Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Ghidul investițiilor în Dubai. Perspectivă juridică și de business. Partea III. Imobiliare – Aplicarea TVA-ului pentru reducerea dependenței de petrol


21 decembrie 2022 | Casiana DUSA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Casiana Dusa

Casiana Dusa

În data de 23.08.2017, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite (EAU) din acea perioadă, a emis Decretul Lege Federală nr. 8/2017 cu privire la TVA (cunoscută și sub numele de “Legea TVA din EAU”), act normativ ce a intrat în vigoare la 01.01.2018. Astfel, TVA-ul de 5% a început să fie aplicat furnizării de bunuri și servicii în cadrul activității comerciale de pe piața emirateză, având impact major asupra mediului de afaceri din ultimii 5 ani.

Veți regăsi în cele ce urmează o descriere sumară a acestui topic, menită să clarifice frecventa întrebare “Așa este că se plătește TVA pe proprietăți în Dubai?”. Așadar, prezentarea nu își propune o analiză exhaustivă a unui subiect atât de vast precum regimul TVA-ului, ce poate face obiectul unor analize viitoare special dedicate.

Potrivit declarațiile oficiale de pe portalul Guvernului EAU, introducerea TVA-ului s-a făcut în scopul generării unei noi surse de venit care va fi utilizată în continuare pentru a furniza servicii publice de înaltă calitate și care va ajuta Guvernul să se îndrepte către viziunea sa de reducere a dependenței de petrol și alte hidrocarburi ca sursă de venituri.

Autoritatea Fiscală Federală a prevăzut 2 praguri valorice în funcție de care înregistrarea la TVA este obligatorie sau opțională, astfel: (i) dacă valoarea bunurilor impozabile depășește 375,000 AED (echivalent 102,075 USD, conform cursului valutar stabilit AED/USD de 1 AED = 0.27 USD) atunci societatea în cauză se obligă să se înregistreze ca plătitor de TVA; (ii) dacă valoarea bunurilor impozabile se află între 187,500 AED și 375,000 AED, atunci societatea în cauza are opțiunea, nefiind obligată să parcurgă procedura de înregistrare.

În mod particular, la tranzacțiile imobiliare, regimul TVA diferă după cum proprietatea este rezidențială ori comercială, astfel: (i) pentru rezidențiale: tranzacțiile, respectiv vânzările – cumpărările de apartamente, vile, townhouses pentru locuire sunt scutite de TVA, cu excepția serviciilor de property management vizând aceste imobile, la al căror cost se va adăuga TVA de 5% pe care colectorul îl va direcționa către Autoritatea Fiscală Federală; (ii) pentru comerciale: tranzacțiile, respectiv vânzările – cumpărările de spații de birouri, magazine și depozite / hale industriale, hotel apartments / moteluri precum și închirierile acestora sunt supuse TVA-ului de 5%. Atenție, nu sunt scutite de plata TVA acele amplasamente care nu pot fi asimilate clădirilor fixate în pământ, spitalele, apartamente tip „serviced apartments”, acestea fiind supuse taxării.

De principiu, TVA-ul aplicat cheltuielilor societății și achizițiilor destinate desfășurării activității se poate recupera, în anumite condiții. Totuși, atunci când se pune problema ca societatea să devină consumatorul final, nu se poate recupera TVA-ul aplicat anumitor costuri precum cele de divertisment sau legate de activitatea angajaților.

Casiana Dusa
Romanian Arab Investment House – Fondator
NAI Romania – Partener pentru Orientul Mijlociu, real estate & investiții străine
Cristofor Vladu & Asociații – Colaborator senior pentru investiții străine și consultanță de business

* Acest articol are titlu informativ, prezentând noțiuni generale și nu reprezintă în nici un caz o consultație juridică. De la caz la caz, informațiile detaliate pot suferi modificări, așadar nu ne asumăm nicio răspundere în ipoteza în care un cititor și-a bazat deciziile de investiții specifice pe prezenta analiză generală.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii