Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Obținerea și redobândirea cetățeniei române – raport ANC și predicții pentru 2022


31 ianuarie 2022 | Ruxandra VIȘOIU, Irina POSTELNICU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Ruxandra Vișoiu

Ruxandra Vișoiu

Irina Postelnicu

Irina Postelnicu

Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) a publicat pe pagina oficială a instituției un comunicat cu privire la activitatea desfășurată pe anul 2021, precum și ceea ce își propune să îmbunătățească pe noul an[1].

Putem observa că, în ciuda contextului pandemic, au fost depuse numeroase solicitări de obținere a cetățeniei române. În trimestrul IV al anului 2021 au fost depuse 13.135 de cereri de acordare/redobândire a cetățeniei române, formulate în baza art. 8, art. 81, art. 82, art. 10 și art. 11 din Legea nr. 21/1991; 100 de solicitări privind renunțarea la cetățenie română, formulate în baza art. 27 din Legea nr. 21/1991; un număr de 56 de sesiuni de jurământ, la care au participat 3864 de persoane.

ANC realizează inclusiv o serie de predicții pentru anul 2022. Astfel, autoritatea aproximează că vor fi depuse circa 20.000 dosare de redobândire cetățenie[2] doar în primul trimestru al anului, în temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991 privind cetățenia română[3].

În plus, se dorește îmbunătățirea dialogului cu partenerii sociale (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne), creșterea dosarelor soluționate și modificări ale regulamentelor interne în vederea îmbunătățirii activității instituției. Amintim că ”Regulamentul de programare online pentru depunerea cererilor privind cetățenia română” fost modificat la finalul anului 2021[4].

Autoritatea Națională pentru Cetățenie a introdus și o nouă secțiune unde se pot trimite recomandări și propuneri, respectiv la adresa de email dialog.anc@just.ro. Considerăm că acesta este un pas înainte și o inițiativă foarte utilă, având în vedere criticile pe care profesioniștii în drept le aduc în general raportat la comunicarea greoaie cu autoritățile statului.

La aflarea acestor vești nu putem decât să ne bucurăm că, în ciuda restricțiilor, numărul persoanelor care doresc cetățenia română este în creștere, dar și faptul că se dorește îmbunătățirea continuă a dialogului dintre instituție și petenți. Apreciem că pe măsură ce procedurile vor deveni tot mai transparente și comunicate în mod eficient, activitatea profesioniștilor care acționează în domeniul dreptului imigrării va fi tot mai clară și predictibilă, iar obținerea statutului de cetățean român va fi de și mai mare interes pentru persoanele care își pot valorifica aceste drepturi conform legii.


[1] Disponibil aici
[2] Pentru mai multe detalii privind procedura de redobândire a cetățeniei române puteți urmări următorul material
[3] Disponibil aici
[4] Disponibil aici


Drd. Ruxandra Vișoiu, Managing Partner R&R Partners Bucharest
Irina Postelnicu, Senior Associate R&R Partners Bucharest

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii