Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

CE. 10 ani de la înființarea Fondului european de ajustare la globalizare
09.03.2017 | JURIDICE.ro

Marți, 7 martie 2017, Comisia Europeană a anunțat că anul acesta s-au împlinit 10 ani de când Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) și-a început activitatea, potrivit unui comunicat al CE.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă: „Fondul european de ajustare la globalizare este una dintre cele mai tangibile expresii ale solidarității europene și un instrument esențial de sprijinire a lucrătorilor care și-au pierdut locul de muncă din cauza schimbărilor structurilor comerțului. În ultimii zece ani, am fost în măsură să sprijinim peste 140 000 de persoane. Acesta are o valoare adăugată clară, întrucât completează mecanismele naționale de sprijin pentru lucrătorii implicați în concedieri în masă și finanțează măsuri care sunt adaptate la nevoile specifice ale lucrătorilor, pentru a-i ajuta să progreseze.”

Fondul european de ajustare la globalizare funcționează efectiv din ianuarie 2007. Prima cerere a sosit din Franța la 9 martie 2007 cu privire la 1 345 de concedieri la subcontractanți ai societății Peugeot SA (PSA), determinate de creșterea concurenței pe piața autovehiculelor mici, în special din Asia.

FEG a fost înființat în mod special pentru a ajuta lucrătorii afectați de închiderile de fabrici sau de declinul anumitor sectoare economice.

Astfel, de la înființarea sa în 2007, Comisia a primit 148 de cereri din 21 de state membre, care totalizează aproape 600 de milioane EUR de cofinanțare din FEG în sprijinul unui număr de 138 888 de lucrători concediați și al unui număr de 2 944 de persoane care nu sunt încadrate în muncă și nu urmează o formă de învățământ sau de formare.

În România, FEG a oferit 6,9 milioane de euro pentru a sprijini cei peste 2.400 de muncitori concediați de companiile Nokia și Mechel.

Pentru a beneficia de sprijin financiar din FEG, statele membre trebuie să facă o cerere. UE poate cofinanța până la 60% din costul reintegrării lucrătorilor concediați pe piața muncii. Mai precis, FEG cofinanțează proiecte care includ:
– măsuri vizând sprijinirea căutării unui loc de muncă, consilierea în carieră;
– educația, formarea și reconversia profesională;
– îndrumarea și instruirea;
– antreprenoriatul și înființarea de întreprinderi.

Pentru perioada 2014-2020, FEG pune la dispoziție, în medie, un sprijin financiar în valoare de 170 de milioane euro în fiecare an.

:: Fișă informativă. Fondul european de ajustare la globalizare – Zece ani mai târziu
:: Regulament privind Fondul european de ajustare la globalizare 2014-2020


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.