Negocierea colectivă la nivel de sector de activitate – modificări recente și unele aspecte practice
24 martie 2023 | Mihaela BONDOC, Oana DĂNILĂ
În ultima perioadă se poate observa o creștere a preocupării actorilor sociali de a încheia acorduri colective la diferite niveluri, motivația fiind diversă: fie reprezintă o modalitate de retenție a angajaților, fie este vorba de alinierea cu practicile pieței etc.
Această preocupare a apărut inclusiv pe fondul tendințelor apărute la nivel european de creștere a prezenței negocierilor colective în domeniul relațiilor de muncă și, implicit, a numărului de contracte colective de muncă aplicabile.
Negocierea colectivă nu reprezintă un element de noutate în legislația națională, acest concept fiind reglementat atât în Codul Muncii, cât și în legislația specifică dialogului social. Cu toate acestea, conform noilor prevederi legale, negocierea colectivă este obligatorie pentru angajatorii care au cel puțin 10 salariați (spre deosebire de prevederea anterioară, care se referea la un număr minim de 21 de salariați), dar și la nivel de sector de negociere colectivă.
În cele ce urmează ne vom referi la anumite aspecte în legătură cu negocierea colectivă la nivel de sector de activitate.
Întrucât noua lege a dialogului social introduce obligativitatea de a purta negocieri colective inclusiv la nivel de sector de activitate, și astfel sunt create premisele încheierii de contracte colective de muncă la acest nivel, este de așteptat ca numărul contractelor colective de muncă la nivel de sector să crească în viitor.
În acest context este important ca angajatorii să cunoască anumite aspecte în legătură cu negocierea colectivă și efectele unui contract colectiv de muncă încheiat la nivel de sector de activitate, cum ar fi:
– apartenența la un sector de activitate – încadrarea într-un sector de negociere colectivă se realizează conform codului CAEN principal de activitate.
În cazul în care unele activități se regăsesc în mai multe sectoare de negociere colectivă, angajatorii pot solicita încadrarea în unul dintre aceste sectoare, dacă au codul CAEN principal în unul dintre sectoarele respective.
– reprezentativitatea părților contractului colectiv de muncă la nivel de sector – la nivel de sector de negociere colectivă, angajatorul şi angajaţii sunt reprezentaţi după cum urmează:
• angajatorul – organizaţiile/federaţiile patronale legal constituite şi reprezentative potrivit legii;
• angajații – federaţiile sindicale legal constituite şi reprezentative potrivit legii;
– negocierea colectivă – iniţiativa negocierii colective aparţine oricăruia dintre partenerii sociali și demarează cu cel puţin 60 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă.
Durata negocierii este de maximum 45 de zile și poate fi depăşită doar prin acordul părţilor.
– aplicabilitatea contractului colectiv de muncă încheiat la nivel de sector de negociere colectivă – la contractele colective de muncă încheiate la nivel de sector de negociere colectivă, organizaţiile patronale care nu sunt semnatare, precum şi organizaţiile sindicale corespondente, pot adera ulterior la acestea în baza unei notificări scrise transmisă către depozitar şi adresată părţilor semnatare ale contractului colectiv de muncă.
Astfel, clauzele contractului colectiv de muncă încheiat la nivelul sectorului de negociere colectivă se aplică după cum urmează:
– tuturor angajaţilor din unităţile din sectorul de negociere colectivă pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă şi care fac parte din organizaţiile patronale semnatare,
– tuturor angajaţilor încadraţi în unităţile organizaţiilor patronale şi ale angajatorilor din sectorul de negociere colectivă respectiv care au aderat ulterior la contractul colectiv de muncă sectorial.
De asemenea, în situaţia în care numărul de angajaţi din unităţile membre ale organizaţiilor patronale semnatare este mai mare decât 35% din numărul total al angajaţilor din sectorul de negociere colectivă, aplicarea contractului colectiv de muncă înregistrat la nivelul unui sector de negociere colectivă poate fi extinsă la nivelul tuturor unităţilor din sector cu avizul conform al Consiliului Naţional Tripartit şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Este important să menționăm că, în cazul în care angajatorul refuză să adere la contractul colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă, se poate declanșa, in anumite condiții, un conflict colectiv de muncă.
Având în vedere aceste aspecte, credem ca este important ca angajatorii să urmărească îndeaproape inițiativele din sectorul de negociere colectivă din care fac parte, si in general, dinamica relatiilor colective de munca, inclusiv la nivel de angajatori.
Din experiența noastră practică, reiterăm ca între aspectele de avut în vedere în mod deosebit se numără cele legate de alegerea reprezentanților salariaților, constituirea sindicatelor și afilierea acestora la alte organizații, cerințe specifice legate de încheierea și înregistrarea contractelor colective de muncă, aplicabilitatea contractelor colective de muncă la nivel de unitate/grup de unități/sector/național, după cum este cazul, conflictele colective de muncă și modalități de conciliere ale acestora etc.
Avocat Mihaela Bondoc, Partener BONDOC & ASOCIAȚII
Avocat Oana Dănilă, Senior Associate BONDOC & ASOCIAȚII
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro