« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT-Ploiești. Constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat, acces ilegal la un sistem informatic, divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, tăinuire. Trimitere în judecată
10.03.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT-Ploiești. Constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat, acces ilegal la un sistem informatic, divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, tăinuire. Trimitere în judecată.

La data de 28 februarie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: P. G., N. G. D., M. A.

P. G., în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice;
N. G. D., sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire;
M. A., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic şi divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că, în perioada 15 noiembrie 2016 – 30 decembrie 2016, inculpatul P. G., poreclit „Mache”, a constituit împreună cu alţi cetăţeni străini, de diferite origini, printre care un cetăţean de origine sârbă poreclit „Diamant”, un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii pe teritoriul Franţei a unei infracţiuni de furt, în dauna persoanei juridice ce deţine o marcă elveţiană de bijuterii.
La data de 30 decembrie 2016, inculpatul P. G. a sustras din showroom-ul privat al mărcii elveţiene de bijuterii situat în Paris, arondismentul nr. 8, două diamante şi două inele cu pietre preţioase în valoare cumulată de 5.132.990 euro, prezentându-se sub o calitate mincinoasă, accea de gemolog şi sub o identitate falsă, aceea de „Mizrahi”.
Inculpatul s-a recomandat a fi un evaluator interesat de achiziţionarea bunurilor (gemolog), iar vânzătorul, reprezentant al mărcii elveţiene, i-a remis cetăţeanului român bunurile spre exeminare, poziţionate într-o cutie, iar acesta din urmă, după o presupusă examinare i-a restituit persoanei vătămate o altă cutie, asemănătoare, substituind cutia originală.
Inculpatul nu s-a arătat interesat de cumpărarea produselor şi a părăsit locul comiterii faptei,având asupra sa bunurile menţionate anterior, în valoare cumulată de 5,2 milioane de euro, inculpatului P. G. revenindu-i un inel şi unul dintre cele două diamante brute iar restul bijuteriilor revenind, conform înţelegerii, cetăţenilor sârbi.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că cetăţenii străini au intermediat întâlnirea cu reprezentanţii persoanei vătămate, precum şi un alt cetăţean sârb care nu s-a prezentat sub un nume concret, dar care a avut rolul de a-i preda inculpatului P. G. servieta folosită la comiterea faptei şi de a-l prelua cu autoturismul de la faţa locului imediat după consumarea infracţiunii de furt comisă în dauna persoanei vătămate.
Inculpatul P. G. a vândut în afara teritoriului ţării diamantul unui cetăţean din statul Israel, iar cu inelul a intrat pe teritoriul României.
Faţă de inculpatul N. G. D. s-a reţinut că, în noaptea 12/13 ianaurie 2017, a acceptat să primească spre păstrare, pe raza municipiului Bucureşti, de la inculpatul P. G., un inel placat cu pietre preţioase în valoare de 1.734.200 euro, cunoscând că acesta provine din infracţiunea de furt comisă de către acesta, în Paris, Franţa.
La data de 13.01.2017, în timpul percheziţiei efectuate la domiciliul inculpatului N. G. D, acesta a comunicat că poate preda inelul primit de la coinculpatul P. G. sens în care a condus organele de cercetare penală la parterul imobilului, într-un spaţiu comun unde funcţiona centrala termică, bunul sustras fiind găsit într-o cutie metalică.
Totodată, anterior pătrunderii pe teritoriul României, în perioada 5-9 ianuarie 2017, inculpatul P. G. i-a solicitat inculpatului M. A., agent şef adjunct de poliţie în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei „Aeroport Henri Coandă” să efectueze verificări în bazele de date pentru a se stabili dacă figurează urmărit internaţional, în condiţiile în care fusese identificat de autorităţile franceze ca fiind autorul infracţiunii de furt comisă pe raza oraşului Paris.
Astfel, la data de 9 ianuarie 2017, la solicitarea prealabilă, telefonică, a inculpatului P. G., inculpatul M. A. a accesat cu depăşirea limitelor autorizării, în intervalul orar 08:09:19 – 08:11:28, bazele de date evidenţa persoanelor, evidenţă paşapoarte şi evidenţă auto, scopul verificărilor nefiind unul în interes de serviciu, fiind efectuate pentru a-i transmite persoanei solicitante faptul că nu figurează urmărită international.
La aceeaşi dată, în urma accesării bazelor de date, inculpatul M. A. i-a comunicat inculpatului P. G. că nu figurează urmărit la nivel naţional, putând pătrunde pe teritoriul României.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Prahova.

Faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD