Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

CEDO protejează libertatea de exprimare a unui martor ocular la un accident rutier


24 martie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 23 martie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Udovychenko împotriva Ucrainei (cererea nr. 46396/14).

În unanimitate, CEDO a stabilit că a existat o încălcare a articolului 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cauza se referea la consecințele pentru un martor ocular la un accident rutier de a spune unui jurnalist că l-a văzut pe fiul lui B., fost membru al parlamentului, ieșind din partea șoferului din mașină. În cadrul procesului intentat împotriva ei de B. și de fiul acestuia, care o acuzau că a făcut o declarație falsă în fața presei, i s-a cerut să dovedească ceea ce a spus. În lipsa dovezilor, instanțele ucrainene au constatat că declarația ei a fost falsă și că a adus atingere onoarei, demnității și reputației lui B. și a fiului său. Aceasta a fost obligată să își retracteze declarația și să plătească despăgubiri.

Curtea a constatat că, pentru reclamantă, ar fi fost foarte dificil, dacă nu imposibil, să dovedească ceea ce credea că a văzut cu ochii ei, așa cum au cerut instanțele naționale. Nu s-a sugerat niciodată că aceasta nu ar fi dat dovadă de diligență și că ar fi acționat cu rea-credință atunci când a făcut declarația. Prin urmare, ingerința în dreptul său la libertatea de exprimare nu a fost necesară într-o societate democratică.

Într-adevăr, consecințele pentru reclamantă au fost grave – a trebuit să plătească daune considerabile în comparație cu salariul său și i s-a interzis să călătorească în străinătate.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri