Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Concluziile Consiliului European privind Ucraina


24 martie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 23 martie 2023, Consiliul European a publicat concluziile privind Ucraina, în urma schimbului de opinii cu António Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, potrivit unui comunicat.

1. Consiliul European își reiterează condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare vădită a Cartei ONU, și reamintește sprijinul de neclintit al Uniunii Europene pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, precum și pentru dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare împotriva agresiunii Rusiei.

2. Consiliul European salută rezoluția Adunării Generale a ONU intitulată „Principiile Cartei Organizației Națiunilor Unite care stau la baza unei păci cuprinzătoare, juste și de durată în Ucraina”, care a fost adoptată cu un sprijin larg din partea comunității internaționale. Consiliul European își reafirmă sprijinul pentru formula de pace a președintelui Zelenski. Uniunea Europeană va continua să colaboreze cu Ucraina în ceea ce privește planul de pace în zece puncte.

3. Rusia trebuie să își înceteze agresiunea și să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare, precum și toți interpușii de pe întreg teritoriul Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. Dreptul internațional umanitar trebuie respectat, inclusiv în ceea ce privește tratamentul prizonierilor de război. Consiliul European condamnă în termenii cei mai fermi violența sexuală și bazată pe gen. Rusia trebuie să asigure imediat returnarea în condiții de siguranță a ucrainenilor transferați forțat sau deportați în Rusia, în special a copiilor. În acest context, Consiliul European ia act de mandatele de arestare emise recent de Curtea Penală Internațională împotriva președintelui Rusiei și a comisarei acestuia pentru drepturile copilului, pentru crima de război reprezentată de deportarea și transferul ilegale ale copiilor ucraineni din zonele ocupate ale Ucrainei către Rusia.

4. Rusia trebuie să înceteze imediat acțiunile care pun în pericol siguranța și securitatea instalațiilor nucleare civile din Ucraina. Uniunea Europeană sprijină pe deplin activitatea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

5. Uniunea Europeană este ferm hotărâtă să asigure tragerea la răspundere deplină a celor responsabili pentru crimele de război și pentru celelalte crime din categoria celor mai grave săvârșite în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv prin instituirea unui mecanism adecvat pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune, care privește ansamblul comunității internaționale. În acest context, Consiliul European salută acordul privind crearea, la Haga, a noului Centru internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA), care va conlucra cu echipa comună de anchetă existentă sprijinită de Eurojust. Consiliul European își reiterează sprijinul pentru anchetele procurorului Curții Penale Internaționale. Consiliul European salută negocierile preconizate cu privire la o nouă convenție privind cooperarea internațională în investigarea și urmărirea penală a genocidului, a crimelor împotriva umanității, a crimelor de război și a altor crime internaționale.

6. Uniunea Europeană își păstrează angajamentul de a menține și de a intensifica presiunea colectivă asupra Rusiei, inclusiv prin eventuale măsuri restrictive suplimentare, și de a continua să lucreze împreună cu partenerii la plafonul prețului petrolului. Consiliul European subliniază cât este de important și urgent să se intensifice eforturile de asigurare a punerii în aplicare efective a sancțiunilor la nivel european și național și este ferm hotărât să prevină și să combată în mod eficace eludarea lor în și de către țări terțe. Consiliul European invită Consiliul și Comisia să consolideze toate instrumentele necesare pentru asigurarea respectării sancțiunilor și să elaboreze, împreună cu statele membre, o abordare pe deplin coordonată în acest sens. Uniunea Europeană își va intensifica colaborarea cu partenerii pentru a contracara discursurile false ale Rusiei și dezinformarea cu privire la război.

7. Uniunea Europeană se poziționează ferm și pe deplin alături de Ucraina și va continua să furnizeze un important sprijin politic, economic, militar, financiar și umanitar Ucrainei și poporului ucrainean atât timp cât va fi nevoie. Uniunea Europeană și statele membre își intensifică eforturile pentru a contribui la satisfacerea nevoilor presante ale Ucrainei în plan militar și în materie de apărare. Ținând seama de interesele în materie de securitate și apărare ale tuturor statelor membre, Consiliul European salută acordul la care s-a ajuns în cadrul Consiliului de a livra urgent Ucrainei muniție sol-sol și muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune și prin mobilizarea unei finanțări adecvate efectuate, între altele, prin intermediul Instrumentului european pentru pace, cu scopul de a furniza un milion de muniții de artilerie în următoarele 12 luni, în cadrul unui efort comun, fără a aduce atingere caracterului specific al politicii de securitate și de apărare a anumitor state membre.

8. Uniunea Europeană își menține angajamentul de a sprijini refacerea, redresarea și reconstrucția Ucrainei, în coordonare cu partenerii internaționali. În acest context, Consiliul European reiterează sprijinul deplin al UE pentru instituirea unui mecanism internațional pentru înregistrarea daunelor provocate de Rusia. Împreună cu partenerii săi, Uniunea Europeană va continua să își intensifice eforturile în direcția utilizării activelor înghețate, publice și private, ale Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei și în vederea unor măsuri reparatorii, în conformitate cu dreptul UE și cu dreptul internațional.

9. Consiliul European salută angajamentul și eforturile de reformă ale Ucrainei și subliniază importanța procesului de aderare a Ucrainei la UE, în concordanță cu concluziile sale anterioare, în special cele din 23-24 iunie 2022.

10. Uniunea Europeană va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant, inclusiv pentru a consolida reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie ale acestei țări confruntate cu acțiuni destabilizatoare desfășurate de actori externi, precum și pentru a susține parcursul ei de aderare la Uniunea Europeană. Consiliul European invită Comisia să prezinte un pachet de sprijin înainte de următoarea sa reuniune.

11. Consiliul European condamnă sprijinul militar constant acordat de Iran și Belarus pentru războiul de agresiune al Rusiei. Consiliul European îndeamnă toate țările să nu ofere sprijin material sau alte tipuri de sprijin pentru războiul de agresiune al Rusiei.

12. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și folosirea alimentelor drept armă de către Rusia au subminat securitatea alimentară la nivel mondial. În acest context, Consiliul European ia act de prelungirea Inițiativei ONU privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Această inițiativă, culoarele de solidaritate ale UE și inițiativa ucraineană „Grain from Ukraine” (Cereale din Ucraina) sunt esențiale pentru consolidarea securității alimentare la nivel mondial. Consiliul European atrage atenția asupra necesității de a asigura disponibilitatea continuă a produselor agricole la prețuri accesibile pentru țările care au cea mai mare nevoie de ele.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri