Sesizare de neconstituţionalitate admisă ref. numirea a doi membri în Colegiul director al CNCD. UPDATE: Candidații solicită reluarea votului în Şedinţa Comună a Parlamentului de la momentul procedural sancţionat de CCR
22 martie 2023 | JURIDICE.ro
Miercuri, 22 martie 2023, Mariana Vârgă, Ana Maria Dalu și Luminiţa Gheorghiu, candidaţi pentru funcţia de membru în Colegiul Director al Consiliului Național Pentru Combaterea Discriminării (CNCD), au formulat o cerere de continuare a procedurii de numire a membrilor în colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, în sensul reluării votului în şedinţă comună a Parlamentului, de la momentul procedural sancţionat de Curtea Constituţională, urmare a Deciziei CCR nr. 41/22 februarie 2023.
Potrivit acestei decizii, se rețin următoarele: „În esență, cu privire la soluția de neconstituţionalitate, Curtea a observat că prin Hotărârea Parlamentului nr. 35/2022 au fost numiţi în funcţia de membri ai Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării 2 membri care nu sunt licențiați în ştiinţe juridice. Se ajunge astfel la situația în care, din cei 11 membri ai Colegiului director, 7 membri sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice și 4 membri nu sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice. Având în vedere dispoziţiile art. 23 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, potrivit cărora «La numirea membrilor Colegiului director se va urmări ca minimum două treimi dintre aceştia să fie licențiați în ştiinţe juridice.» Curtea a reținut că, prin numirea celor doi membri, prin Hotărârea Parlamentului nr.35/2022, a fost încălcată limita inferioară, sub care, legal, nu se poate coborî. În consecinţă, Curtea a constatat că Hotărârea Parlamentului nr. 35/2022 este contrară art. 23 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 şi, astfel, încalcă dispozițiile art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie privind obligativitatea respectării legilor şi statul de drept”.
Având în vedere faptul că Hotărârea Parlamentului nr. 35/2022 este contrară art. 23 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 și încalcă dispoziţiile art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie privind obligativitatea respectării legilor şi statul de drept, cu consecința încetării efectelor juridice, pentru continuarea şi finalizarea procedurii de numire în funcţia de membri ai Colegiului director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Parlamentul, în exercitarea atribuţiilor constituţionale, are obligația să adopte o hotărâre în acord cu dispozițiile Constituţiei, potrivit art. 147 alin. 1 din Legea fundamental, respectiv să reia votul de la momentul procedural sancţionat de CCR (votul final în Plenul Parlamentului).
În acest sens, candidații solicită Birourilor Permanente ale Parlamentului stabilirea unui termen rezonabil pentru reluarea procedurii de vot în Plenul Parlamentului, dat fiind faptul că există Aviz pozitiv pentru toţi candidații din partea Comisiilor de specialitate, avize care trebuie respectate, fiind date în conformitate cu prevederile constituţionale şi legale, neexistând alte vicii sub aspectul condiţiilor de formă instituite de lege sau Constituţie şi nici alte impedimente care să împiedice continuarea dezbaterilor în Plenul Parlamentului pentru a se putea finaliza prin vot procedura de numire a membrilor în CNCD.
Normele regulamentare cu privire la activitatea parlamentară trebuie să asigure, procedural, posibilitatea ca Parlamentul să se poată pronunţa asupra problemelor pentru finalizarea cărora se cere un vot. Normele regulamentare nu trebuie să permit o tergiversare, o amânare sine die a deciziei parlamentare, ci trebuie să asigure desfăşurarea normală, responsabilă şi rezonabilă a vieții parlamentare. În acelaşi sens, regulile procedurale care guvernează organizarea şi funcţionarea activităţii parlamentare, trebuie interpretate cu bună-credinţă, în spiritul unui comportament loial faţă de Legea fundamentală. Într-o ipoteză contrară, rezultatul ar fi blocarea activităţii instituţiei, sub aspectul îndeplinirii atribuţiilor constituționale, cu consecinţe negative asupra structurilor democratice pe care se întemeiază statul (Decizia CCR nr. 209/7.03.2012, publicată în MO nr. 188/22.03.2012).
Tot astfel, candidații atrag atenţia asupra faptului că dispoziţia regulamentară de la art. 113 alin. 4 din Regulamentul Camerei Deputaților este astfel construită încât “să nu permită amânarea la nesfârşit a votului, astfel încât să împiedice Parlamentul să ia o decizie şi să se pronunțe prin vot; o altfel de interpretare a literei şi spiritului Constituţiei ar fi obstrucționistă și evident nu ar sprijini viaţa parlamentară” (Decizia CCR nr. 65/1994, publicată în MO nr.156/1994).
De asemenea, prin Decizia CCR nr. 672/20.10.2021 (publicată în M.O nr. 1030/2021), instanţa constituţională a statuat că „Parlamentul nu îşi poate exercita competenţa de autoritate legiuitoare în mod discreţionar, adoptând hotărâri prin care să creeze cadrul în care să aducă atingere competenţelor sale constituţionale”(a se vedea şi Decizia Curţii Constituționale nr. 209 din 7 martie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 188 din 22 martie 2012, şi Decizia nr. 261 din 8 aprilie 2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 260 din 17 aprilie 2015 etc).
În lumina acestor decizii constituționale, candidații apreciază că în prezent este vorba despre o problemă rămasă în divergență, deoarece Parlamentul nu s-a dezînvestit, fiind absolut necesar să adopte hotărârea finală cu privire la desemnarea celor doi membri în Colegiul Director al CNCD, de la momentul procedural sancţionat de Curtea Constituțională, în caz contrar existând posibilitatea naşterii unui blocaj legislativ, de funcţionare a CNCD.
În consecinţă, aceștia solicită continuarea procedurii parlamentare pentru desemnarea membrilor în Colegiul Director al CNCD, prin reluarea votului final în Plenul Parlamentului, după publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei Curţii Constituționale nr. 41/22 februarie 2023, pronunţată în Dosarul nr. 2905L2/2022, prin care s-a admis sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 35/2022.
***
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 227 din 20 martie 2023 a fost publicată Decizia nr. 41/2023 referitoare la admiterea sesizării de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 35/2022 privind numirea a doi membri în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
***
Miercuri, 22 februarie 2023, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, a admis sesizarea de neconstituționalitate formulată de Grupul parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor din Senat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului nr. 35/2022 privind numirea a doi membri în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, potrivit unui comunicat.
În esență, cu privire la soluția de neconstituționalitate, Curtea a observat că prin Hotărârea Parlamentului nr. 35/2022 au fost numiţi în funcţia de membri ai Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării 2 membri care nu sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice. Se ajunge astfel la situația în care, din cei 11 membri ai Colegiului director, 7 membri sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice şi 4 membri nu sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice.
Având în vedere dispoziţiile art. 23 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, potrivit cărora „La numirea membrilor Colegiului director se va urmări ca minimum două treimi dintre aceştia să fie licenţiaţi în ştiinţe juridice.” Curtea a reţinut că, prin numirea celor doi membri, prin Hotărârea Parlamentului nr. 35/2022, a fost încălcată limita inferioară, sub care, legal, nu se poate coborî.
În consecinţă, Curtea a constatat că Hotărârea Parlamentului nr. 35/2022 este contrară art. 23 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 şi, astfel, încalcă dispozițiile art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie privind obligativitatea respectării legilor și statul de drept.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro