Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


Print Friendly, PDF & Email

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – învăţăminte pentru scriitori de texte) – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu – (XII)
13.03.2017 | Gheorghe MOROȘANU

Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Un episod de citate, de la pag. 123 încolo:

„Atunci când citeşti ceea ce ai scris, trebuie să o faci la fel cum va citi judecătorul. Tocmai de aceea ar trebui să nu te limitezi la a-l edita pe ecranul calculatorului, ci să scoţi un exemplar la imprimantă. Majoritatea persoanelor citesc mult mai neglijent pe ecranul calculatorului decât pe hârtie.”

„… diacritice. Scrisul corect este foarte important, iar o greşeală gramaticală flagrantă, un dezacord supărător, de exemplu, poate să dea o impresie greşită despre seriozitatea, rigoarea şi profesionalismul tău. Dacă ai petrecut o grămadă de timp cu cercetarea, redactarea, editarea şi revizuirea, este păcat să ratezi finalul pentru o neatenţie măruntă.”

Neatenţia măruntă poate fi o literă în plus ori în minus, o repetiţie, o cacofonie, orice; supărarea mea cea mai mare este cu lipsa diacriticelor; e limbă handicapată, zic eu, sau maltratată – inadmisibil. Se întâmplă asta chiar la un site unde eu, GM, colaborez constant, şi nu-mi place.

„Personalizarea unei cereri se poate face prin structurarea ei, prin stil şi prin aspect.”

„După lectura oricărei cereri, judecătorul trebuie să rămână cu ceva cert şi nicidecum să se încarce cu întrebările sale.”

„Un ton prea strident va face cititorul să se simtă agresat… Nici un ton prea emoţional nu este de acceptat.”

„… nu te răţoi la judecătorii din primă instanţă. … nu uita că judecătorii sunt colegi între ei şi un sentiment de solidaritate este firesc.”

„Critică argumentele, niciodată persoanele.”

„… cu cât situaţia juridică este mai complicată în dosar, cu atât comunicarea ta trebuie să fie mai clară şi mai directă.”

Iată şi concluzia autorului despre stilul şi structura textelor juridice:

„Lungimea textelor este o problemă fină de dozaj. Ca la o cafea la ibric adevărată. Prea puţină cafea şi gustul şi aroma nu mai sunt aceleaşi. Prea multă, iar cafeaua devine de neconsumat. … La fel cuvintele…”

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.