Secţiuni » Life
Life

Lecțiile lui Nicolae Titulescu. Conferință organizată de FET la Pucioasa


27 martie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Life

În cadrul seriei ”Conferințele Fundației Titulescu”, vineri, 17 martie 2023, începând cu ora 11:00, la Colegiul Național ”Nicolae Titulescu” din orașul Pucioasa, județul Dâmbovița, s-a desfășurat conferința cu tema ”Lecțiile lui Nicolae Titulescu”, susținută de prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE, președintele Fundaţiei Europene Titulescu (FET).

Evenimentul a făcut parte din seria de manifestări organizate de FET cu scopul de a face cunoscută opera politico-diplomatică a patronului său spiritual, a readuce în actualitate memoria marelui om politic şi diplomat român Nicolae Titulescu, a stimula interesul pentru personalitatea şi opera sa, a încuraja cercetarea şi de a publica  volume care să cuprindă scrierile sale (documente oficiale, lucrări ştiinţifice în varii domenii, conferinţe, cursuri universitare, corespondenţă).

La manifestarea de înaltă ținută din Aula Liceului, la a cărei organizare, alături de FET, și-au dat concursul și Primăria Pucioasa și Colegiul Național „Nicolae Titulescu”, prof. univ. dr. Adrian Năstase, fost premier și fost ministru de Externe al României, a fost secondat de conf. univ. dr. Titus Corlățean, senator, președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României, fost ministru de Externe și al Justiției, și de deputații Carmen Holban, Radu Popa și Marian Țachianu. Alături de aceștia s-au mai aflat conf. univ. dr. Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița, prof. univ. dr. Ion Dumitru, fost director general al RNP Romsilva, și Constantin Ana, primarul orașului Pucioasa.

La întâlnire, despre care au relatat în detaliu publicațiile locale „Incomod Media”, „Dâmbovița”, „Târgoviște Live” și „Dâmbovițeanul”, au luat parte circa 200 de elevi, profesori și iubitori de istorie din Pucioasa care s-au bucurat să li se vorbească și să poată pune întrebări despre „lecțiile lui Titulescu”, aflând ce pot învăța din activitatea dar și din destinul, în egală măsură eroic și dramatic, al diplomatului de renume european, cu atât mai mult cu cât vineri, 17 martie, s-au împlinit 82 de ani de la moartea acestuia, în surghiun, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în Sudul Franței, la Cannes.

Președintele FET, Adrian Năstase, a făcut o scurtă sinteză a unor lucrări dedicate operei politice și vieții marelui diplomat.
Comentând pe scurt anumite etape și întâmplări din cariera lui Nicolae Titulescu și modul în care aborda acesta problematica complicată a vremurilor de atunci, vorbitorul a mărturisit celor de față că politica din perioada interbelică nu se deosebea prea mult de ceea ce se întâmplă în prezent pe scena politică:
Erau aceleași abordări, aceleași dispute politice de genul celor pe care le urmărim și astăzi.
Fostul premier a citat fragmente memorabile din jurnalul diplomatului, întins pe mai mulți ani, „însemnări despre timpurile de atunci, cu împliniri și dezamăgiri, cu bucurii dar și cu multă tristețe” și a adus în atenția elevilor volumul „Politica Externă a României” al marelui diplomat, lucrare despre care a afirmat că este „cel mai bun ghid pentru cei care vor să învețe despre diplomația și politica interbelică. O lucrare pe care Nicolae Titulescu a scris-o în 1937, după decepția izgonirii din Guvern” și care n-a fost publicată atunci, Titulescu fiind amenințat că dacă o va publica îi va fi retrasă cetățenia română. Manuscrisul a rămas în familie, fiind cumpărat ulterior de Ministerul de Externe iar volumul a văzut lumina tiparului abia după 1990.
Adrian Năstase a relatat, totodată, celor de față câteva amănunte interesante, cu valoare istorică, despre cum s-a ajuns ca liceul din Pucioasa să poarte numele lui Nicolae Titulescu începând din anul 1935, când Titulescu era în viață:
Nu știu dacă am ales întâmplător ziua de astăzi pentru această conferință dar trebuie să subliniez de la început faptul că Titulescu (…) s-a născut în 4 martie 1882 și a murit tot într-o lună de martie, în 17 martie 1948. Deci este un moment special și din acest punct de vedere. 
Așa cum este special faptul că acest Colegiu poartă numele lui Nicolae Titulescu. Eu am fost extrem de uimit când am aflat cum s-a întâmplat acest lucru! Am bănuit că, la un moment dat, prin anii ’60-’70, când Titulescu era redescoperit, s-a dat acest nume liceului de aici sau mai târziu, după 1990. Am fost foarte surprins să aflu că numele a fost dat  în 1935, când Titulescu era încă ministru de Externe și notabilitățile din urbe au mers la București, acasă la acesta, și i-au cerut acordul pentru ca școala de aici să-i poarte numele. Titulescu și-a dat acordul, a ajutat școala încă o vreme, până la ieșirea lui din Guvern. (…) După 1936, (…) lucrurile s-au schimbat fundamental. Titulescu a fost exclus din Guvern tocmai pentru că Europa începuse să fie marcată de curentele revizioniste. (…)
M-am gândit că ar fi util și interesant să aveți aici câteva din documentele care sunt până la urmă esențiale pentru viața lui. De la certificatul de naștere, diplome și așa mai departe. Le-am scanat și le-am adus pentru a vi le oferi, așa cum am adus unele documente de arhivă, pe care le puteți admira astăzi. (…)
Faptul că Titulescu este contemporanul nostru din punctul de vedere al ideilor, concepțiilor și abordărilor, ne duce la concluzia că putem să abordăm în lucrările sale, în telegramele și documentele sale, idei, sugestii pentru ceea ce ar trebui punctat să facem astăzi. (…)
Lecțiile lui Titulescu înseamnă, până la urmă, ce a învățat el și ce i-a învățat și pe ceilalți. Într-un discurs celebru, pe care l-a ținut în fața studenților, el explica, printre toate misiunile pe care le-a avut, că cea pe care a iubit-o cel mai mult a fost cea de profesor (…) de-a lungul vremii a avut în permanență această preocupare de a vorbi despre acțiunile concrete. Și el explica cum, în definitiv, cuvintele trebuie să îmbărbăteze, sau să ghideze. De aceea, gândindu-mă la lecțiile profesorului de Drept Internațional Nicolae Titulescu, la ceea ce a învățat el dar mai ales la ceea ce i-a învățat pe diplomații mai tineri, pe studenți, sunt enorm de multe lucruri pe care le putem descoperi în ceea ce a scris sau ceea ce au scris alții despre el.

În alocuțiunea sa, senatorul Titus Corlățean a amintit cu emoție momentele de început ale readucerii în memoria colectivă a personalității marelui diplomat, apreciind că s-a făcut un gest de dreptate prin repatrierea în țară, în 1992, a rămășițelor pământești ale lui Nicolae Titulescu:
Este un moment poate mai important decât realizăm și am să încerc să explic și de ce. Între primele lucruri pe care le-am aflat intrând în Facultatea de Drept a Universității din București, în 1990, a fost faptul că am avut un mare profesor, între marii profesori de Drept pe care i-a avut România la acea Universitate din București, care se numea Nicolae Titulescu! Evident că știam niște lucruri despre Titulescu. Intrând în Amfiteatrul II, cu bustul lui Titulescu, evident că am început noi, tineri studenți, să ne punem niște întrebări mai aplicate, să intrăm în bibliotecă și să începem să citim. 
În 1992 s-a întâmplat un lucru important. Vorbim adesea de cel mai mare diplomat pe care l-a avut România, Nicolae Titulescu, dar cei mai mulți nu știu sau nu intră în detalii la ce se află în spatele acestei afirmații! În 1992, prin efortul ministrului de Externe de la acel moment, președinte al Camerei Deputaților, Adrian Năstase, s-a reușit repatrierea rămășițelor pământești ale lui Nicolae Titulescu și reînhumarea la Biserica Sf. Nicolae, din Brașov, la poalele Tâmpei. 
Am fost între cei zece studenți la Drept din toți anii, care, împreună cu decanul Facultății, profesorul Corneliu Bîrsan, am străjuit sicriul care a fost depus în holul central al Ministerului de Externe, ca un semn de respect pentru cel care a marcat istoria României și istoria Dreptului Internațional în general. (…) 
Românii n-au venit, așa, de nicăieri! Românii au avut de-a lungul anilor contribuții extrem de importante în relațiile internaționale, în evoluția relațiilor internaționale, în apariția normelor de Drept Internațional, a regulilor care cârmuiesc funcționarea actualei societăți internaționale. Iar Nicolae Titulescu a reușit un lucru pe care niciun alt român nu l-a mai reușit de atunci: a fost cel care a condus organizarea mondială. Ceea ce astăzi poartă numele de ONU – Organizația Națiunilor Unite – la începutul anilor ’30, Titulescu a avut nu unul, ci două mandate succesive de președinte al Ligii Națiunilor sau al Societății Națiunilor. De ce? Pentru că a fost extrem de apreciat pentru ceea ce a însemnat el anterior și după aceea, ca ministru al Afacerilor Streine al României și pentru contribuția pe care a avut-o în elaborarea regulilor care să asigure funcționarea societății internaționale. 
În 1933, și acesta este un subiect mai valabil ca oricând astăzi, când vedem ce se întâmplă în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei, s-a întâmplat un lucru care a marcat societatea internațională. A fost o conferință la Londra, unde s-a încercat elaborarea și adoptarea primului tratat internațional care să definească și să condamne agresiunea în dreptul internațional. Cei care au prezentat această definiție în cadrul conferinței au fost Titulescu și Maxim Litvinov, comisarul sovietic pentru relații internaționale, adică ministrul de Externe al URSS. Pentru prima oară în dreptul internațional, agresiunea a fost definită și au fost foarte clar precizate care sunt faptele pentru care cineva să fie condamnat ca fiind agresor în relațiile internaționale. 
80 de ani mai târziu, la 3 martie 2014, la propunerea ministrului de Externe al României de la acel moment, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au condamnat Rusia în calitate de agresor, în baza acelei definiții din 1933, propusă de Nicolae Titulescu!

Amfitrionul acestei deosebite manifestări, prof. Alina Diaconescu, directorul Colegiului Național „Nicolae Titulescu” precum și profesorul de istorie Adrian Nicoară, de la același Colegiu, au făcut, la rândul lor, scurte evocări ale personalității marelui diplomat.

În cuvântul său, primarul Constantin Ana, mărturisind cu emoție faptul că este absolvent al acestui liceu, a subliniat că „ar trebui ca numele acesta pe care-l rostim aproape zi de zi și atât de ușor – Nicolae Titulescu – să fie un reper pentru noi toți, pentru cei care am învățat sau învață aici!

Conferința ”Lecțiile lui Nicolae Titulescu – Pucioasa – 17 martie 2023” poate fi vizionată aici (VIDEO, Bazar TV).

Cu ocazia conferinței, a fost amenajată și o micro-expoziție incluzând obiecte care au aparținut marelui diplomat: jurnalele anilor 1920-1930, paşapoartele, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, precum și câteva însemne oficiale: „Steaua României”, de Pace, în grad de Mare Ofițer, acordată de Regele Carol al II-lea, medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor, lenta şi drapelul de pe sicriu la reîntoarcerea în ţară de la Cannes, trusa de birou.

Tot cu acest prilej, FET a făcut o donaţie consistentă de circa 100 de volume despre opera politico-diplomatică a lui Titulescu, editate de Fundaţie de-a lungul celor 32 de ani de existenţă, între care și noul album Titulescu, și a oferit Colegiului care poartă numele patronului său spiritual o serie de copii după documente importante privind educarea şi formarea lui Nicolae Titulescu: certificat naştere, certificat de absolvire a a clasei a-IV-a a Institutului de Băieţi „J. Javet”, cu media generală 9,84, lista premianţilor Liceului „Carol I” pentru anul 1899-1900.

Totodată, fostul premier al României Adrian Năstase a primit din partea Colegiului Național „Nicolae Titulescu” o plachetă de recunoștință pentru sprijinul și serviciile aduse acestei instituții de învățământ liceal.

* Creditul imaginilor de mai sus aparține Blog Adrian Năstase (foto 1-2) și „Târgoviște Live” (foto 3).

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică