Secţiuni » Articole
Articole
EssentialsOpiniiRNSJNote de studiuStudii

Ziua mondiala a meteorologiei


23 martie 2023 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2023: Ziua mondială a meteorologiei este marcată, anual, la data de 23 martie.

Tema pentru  2023: Viitorul vremii, climei și apei de-a lungul generațiilor

Ziua Mondială a Meteorologiei 2023 are loc în timpul celei de-a 150-a aniversări a OMM și evidențiază realizările din trecut, progresele actuale și potențialul viitorului – de la telegramele și prognozele maritime de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la supercomputere și tehnologia spațială.

Meteorologia este o ramură a științelor atmosferice (care include chimia și fizica atmosferei), axată în principal pe prognoza meteo. Studiul meteorologiei datează de milenii, deși progresele semnificative în domeniul meteorologiei nu au început decât în secolul al XVIII-lea.

Termenul de meteorologie a fost folosit pentru prima dată în anul 340 î.Hr. în cartea Meteorologica a filosofului grec Aristotel, considerat întemeietorul meteorologiei.

Aristotel a creat acest cuvânt din termenul grecesc „meteoron”, care înseamnă „un lucru la înălțime”. Aristotel l-a folosit pentru a se referi la fenomenele naturale de pe cer. În această carte, el descrie modelele de bază ale ploii și ale mișcării soarelui.

În prezent, lumea meteorologiei include studiul științific al atmosferei, cu un accent major pe vreme și climă.

În cadrul meteorologiei, oamenii de știință, cercetătorii și meteorologii urmăresc cu toții să înțeleagă natura fizică și chimică a atmosferei și interacțiunile complexe ale acesteia cu Pământul.

Meteorologii colectează și analizează date despre atmosferă pentru a determina tendințele și prognozele meteorologice pe termen scurt și lung. De asemenea, folosim datele pentru a vedea cum s-a schimbat clima din trecut și cum s-ar putea schimba în viitor.

Astăzi marcăm Ziua Mondială a Meteorologiei

***

Pe 23 martie sărbătorim Ziua Mondială a Meteorologiei, ce aniversează înființarea Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) în 1950, creată pentru schimbul de informații meteorologice între țări.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică