Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

CCR pendinte: art. 61 alin. (3) teza finală din Codul penal. UPDATE: decizia
13.12.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

13.12.2019: În data de 22.02.2018, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 77/2018, Monitorul Oficial nr. 342 din data de 19.04.2018):

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată de reprezentantul Ministerului Public din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București în Dosarul nr.43.119/4/2015 al Judecătoriei Sectorului 4 București — Secția penală și de instanța de judecată în Dosarul nr.12.035/212/2016 al Curții de Apel Constanța — Secția penală și pentru cauze penale cu minori și de familie și constată că dispozițiile art.61 alin.(3) teza a doua din Codul penal sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Definitivă și general obligatorie.
Decizia se comunică Judecătoriei Sectorului 4 București — Secția penală și Curții de Apel Constanța — Secția penală și pentru cauze penale cu minori și de familie și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunțată în ședința din data de 22 februarie 2018.

***

10.03.2017: În data de 01.03.2017 s-a constituit un nou dosar (733D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 61 alin. (3) Cod Penal (cauza Curtea de Apel Constanța, din oficiu).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este al doilea dosar în care dispoziţiile art. 61 alin. (3) Cod Penal formează obiectul unui control de constituţionalitate, celălalt dosar aflându-se tot în etapa de raport (dosar nr. 3371D/2016).

Instanţa de trimitere este Curtea de Apel Constanța care din cauza unei dispoziții din Codul de procedură penal (despre care nu suntem deloc siguri că ar fi constituțională în toate situațiile) nu a avut opțiunea de a decide dacă să suspende cauza, acordând termen la o dată ulterioară, pentru ca astfel să respingă apelul ca nefondat.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 61 (extras)
3) Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.

Dispoziţiile din Constituţie în raport de care se va efectua controlul de constituţionalitate au următorul conţinut normativ:

Art. 16 (extras)
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanța

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.