Secţiuni » Sustenabilitate
Sustenabilitate
EnergieProtecţia mediului

Ziua mondială a poeziei


21 martie 2023 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2023: Ziua mondială a poeziei este marcată, anual, la data de 21 martie.

Marți, 21 martie 2023, de la ora 18.00, la sediul din Calea Griviței nr. 64-66, MNLR organizează o lectură publică la care vor participa poeții Nora Iuga, Eugen Suciu, Ioana Crăciunescu și Varujan Vosganian. Evenimentul va fi acompaniat muzical de Nadia Trohin (voce) & Mircea Tiberian (pian).

Tot de Ziua Internațională a Poeziei, la 21 martie 2017, după aproape trei ani de așteptare, Muzeul Național al Literaturii Române își redeschidea oficial porțile cu două noi sedii – expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și sediul din Calea Griviței 64-66.

Pentru mai multe detalii, vizualizați pagina oficială a Muzeului Național al Literaturii Române.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua mondială a poeziei este marcată, anual, la data de 21 martie.

Ministerul Culturii a transmis următorul comunicat de presă:

Muzica, teatrul, filmul și toate celelalte forme de artă vizuală au, în nucleul lor, poezia. Prin însumarea emoțiilor si a trăirilor umanității în cuvinte așternute pe hârtie, care curg în sensul unui limbaj al creativității universale, poezia are astăzi, mai mult ca oricând, un rol unificator și de pace.

Este, totodată, ziua celor care găsesc un refugiu în lecturarea de poezii, dar și a celor care contribuie prin propriul talent la îmbogățirea patrimoniului cultural.

„Când Dumnezeu vrea să comunice cu cei de pe pământ alege un om, căruia ceilalți îi spun Poet, și-i trimite pe undele harului gândul Său. Hrană pentru suflet, poezia poate fi o și o unealtă pentru învățare pe care nu trebuie să uităm să o folosim. Părinții și dascălii au datoria de a deschide cărțile și de a le citi copiilor aceste picături de suflet. Astăzi, de Ziua Mondială a Poeziei, vă invit să citim o poezie, suntem mai bogați cu fiecare vers!”, a afirmat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

***

Institutul Cultural Român a transmis următorul comunicat de presă:

POETA MARTA PETREU LA ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI 2022 DE LA ROMA

Ziua de 21 martie a fiecărui an a fost dedicată de către UNESCO rolului privilegiat al expresiei poetice în promovarea dialogului intercultural, comunicării şi păcii. Evenimentul de la Roma, organizat pentru al nouălea an consecutiv de Institutele Culturale Naționale din Uniunea Europeană (EUNIC), reunite în clusterul EUNIC Roma, celebrează poezia europeană la Roma și se desfășoară în colaborare cu FUIS – Federația Unitară Italiană a Scriitorilor și sub patronajul Comisiei Naționale Italiene pentru UNESCO şi a Reprezentanței Comisiei Europene în Italia.

Maratonul poetic, moderat de criticul literar Marco Dotti, va include o serie de lecturi (în limba originală cu proiecția traducerii în limba italiană pe ecran), a 13 poeți invitați: Christoph W. Bauer (Austria), Petya Laleva (Bulgaria), Petr Borkovec (Republica Cehă), Nora Gomringer (Elveția), Daniela Attanasio (Italia), Indré Valantinaité (Lituania), Krzysztof Siwczyk (Polonia), Caterina Nunes de Almeida (Portugalia), Marta Petreu (România), Mariàn Milčák (Slovacia),Gašper Malej (Slovenia),Ángela Segovia (Spania) și Dániel Levente Pál (Ungaria).Evenimentul va avea loc luni, 21 martie 2022, ora 19:00, la Palatul Falconieri din Roma – sediul Academiei Ungariei din Roma (Via Giulia 1). Intrarea liberă în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe informații vizitați site-ul: Accademia d’Ungheria a Roma.

Tot cu această ocazie poeta Marta Petreu, alături de traducătorul său prof. Roberto Merlo de la Universitatea din Torino și de prof. Angela Tarantino, profesor la catedra de Limba și Literatura Română din cadrul Departamentului de Studii Europene, Americane și Interculturale de la Facultatea de Litere şi Filozofie a Universității Sapienza, va purta un dialog custudenții secției de Românistică de la Facultatea de Litere și Filozofie de la Universitatea Sapienza. Evenimentul organizat deAccademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Universitatea La Sapienza din Roma -Departamentului de Studii Europene, Americane și Interculturale, va avea loc marți, 22 martie 2022, ora 15:00, la Universitatea La Sapienza – clădirea Marco Polo (Circonvallazione Tiburtina 4).

***

Marta Petreu(n. 1955) este poetă, scriitoare, eseistă, jurnalistă şi profesoară de filosofie la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş–Bolyai” din Cluj-Napoca. Este una dintre cele mai cunoscute ambasadoare ale culturii române în Italia, datorită traducerilor din opera sa realizate de traducători de seamă precum Giovanni Rotiroti, Roberto Merlo, Magda Arhip şi Amelia Natalia Bulboacă: Cioran sau un trecut deocheat –Il passato scabroso di Cioran, îngrijit de Giovanni Rotiroti, postfaţă de Mattia Luigi Pozzi, trad. Magda Arhip şi Amelia Natalia Bulboacă, Napoli–Salerno, Orthotes 2015; Apocalipsa după Marta – L’Apocalisse secondo Marta. Poesie 1981-2014, trad. Roberto Merlo, Milano, Joker 2016; De la Junimea la Noica: Studii de cultură românească –Dall’Olocausto al Gulag. Studi di cultura romena, îngrijit de Giovanni Rotiroti, postfaţă de Irma Carannante, Napoli, Orthotes, 2016. Este autoarea mai multor volume de poezie şi eseu traduse în numeroase limbi străine. Poeziile sale au fost publicate în reviste şi antologii din Marea Britanie, Canada, Spania, Serbia, S.U.A., Franţa. Marta Petreu este, totodată, fondatoarea revistei “Apostrof”, una dintre cele mai valoroase reviste literare din România, prin intermediul căreia a lansat câteva campanii publicistice de impact.

Roberto Merlo este profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Torino. S-a format ca românist la Universitățile din Torino, Cluj şi București. A tradus numeroase volume de istorie (de Ion Bulei), istoria limbii române (de Marius Sala) şi literatură română modernă şi contemporană, mai ales proză (Bogdan Suceavă, Gabriela Adameşteanu, Doina Ruşti, Ştefan Petica) şi teatru (Radu Măcrinici, Gianina Cărbunariu, Ştefan Peca e Lia Bugnar, Matei Vişniec, Elise Wilk, Roxana Marian, Andreea Vălean), cu incursiuni în zona poeziei prilejuite de versurile Martei Petreu şi ale lui Matei Vişniec.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a poeziei este marcată, anual, la data de 21 martie.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

Așa cum a scris romancierul Franz Kafka, „O carte trebuie să fie toporul pentru marea înghețată din interiorul nostru”, la fel și profesorul din Stanford, John Felstiner, întreabă în titlul cărții sale- Can Poetry Save the Earth?: „De ce să apelăm la plăcerile poeziei, când a sosit timpul pentru un răspuns complet? Răspunsul începe de la fiecare individ în parte, este vorba de persoane individuale care spun poezii și cărora li se spun poezii. Una câte una, voința de a acționa poate crește în noi. Deoarece suntem ceea ce ating frumusețea și forța poeziilor, avem șansa să ne recunoaștem și să ne luminăm amprenta într-o lume în care întreaga natură contează vital.”

Aranjată în cuvinte, colorată cu imagini, lovită cu ritmul potrivit, puterea poeziei nu are egal. Aceasta este puterea de a ne uni, de a ne uni în jurul acelorași emoții, de a ne permite să evadăm chiar și din blocaj- valoarea poeziei nu a fost niciodată mai evidentă ca în ultimul an.

Poezia are puterea de a ne aminti de frumusețea care ne înconjoară și de rezistența spiritului uman.

Anul acesta, în timp ce sărbătorim cea de-a 50-a aniversare a programului „Omul și Biosfera”, UNESCO onorează poeții din trecut și din prezent care susțin biodiversitatea și conservarea naturii.

Dacă conservarea biodiversității este o nouă temă socială, apelul pentru aprecierea frumuseții naturii a fost o constantă pentru poeți de mii de ani. Iubirea, moartea și natura sunt probabil cele mai frecvente teme din poezie. Poeții au recunoscut și onorat multă vreme asocierea profundă dintre emoțiile umane și bogăția mediului înconjurător- de la Garcilaso de la Vega la William Wordsworth, Alexander Pushkin și Sarojini Naidu.

Mai recent, poeții au început să își folosească memoria culturală și preocupările ecologice pentru a fi martori la schimbările climatice. Prin munca lor, acești eco-poeți plasează moștenirea naturală și culturală în centrul dezbaterii politice, ca o chestiune de supraviețuire. Această legătură dintre cunoștințele indigene și protecția ecosistemelor este puternic exprimată de poetul contemporan din comunitatea Mapuche, Elicura Chihuailaf:

Învăț apoi numele florilor și al plantelor
Insectele își îndeplinesc activitatea
Nimic nu este de prisos în această lume
Universul este o dualitate:
Binele nu există fără rău.
Pământul nu aparține oamenilor
Mapuche înseamnă oameni ai pământului.

Poezia se află în centrul a ceea ce suntem ca femei și bărbați, trăind împreună astăzi, bazându-ne pe moștenirea generațiilor trecute, custozi ai lumii pentru copiii și nepoții noștri. Celebrând poezia astăzi, sărbătorim capacitatea noastră de a ne uni pentru a lupta pentru biodiversitate ca „o preocupare comună a omenirii” și o parte integrantă a procesului de dezvoltare internațională.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a poeziei este marcată, anual, la data de 21 martie.

„Ziua internaţională a poeziei” are ca scop principal susținerea creaţiei poetice, stabilirea unui dialog între poezie şi alte genuri ale creaţiei, editarea şi promovarea poeziei ca artă a sensibilității și frumosului interior. Poezia trebuie promovată în mass-media, astfel încât această formă de artă să nu mai fie considerată învechită, ci să fie văzută ca un mijloc de afirmare a identității unei societăți. Se impune și stimularea creației la elevi și tineri prin susținerea financiară de către Guvern a Festivalurilor și concursurilor naționale și din domeniul literaturii.

Poetul Gheorghe A. Stroia ne reamintește despre hrana spirituală, afirmând: ”Astăzi, din nefericire, oamenii au uitat, din ce în ce mai mult, să fie Oameni. Că pe lângă hrana aceea strict materială a trupului (pâinea şi apa vieţii, cum se spune), au nevoie şi de pâinea şi apa imaterială a Poeziei. Ce poate să îţi adape visele, mai mult decât însuşi visul? Sau ploaia aceea, pe care o simţi căzând în culori, peste tine? (O stare– o culoare, o picătură– un vis, un sunet– o armonie). Că anotimpurile nu sunt cicluri, ci sunt părţi ale unei lumi ce se află în tine, în puterea ta”.

Pentru maestrul Vasile Groza „Poezia reprezintă, de fapt, esența unor mărturisiri din viața noastră și nu numai, și din tot ce se întâmplă în Universul existențial. În ce mă privește, consider că poezia pentru cei mici, are menirea de a descoperi și redescoperi, taine aparent neobservate de cei maturi, dar trăite intens de copii care tot timpul sunt însetați în a cunoaște lumea și mai ales lumea copilăriei lor. Ori a putea pătrunde în această lume a copiilor, e necesar să te ridici și să te implici odată cu perceperea lor. Atunci când reușești acest lucru, înseamnă că tu, ca poet, te amesteci între ei încât aceștia te consideră de-ai lor”.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

 

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

21 martie 2019: Ziua mondială a poeziei este marcată, anual, la data de 21 martie.

21 martie 2018: Ziua mondială a poeziei este marcată, anual, la data de 21 martie.

Poezia ne reafirmă umanitatea obișnuită, dezvăluindu-ne că indivizii, oriunde în lume, împărtășesc aceleași întrebări și sentimente. Poezia este suportul tradiției orale și, de-a lungul secolelor, poate comunica valorile interioare ale diferitelor culturi.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

21 martie 2017: Pe 21 martie, este marcată, anual, Ziua mondială a poeziei (World Poetry Day).

Evenimentul a fost proclamat printr-o decizie a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susținute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999 și are ca scop promovarea diversității lingvistice prin intermediul expresiei poetice. Totodată, această zi este o ocazie pentru limbile pe cale de dispariție de a fi auzite în cadrul comunităților lor.

Irina Bokova, directorului general al UNESCO: „Ziua mondială a poeziei este o ocazie de a ne onora poeții, de a reînvia tradițiile orale, cum ar fi recitalurile de poezie, de a promova lectura, scrierea și predarea poeziei, de a întări legătura dintre poezie și alte arte, cum ar fi teatru, dansul, muzica și pictura și de a facilita vizualizarea poeziei prin intermediul mass-mediei. Așa cum poezia continuă să unească oamenii de pe toate continentele, toți sunt invitați să se alăture.”

Cu prilejul Zilei mondiale a poeziei, în România se organizează în fiecare an tot mai multe evenimente. Dintre evenimentele organizate în acest an, menționăm:

Recital cu pereche – „Noi și amintirea lor”, Green Hours Cafe
– organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, împreună cu Asociația Euro CulturArt, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România și Opera Scrisă.ro;

Gala de poezie & jazz, Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”.
– organizată de Muzeul Național al Literaturii Române din București (MNLR) și Asociația Euro CulturArt;

„Plătește cu Poezie”, Ediția a V-a
– campanie-manifest care are loc la nivel global în aproape 1500 de cafenele din zeci de țări
– în România, peste 270 de cafenele participă la campanie. Astfel, romanii sunt îndemnați să își redescopere creativitatea la o ceașca de cafea, iar toți cei care aleg să participe la aceasta campanie pot folosi versurile ca monedă de schimb pentru a primi o cafea sau un ceai, la alegere, din partea casei.
– în 2016, campania a reușit să strângă peste 18.000 de poezii scrise de români din peste 70 de orașe din țară.
– harta localurilor participante poate fi consultată aici.

Web-site-urile oficiale ale campaniei: un.org/poetryday și unesco.org/poetry-day.

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică