Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Afaceri transfrontaliere, Articole, Drept civil, Fiscalitate, Note de studiu, RNSJ, SELECTED

Ghidul investițiilor în Dubai. Perspectivă juridică și de business. Partea III. Imobiliare – Aplicarea TVA-ului pentru reducerea dependenței de petrol

21 decembrie 2022 | Casiana DUSA

Casiana Dusa

Casiana Dusa

În data de 23.08.2017, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite (EAU) din acea perioadă, a emis Decretul Lege Federală nr. 8/2017 cu privire la TVA (cunoscută și sub numele de “Legea TVA din EAU”), act normativ ce a intrat în vigoare la 01.01.2018. Astfel, TVA-ul de 5% a început să fie aplicat furnizării de bunuri și servicii în cadrul activității comerciale de pe piața emirateză, având impact major asupra mediului de afaceri din ultimii 5 ani.

Veți regăsi în cele ce urmează o descriere sumară a acestui topic, menită să clarifice frecventa întrebare “Așa este că se plătește TVA pe proprietăți în Dubai?”. Așadar, prezentarea nu își propune o analiză exhaustivă a unui subiect atât de vast precum regimul TVA-ului, ce poate face obiectul unor analize viitoare special dedicate.

Potrivit declarațiile oficiale de pe portalul Guvernului EAU, introducerea TVA-ului s-a făcut în scopul generării unei noi surse de venit care va fi utilizată în continuare pentru a furniza servicii publice de înaltă calitate și care va ajuta Guvernul să se îndrepte către viziunea sa de reducere a dependenței de petrol și alte hidrocarburi ca sursă de venituri.

Autoritatea Fiscală Federală a prevăzut 2 praguri valorice în funcție de care înregistrarea la TVA este obligatorie sau opțională, astfel: (i) dacă valoarea bunurilor impozabile depășește 375,000 AED (echivalent 102,075 USD, conform cursului valutar stabilit AED/USD de 1 AED = 0.27 USD) atunci societatea în cauză se obligă să se înregistreze ca plătitor de TVA; (ii) dacă valoarea bunurilor impozabile se află între 187,500 AED și 375,000 AED, atunci societatea în cauza are opțiunea, nefiind obligată să parcurgă procedura de înregistrare.

În mod particular, la tranzacțiile imobiliare, regimul TVA diferă după cum proprietatea este rezidențială ori comercială, astfel: (i) pentru rezidențiale: tranzacțiile, respectiv vânzările – cumpărările de apartamente, vile, townhouses pentru locuire sunt scutite de TVA, cu excepția serviciilor de property management vizând aceste imobile, la al căror cost se va adăuga TVA de 5% pe care colectorul îl va direcționa către Autoritatea Fiscală Federală; (ii) pentru comerciale: tranzacțiile, respectiv vânzările – cumpărările de spații de birouri, magazine și depozite / hale industriale, hotel apartments / moteluri precum și închirierile acestora sunt supuse TVA-ului de 5%. Atenție, nu sunt scutite de plata TVA acele amplasamente care nu pot fi asimilate clădirilor fixate în pământ, spitalele, apartamente tip „serviced apartments”, acestea fiind supuse taxării.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Interviuri JURIDICE.ro

De principiu, TVA-ul aplicat cheltuielilor societății și achizițiilor destinate desfășurării activității se poate recupera, în anumite condiții. Totuși, atunci când se pune problema ca societatea să devină consumatorul final, nu se poate recupera TVA-ul aplicat anumitor costuri precum cele de divertisment sau legate de activitatea angajaților.

Casiana Dusa
Romanian Arab Investment House – Fondator
NAI Romania – Partener pentru Orientul Mijlociu, real estate & investiții străine
Cristofor Vladu & Asociații – Colaborator senior pentru investiții străine și consultanță de business

* Acest articol are titlu informativ, prezentând noțiuni generale și nu reprezintă în nici un caz o consultație juridică. De la caz la caz, informațiile detaliate pot suferi modificări, așadar nu ne asumăm nicio răspundere în ipoteza în care un cititor și-a bazat deciziile de investiții specifice pe prezenta analiză generală.

Citeşte mai mult despre , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories