Secţiuni » Comunicare profesională » Comunicate profesionişti
Comunicate profesionişti
Publicare comunicate şi informări profesionale

CCIFER în parteneriat cu MUȘAT & ASOCIAȚII a organizat în data de 9 martie prima ediție din 2023 a “Matinalului Digital cu experții CCIFER” dedicată unei discuții despre noua Lege a Dialogului Social


22 martie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

CCIFER, în parteneriat cu Mușat & Asociații a organizat în data de 9 martie prima ediție din 2023, a “Matinalului Digital cu experții CCIFER”, dedicată unei discuții despre noua Lege a Dialogului Social (Legea nr. 367/2022). La conferință, printre experții invitați au luat parte Francisc-Oscar GAL (Subsecretar de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale), Eduard CORJESCU (Director General, Ministerul Muncii și Protecției Sociale), Radu BURNETE (Director Executiv, Organizația Patronală Concordia) și Dragoș LUNGU (Managing Associate, Mușat & Asociații), iar discuțiile au fost moderate de Mihai POPA (Deputy Managing Partner Mușat & Asociații).

Printre principalele subiecte abordate în cadrul conferinței au fost importanța dialogului social ca subiect pe agenda națională și europeană, noua Lege a Dialogului Social, precum și schimbările pe care aceasta le aduce în ceea ce privește negocierea colectivă, noile situații de declanșare a conflictului colectiv de muncă, noutățile aduse în materia obligațiilor de informare și consultare între partenerii sociali, ș.a.

A fost abordat în detaliu și subiectul propunerilor Ministerului Muncii si Protecției Sociale de modificare a noii Legii, fiind dezbătute în cadrul Matinalului principalele îngrijorări ale experților.

Participanții la Matinal au avut oportunitatea de a asculta perspectiva și implicarea Ministerului Muncii si Protecției Sociale privind propunerile de modificare a noii Legi a Dialogului Social.

Astfel, reprezentanții Ministerului au arătat că proiectul de OUG (pentru modificarea Legii nr. 367/2022) este menit în principal să îndrepte erori materiale și de tehnică legislativă, necesitatea acestui proiect fiind stabilită în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, având o dată de finalizare până la sfârșitul lunii martie 2023 (termen impus de Planul Național de Redresare si Reziliență).

De asemenea, reprezentanții Ministerului au justificat necesitatea emiterii unui proiect de OUG pentru corectarea anumitor disfuncționalități provenite din rapiditatea cu care a fost adoptată legea în Parlament. Totuși reprezentanții Ministerului arată că principalele propuneri ale autorității au vizat aspecte de formă sau de tehnică legislativă, celelalte prevederi fiind propuse de partenerii sociali.

Totodată, reprezentanții Ministerului au arătat că, deși proiectul de OUG nu are încă nici un aviz, existând în prezent doar discuții cu Consiliul Superior al Magistraturii în ce privește armonizarea prevederilor cu cele ale Codului muncii, Ministerul vizează crearea unui cadru cât mai flexibil pentru încheierea contractelor de munca la orice nivel, pentru asigurarea drepturilor și libertăților salariaților și ale angajatorului deopotrivă.

Din partea mediului de afaceri, reprezentat în cadrul Matinalului de Organizația Patronală Concordia, au fost însă exprimate rețineri vis-a-vis de succesul acestei noi legislații pentru întărirea negocierilor colective. Astfel, reprezentanții mediului de afaceri au subliniat că la nivel de sector, Romania nu are organizații patronale si sindicate reprezentative, ceea ce înseamnă că este necesară consolidarea unor parteneri sociali reprezentativi.

De asemenea, aceștia au arătat că Sindicatele au fost mereu nemulțumite de Legea dialogului social din 2011, fiind constante discuții de modificare a acesteia. Ca o consecință, noua Lege scade pragurile de reprezentativitate la nivel de unitate (de la 50% la 35%), ceea ce duce la coagularea mai ușoară a unui sindicat reprezentativ.

Scăderea pragului de reprezentativitate la nivel de unitate nu rezolvă însă problema dialogului social, respectiv ca un angajator să fie determinat să negocieze pentru a asigura pacea sociala (fără greve), în condițiile în care, în ceea ce privește obiectul negocierii, sindicatele nu mai au ce negocia în afara de salariu, în contextul densității legislației muncii care acoperă cea mai mare parte din subiectele care ar putea fi de interes pentru o negociere colectivă.

E necesară așadar o intensă dezbatere publică asupra acestui proiect de OUG, în condițiile în care Legea dialogului social nu va putea fi modificată pana în 2026, fiind parte din PNRR.

În ce ne privește, în afară aspectelor de formă și de tehnică legislativă care trebuie corectate, ne-am exprimat îngrijorarea că proiectul de OUG propune un transfer de reprezentativitate către organizațiile sindicale federative afiliate, fără a se ține însă seama de interesul majorității salariaților din unitate și deci, implicit, și fără a se ține seama de scopul primordial al angajatorului în dialogul social, respectiv o pace sociala reală, care identifică soluțiile oportune întocmai pentru a da satisfacție intereselor legitime ale salariaților.

Astfel, propunerea Ministerului de a se trece direct la negocieri cu federația reprezentativă, la nivel de unitate, sau, în absența acesteia, de cea nereprezentativă, fără totuși a avea în spate o minimă reprezentativitate, cum e în forma actuala a legii (35% din membri din unitatea respectivă) este destul de periculoasă și este de natură să nască conflicte acolo unde funcționa o pace socială, afectând în final însăși securitatea juridică a raporturilor de muncă.

În ce ne privește ca practicieni, avem reale îngrijorări că legea în forma actuala creează pârghii mai degrabă spre conflict, poate chiar inițiat de organizații care cunosc prea puțin activitatea unităților respective si nevoile reale ale acelor salariați.

În concluzie, pare oportună într-adevăr creșterea puterilor sindicatelor, întocmai pentru un dialog social real, deschis, constructiv, iar angajatorii nu trebuie să privească aceste noi puteri oferite de lege în sens negativ, ci sa înțeleagă că progresul este întotdeauna rezultatul unui dialog de bună-credință, purtat cu adevărat în scopul înțelegerii nevoilor salariaților.

Până la urma, pacea sociala este scopul fundamental al dialogului social și trebuie sa aibă ca rezultat acorduri bazate pe nevoi și interese reale și legitime ale ambelor părți.

Despre Mușat & Asociații 

Numele Mușat & Asociații este sinonim cu excelența în practica avocaturii de business din România. De peste 30 de ani, Mușat & Asociații acordă servicii de consultanță în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziții, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurență, drept societar, telecomunicații & IT, dreptul muncii, fiscalitate, piețe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.

Mușat & Asociații este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din România, iar publicațiile internaționale de specialitate (Chambers & Partners, International Financial Law Review, Legal 500 etc.) recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieței avocațiale, mulți dintre avocații firmei fiind la rândul lor nominalizați de aceste publicații ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.

În 2022, Mușat & Asociații a Mușat & Asociații a fost desemnată câștigătoarea premiilor pentru ariile de practică Fuziuni și Achiziții (M&A), Litigii și Farma, acordate în cadrul Galei Romanian Legal Awards organizate de reputata publicație “Legal Marketing”. Au fost recunoscute performanțele echipei noastre de M&A din anul 2021, în continuarea premiilor acordate pentru anii 2020 și 2019, an în care Mușat & Asociații a fost desemnată și Firma anului în avocatură din România.

De asemenea, în 2022, Mușat & Asociații a câștigat premiul „Firma de avocatură a anului în Europa de Est” în cadrul galei organizate în Londra de LMG Life Sciences Awards, unul dintre cele mai prestigioase ghiduri care premiază firmele de avocatură și avocații ce se află în spatele celor mai inovatoare și provocatoare proiecte juridice din EMEA, SUA și Canada, împreună cu companiile sale surori International Financial Law Review, Benchmark Litigation, Managing IP, Expert Guides și ITR.

În 2020, Mușat & Asociații a câștigat premiul „Firma de avocatura a anului în ariile Fuziuni & Achiziții, Achiziții Publice și Farma” distincție acordată de reputata publicație “The Times Legal Innovation” firmelor de avocați din România care au obținut performanțe deosebite în anul de referință.

În 2019, Mușat & Asociații a câștigat premiul “Firma de avocatură a anului în România”, distincție acordată de “The Times Legal Innovation”, precum și alte premii, acordate pentru ariile de practică Fuziuni și Achiziții, Achiziții Publice și Drept Penal.

În 2018, Mușat & Asociații a câștigat premiul pentru cea mai mare tranzacție M&A în domeniul Farma în România, pentru asistența acordată Dr. Max în achiziția grupului A&D Pharma, precum și alte premii, acordate pentru ariile de practică: Fuziuni și achiziții/Privatizare, Infrastructură și PPP/Achiziții Publice și Drept Penal.

În 2016, Mușat & Asociații a câștigat premiul pentru cea mai mare tranzacție în domeniul energiei pentru asistența acordata Sterling Resources în procesul de vânzare a operațiunilor din România către Carlyle International Energy Partners, precum și premiul pentru cea mai mare tranzacție din HORECA pentru asistarea Premier Capital în achiziționarea McDonald’s în România. Distincțiile au fost oferite de Ziarul Financiar, în cadrul Galei Avocaților 2016, ediția a VII-a.

În 2015, Mușat & Asociații a câștigat premiul “Firma de avocatura a anului în România”, distincție acordată anual de reputata publicație britanică “The Lawyer” firmelor de avocați din Europa care au obținut performante deosebite în anul de referință.

În anul 2013, Mușat & Asociații a fost desemnată „Casa de avocatura a anului în România”, de către International Financial Law Review, fiind pentru a doua oara când MUȘAT & ASOCIAȚII își adjudecă acest valoros premiu, după distincția primită în 2011, anul în care România a fost inclusă pentru prima data în lista țărilor nominalizate pentru premiile International Financial Law Review (IFLR).

În 2012, Mușat & Asociații a câștigat premiul Gold Award la categoria „Cea mai bună casă de avocatură din Europa Centrala și de Est”, distincție acordată de International Legal Alliance Summit & Awards 2012, pentru rezultatele excelente înregistrate în România de echipa de avocați Mușat & Asociații, în ceea ce privește evoluția portofoliului de mandate în practica de fuziuni & achiziții și strategia de management adoptată.

Despre Autori

Mihai Popa

Avocat/Practician în insolvență

Coordonator al Departamentului de Dreptul Muncii și Beneficii ale Salariaților și al Departamentului de Restructurare și Insolvență

Mihai consiliază clienți naționali și internaționali din toate industriile, atât pe mandate de consultanță, cât și de litigii in materia Dreptului Muncii si Beneficii ale Salariaților. Experiența sa include asistență cu privire la planurile de restructurare, planurile de pensionare voluntară,  beneficiile salariaților, contractele individuale de muncă, transferul salariaților, contractele colective de muncă, negocierile și consultările colective, detașarea, procedurile de răspundere disciplinară și profesională, cererile de discriminare și hărțuire.

Cu o experiență de peste 17 ani în avocatura de afaceri, Mihai oferă consultanță în procedurile de reorganizarea judiciară și voluntară, procedurile premergătoare insolvenței, falimentul și lichidarea, recuperarea de active și/sau negocierile cu debitorii si creditorii.

Numit Avocat de Top în Insolvență/Restructurare în cadrul Galei Avocaților de Top 2021, organizată de Finmedia/Revista Piața Financiară, clienții spun despre Mihai că este un „negociator abil, cu o excelentă cunoaștere a aspectelor practice legate de restructurare și insolvență” si „unul dintre punctele tari ale echipei” (Legal 500, 2021).

Dragoș Lungu

Managing Associate

Departamentul de Dreptul Muncii si Beneficii ale Salariaților

Cu o experiență juridică de peste 10 ani de zile, Dragoș acordă asistență clienților naționali și internaționali în variate mandate de dreptul muncii, incluzând, dar fără a se limita la asistență și reprezentare în cadrul unor proiecte de concedieri colective de personal, externalizări, redactarea și negocierea contractelor individuale şi colective de muncă, conflicte colective de muncă.

Dragoș este și avocat litigant, lucrând îndeaproape cu clienți locali și internaționali, din sectoarele farmaceutic, energetic, imobiliar și retail, tehnologie și servicii de outsourcing, fiind cunoscut pentru soluțiile inovative oferite clienților.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii