implicarea de gen și egalitatea de șanse sunt principii mai solide decât diferențele ideologice sau de opinii, că valori precum solidaritatea și umanitatea constituie fundamente ale proiectelor publice în jurul cărora putem să coagulăm resurse și energii. Mi-am propus să reconsiderăm modul în care definim, corectăm și punem în practică politici sociale, pornind de la aceste principii. Am în vedere aici nu doar egalitate între femei și bărbați, ci egalitatea de șanse într-un sens extins.

Este imperativ să înțelegem profund nevoia fiecărui copil la șansa unei vieți decente, la educație. Este nevoie să găsim soluții pentru acele obstacole care există încă pe piața muncii în ceea ce privește încadrarea persoanelor vulnerabile. Este esențial să punem în valoare, cu umanitate și delicatețe, calitățile persoanelor cu dizabilități, să sprijinim integrarea lor socială.

Avem responsabilitatea unei perspective complexe și profunde asupra acestor problematici, avem datoria să asigurăm șanse egale tuturor semenilor noștri la educație, muncă și în societate, precum și certitudinea unui stat care sprijină și nu condamnă alegerile fiecăruia dintre noi.

Mesajul meu de astăzi este un apel la solidaritate și unitate, valori pe care avem nevoie de le redefinim la nivelul societății.

 ”La mulți ani” femeilor din România și din întreaga lume!”

***

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a transmis următorul mesaj de felicitare:

***

Serviciul Român de Informații a publicat următoare felicitare:

***

Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat:

„Comunitatea internațională celebrează anual, la 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, pentru a marca realizările sociale, economice și politice ale femeilor.

Această zi reprezintă, în cadrul Organizației Națiunilor Unite, un prilej pentru a reflecta asupra progreselor realizate în promovarea rolului femeilor în societate și recunoașterea contribuției lor pentru dezvoltarea societății moderne.  Este, totodată, o recunoaștere a drepturilor femeilor pentru care generații de femei au luptat cu convingere și tenacitate și o condamnare neechivocă a discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în lume.

Ziua de 8 Martie este totodată un prilej de a reafirma angajamentul României pentru promovarea drepturilor femeilor și eliminarea discriminării de gen. România recunoaște că dezvoltarea durabilă și armonioasă a societăților noastre nu se poate realiza decât cu deplina participare a femeilor. La nivel internațional, țara noastră susține realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, inclusiv a celui privind egalitatea de gen.

Adresăm, cu acest prilej, mulțumirile și aprecierea noastră tuturor femeilor din România, pentru devotamentul și dăruirea lor și ne exprimăm recunoștința noastră față de contribuţiile lor remarcabile la îmbunătăţirea societăţii noastre şi a lumii în care trăim.

Ministerul Afacerilor Externe adresează tuturor femeilor din România un călduros La Mulți Ani!”

***

Pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, PwC a publicat un studiu despre experiențele și aspirațiile femeilor privind dezvoltarea carierei.

***

Baroul Timiș a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat semnat de avocat Sergiu I. Stănilă, Decan:

„Consiliul Baroului Timiș, Consiliul de Administrație al Filialei Timiș a CAA, Președintele Consiliului de Administrație al Filialei Timiș a CAA și Decanul Baroului Timiș

urează tuturor Doamnelor și Domnișoarelor Avocat din Baroul Timiș,

precum și Doamnelor și Domnișoarelor din aparatul administrativ al Baroului Timiș

și al Filialei Timiș a CAA,

“La mulți ani” și o primăvară frumoasă.”

***

Baroul Olt a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat:

„Baroul Olt și Filiala Olt a C.A.A urează tuturor doamnelor și domnișoarelor avocat din Baroul Olt cu ocazia zilei de 8 Martie, cele mai calde urări de fericire, sănătate și realizări profesionale.

La mulți ani!”

***

 

Baroul Dolj a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat:

„Cu ocazia zilei de 8 martie, membrii Consiliului Baroului Dolj transmit cele mai calde urări de fericire, sănătate și realizări profesionale doamnelor și domnișoarelor avocat din Baroul Dolj.

La mulți ani!

***

Baroul Argeș a transmis următorul mesaj, semnat de avocat Cristian Alunaru, Decan, potrivit unui comunicat:

„Cu ocazia zilei de 8 Martie, transmit tuturor colegelor avocate în Baroul Arad, precum şi soţiilor colegilor avocaţi, cele mai sincere urări de bine, o primăvară însorită, sănătate şi multe bucurii alături de cei dragi!”

Baroul Alba a Publicat un mesaj de felicitare, semnat de avocat Mihai Baco, Decan.

***

Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis următoarele cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, potrivit unui comunicat:

„Sărbătorită încă din vremea grecilor antici, ziua dedicată femeii ne bucură pe toți, căci oglindirea existenței îmbracă trupul ei, al mamei, surorii, bunicii, colegei sau sufletului pereche.

În fiecare an, sistemul penitenciar omagiază acest eveniment, prin organizarea unor manifestări și activități artistice, menite să sensibilizeze persoanele aflate în penitenciar, dar și să aducă momente de bucurie doamnelor și domnișoarelor.

Printre activitățile susținute cu ocazia zilei de 8 martie, evidențiem:
– Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare – spectacol organizat de elevii instituției, dedicat colegelor și colectivului profesoral;
– Penitenciarul Timișoara – moment artistic susținut de formația de muzică a unității, la Căminul pentru Persoane Vârstnice din cadrul –
– Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara;
– Penitenciarul Constanța – Poarta Albă – vizită la Centrul Social Poarta Albă;
– Penitenciarul Ploiești – spectacol caritabil la Centrul de Asistență Socială pentru persoane vârstnice Plopeni;
– Penitenciarul Focșani – spectacol cultural-artistic (poezii, scenete de teatru, muzica ușoară și populară) pentru persoanele asistate din cadrul Căminelor pentru persoane vârstnice din orașul Focșani si localitatea Fitionești;
– Penitenciarul-Spital Târgu Ocna – expoziție de pictură si felicitări, în perioada 6-9 martie, la Centrul de Informare Turistica Târgu Ocna;
– Penitenciarul Iași – angajații din cadrul Penitenciarului Iași, împreună cu reprezentanții Scolii Gimnanziale nr. 41 Iași și alături de elevii de la Liceul de Mecatronică și Automatizări Iași, vor fi prezenți pe B-dul Stefan cel Mare Iași (zona pietonală) pentru a oferi felicitări și flori domnișoarelor și doamnelor.

Toate aceste evenimente reprezintă o confirmare a eforturilor depuse de către personalul unităților penitenciare, pentru dezvoltarea laturii umane, sensibile și creative a persoanelor custodiate, dar și pentru diminuarea prejudecăților asociate mediului carceral.

Și în penitenciare există sensibilitate și frumos, regret și iertare!

La mulți ani, femeie!”

***

Comisia Europeană a transmis următorul mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, potrivit unui comunicat: „Equality between women and men is one of the fundamental values of the European Union enshrined in our treaties. Our Union is a pioneer in tackling gender-based discrimination and we can be proud of the progress achieved: Europe is one of the safest and most equal places for women in the world.

But our work is not over – the path to full equality in practice is still a long one. Women and girls still face harassment, abuse and violence. And women are still too often prevented from breaking the glass ceiling, receiving lower pay and fewer opportunities for career and business development.

We want girls and women to achieve equality in all aspects of life: access to education, equal pay for equal work, access to top positions in companies and politics as well as protection from violence.

Advancing women’s leadership and economic empowerment is an absolute priority for us. The European Union has put forward new legislation to improve work-life balance for working parents and caregivers, and an Action Plan to close the gender pay gap; and we are making sure that we lead by example: in February 2018, the number of women in managerial positions in the European Commission reached 36%, up from 11% when we took office in November 2014. President Juncker has committed to reaching 40% by 31 October 2019 at the end of our mandate.

We are also consistent in all aspects of all our policies, both inside the EU and in our external action by promoting gender equality and women’s empowerment. Our policy contributes to the successful global implementation of the Sustainable Development Goals and the Women, Peace and Security Agenda. This year’s European Development Days will focus on the vital role of women and girls in sustainable development, their equal participation and leadership in all walks of life. In addition, this year the EU has the leadership of the „Call to Action for Protection Against Gender-Based Violence”, which brings together over 60 countries and organisations striving to ensure that gender-based violence is addressed in humanitarian crises.

The European Union assists women and girls across the world who are on the move or displaced, who are victims of violence, such as through the Spotlight initiative, or who are excluded from education, equal access to health and family planning services, the labour market, and political life more generally. Over 15 million girls of primary school age do not go to school around the world, so the EU is helping boost access to education from Africa, Latin America and the Middle East, to South East Asia.

Gender equality is not just about fairness and justice in Europe – it is also a necessity to achieve sustainable peace, security, development, economic prosperity and growth around the world.

Investing in the potential of women and girls is an investment in our whole societyand is the responsibility of men and boys as much as women and girls.”

***

Consiliul de Mediere a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, potrivit unui comunicat semnat de Mugur Bogdan Mitroi, președinte.

„Cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, Consiliul de Mediere are bucuria de a adresa un gând de felicitare tuturor domnișoarelor și doamnelor, suflete  pline de echilibru, speranță și devotament.

În mod special, colegialul nostru gând se îndreaptă către domnișoarele și doamnele mediator și către toate colegele noastre, felicitându-le pentru determinarea și curajul de care dau dovadă în fiecare zi!

Vă dorim multă sănătate, fericire și împliniri!

La mulți ani!”

***

Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare a transmis următorul mesaj ocazia Zilei Internaţionale a Femeii:

Semnificaţia zilei de 8 Martie a fost marcată de către elevii Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare prin organizarea unui spectacol, în ziua de 07 martie 2018, dedicat atât colegelor de promoţie cât şi personalului, transformând Ziua Internaţională a Femeii în prilej de bucurie, de desfăşurare a energiei creatoare şi de apreciere a celor ce sunt, universal vorbind, prietene, iubite, soţii şi mame.

La inițiativa elevilor, evenimentul a fost conceput ca o surpriză atât pentru public cât și pentru colectivul profesoral, elevii manifestându-și încă odată talentele artistice, fapt ce vine ca o confirmare a eforturilor depuse de către personalul Școlii pentru dezvoltarea laturii umane, sensibile și creative a elevilor alături de latura profesională.

Cu ocazia acestui eveniment, ne-am reamintit cu toţii că Şcoala se află la confluenţa unor râuri ce curg continuu pentru a hrăni Frumosul, Cunoaşterea şi Omul.

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a femeii (International Women’s Day) este marcată, anual, la data de 8 martie.

Această zi este marcată ca simbol al recunoașterii rolului extraordinar al femeilor în istoria și dezvoltarea comunităților și țărilor din care provin și pentru a atrage atenția asupra discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.

Evenimentul este celebrat în multe țări din întreaga lume, fiind o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor fără a ține cont de diferențele naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

Ziua internațională a femeii a apărut pe fondul mișcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord și în Europa.

Astfel, prima Zi națională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909, când Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condițiilor de muncă.

Apoi, în anul 1910, Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume.

Ca urmare a acestei inițiative, în 19 martie 1911, Ziua internațională a femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania și Elveția, la manifestațiile organizate cu acel prilej participând peste 1 milion de femei și barbați care au cerut ca femeile să aibă dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, dreptul de vot și dreptul de a ocupa o funcție publică.

Organizația Națiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii la 8 martie 1975, cu prilejul Anului Internațional al Femeii.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului.

Tema aleasă pentru 2017 este: „Women in the Changing World of Work: Planet 50-50 by 2030” iar ideea din spatele acesteia este aceea de a găsi un mod prin care să se accelereze atingerea obiectivelor prevăzute în Agenda 2030, dintre care, în mod special: „Obținerea egalității genurilor și abilitarea tuturor femeilor și fetelor” și „Asigurarea educației incluzive și de calitate, și promovarea învățării pe tot parcursul vieții”.

Totodată, întrucât lumea muncii se schimbă, cu implicații semnificative pentru femei, evenimentul din acest an se va concentra pe noi angajamente în cadrul inițiativei ONU „UN Women’s Step It Up”, precum și asupra altor angajamente existente privind egalitatea între femei și bărbați, emanciparea femeilor și a drepturilor omului în cazul femeilor.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro