Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Mecanisme de integrare a refugiaților ucrainieni pe piața muncii din România


24 martie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Miercuri, 22 martie 2023, Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a organizat împreună cu Asociația Hands across România (HAR) o întrevedere menită să identifice mecanismele optime de facilitare a integrării rapide a refugiaților pe piața muncii, potrivit unui comunicat.

Anca Dragu, președinta Comisiei: ”Nevoia de ajustare a cadrului legislativ pentru a răspunde cât mai bine nevoilor refugiaților ucraineni și nu numai pentru această categorie de migranți, se aude astăzi, aici, de la fiecare actor implicat în intervențiile pentru aceștia. Este nevoie să ne uităm la stabilirea domiciliului refugiaților pentru ca aceștia să poată beneficia de serviciile care depind de existența unui domiciliu. Dar și mai mare este nevoia de a pregăti toate planurile de intervenție ca aceste persoane să devină independente, reușind să aibă un loc de muncă iar copiii acestora să aibă acces la educație de calitate.”

În urma dezbaterilor ample s-au conturat câteva concluzii importante care vor face parte din strategia autorităților în perioada următoare:
• Ajustarea legislației privind domiciliul pentru a facilita angajarea;
• Diversificarea instrumentelor legislative care permit o integrare mai ușoară a profesiilor liberale de medici, profesori;
• Programe de sprijin a antreprenoriatului;
• Folosirea programelor operaționale pentru a răspunde nevoilor refugiaților;
• Excepții de la plata unor taxe ale refugiaților și ale angajatorilor;
• Complementaritatea programelor de finanțare europene cu cele ale Națiunilor Unite;
• Extinderea beneficiilor și a tuturor intervențiilor pentru toți migranții;
• Includerea persoanelor cu protecție internațională și temporară printre beneficiarii măsurilor de stimulare a inserției pe piața forței de muncă, prin completarea art. 85 alin. (1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea forței de muncă. Legea prevede o serie de facilități fiscale pentru angajatorii care încadrează persoane aparținând unor grupuri vulnerabile.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii