Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Flux informații, Life, Mesaje de condoleanțe

Marea soprană Virginia Zeani s-a stins. Mesaje de condoleanțe. UPDATE: Programul funeraliilor

24 aprilie 2023 | JURIDICE.ro

Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a dat publicității joi, 20 aprilie a.c., un comunicat prin care anunță că funeraliile din țară ale marii soprane a lumii Virginia Zeani se vor desfășura după următorul program:

Marți, 25 aprilie 2023, ora 16,00, sicriul va fi depus în Catedrala ”Sfântul Nicolae” din Oradea, str. Iuliu Maniu, nr. 3, unde la ora 19,00 se va celebra un Parastas.
Miercuri, 26 aprilie, între orele 12,00 – 14,00, sicriul va fi depus în Foaierul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, Piața Ștefan cel Mare, nr. 2-4.
În aceeași zi, la ora 18,00, sicriul va fi depus în Biserica greco-catolică din Reghin, B-dul. Libertății, nr. 20, unde la ora 19,00 se va celebra un Parastas, iar joi, 27 aprilie, de la ora 12,00, se va oficia Slujba Înmormântării, urmând ca, la ora 13,00, sicriul să fie condus la Solovăstru, unde, în jurul orei 14,00, va fi depus în mormânt, alături de părinții Domniei Sale.

Bunul Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace!

***

27 martie 2023. Celebra artistă de operă Virginia Zeani, născută Zehan la 21 octombrie 1925, în localitatea mureşeană Solovăstru, una dintre cele mai mari soprane lirice ale lumii din anii ’50, ’60 şi ’70, cea care a fost timp de 25 de ani „Prima Donna Assoluta” a Teatrului de Operă din Roma, s-a stins din viaţă în noaptea de 20 martie 2023, la West Palm Beach – Florida, la respectabila vârstă de 97 de ani, potrivit Agerpres, aceasta exprimându-şi de-a lungul anilor dorinţa să fie adusă în satul natal pentru a se odihni alături de părinţii săi, însă decizia finală cu privire la locul de înhumare îi aparţine fiului artistei.

După ce începuse să studieze literatura și filosofia la Universitatea din București, soprana a studiat, începând din anul 1933, muzica, tot în Capitală, fiind eleva profesoarelor Lucia Anghel şi Lydia Lipkovska.
Atrasă de gloria muzicii italiene, la vârsta de 21 de ani, pe 10 martie 1947, a ajuns în Italia, unde l-a avut profesor pe tenorul Aureliano Pertillo, solistul preferat al lui Arturo Toscanini.

Grație acestei baze excelente de educație muzicală și tehnicii sale vocale superioare, Virginia Zeani a reușit să mențină un standard de prim rang de-a lungul celor 30 de ani de carieră internațională, interpretând peste 60 de roluri diferite, potrivit ziarului „Națiunea„.
Rivală a celebrei Maria Callas, Zeani era descrisă de criticii muzicali ai vremii drept „o voce de o calitate extraordinară, admirabil concentrată și în formă tot timpul, cu o linie vocală fermă și pură.”

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

Virginia Zeani deţinea peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (2016), acordat de Președintele Klaus Iohannis, titlurile de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo” (2011) și Ordinul „Coroana României” în grad de Comandor (2016), acordate de MS Regele Mihai I al României, distincţia judeţului Mureş, „Fibula de la Suseni”, conferită de Instituţia Prefectului Judeţului Mureş, distincţia ALAE a Consiliului Judeţean Mureş, titlurile de cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum şi al municipiului Reghin, Ordinul pentru Merit al Republicii Italiene în grad de Comandor (1965) ș.a.
Cu prilejul ultimei sale aniversări, în 21 octombrie 2022, Virginia Zeani a fost inclusă în Opera America Hall of Fame, alături de marile personalităţi ale operei mondiale.

În 2017, pentru a onora numele marii soprane, un jurist stabilit în Botoşani, Marian Jurgiu, născut în acelaşi sat cu artista, a iniţiat prin Asociaţia “Together on Top” un parteneriat cu Primăria Târgu Mureş şi cu Consiliul Judeţean Mureş, fiind puse astfel bazele primului Festival Internaţional de Operă Virginia Zeani, care încă de la prima ediţie s-a situat printre primele trei cele mai importante competiţii ale scenei lirice găzduite de România.

Regretata artistă este autoare a cărții memorialistice „Amintirile mele din vremurile de aur ale operei”, apărută la Editura Nemira – Colecția „Biografii, memorii, jurnale”, în anul 2017.
Totodată, în anul 2011, a fost publicat volumul „Canta che ti passa: Virginia Zeani in dialog cu Sever Voinescu„, reeditat în 2013 și 2020, un fragment al acestuia fiind publicat de Revista „Dilema Veche”.
„Doamna Zeani mărturiseşte în acestă carte tot ceea ce poate mărturisi un om dăruit de Dumnezeu cu talent şi frumuseţe. Pe un palier, este destinul ei. Geneza şi împlinirea sopranei şi profesoarei Virginia Zeani. Pe alt palier, regăsim zbuciumul şi întrebările unui om care şi-a trăit intens epoca. Experienţa doamnei Zeani ca trăitor al secolului XX este cel puţin la fel de uimitoare precum îi este cariera redusă la cifre şi statistici. A fost, desigur, una dintre marile voci ale secolului, dar a fost şi unul dintre martorii săi privilegiaţi”, consemna Sever Voinescu.

O excepțională emisiune-interviu, intitulată „Legende cu o legendă. VIRGINIA ZEANI” (TVR, 2016), realizată de Marius Constantinescu, poate fi vizionată aici (VIDEO).

Dumnezeu să o odihnească în pace, la Dreapta Sa!

* * *

Cu profund regret, Opera Națională din București a anunțat trecerea la cele veșnice a sopranei Virginia Zeani (21 octombrie 1925 – 20 martie 2023) una dintre cele mai mari voci ale lumii.

Fanii au denumit-o “L ‘Assoluta”, într-o vreme în care Maria Callas era „La Divina”, iar Renata Tebaldi – „L ‘Angelo”. A încântat publicul alături de parteneri celebri (Beniamino Gigli, Franco Corelli, Giuseppe Di Stefano, Mario del Monaco, Placido Domingo, Luciano Pavarotti), sub prestigioase baghete dirijorale (Tullio Serafin, Herbert von Karajan, Zubin Mehta, Carlo Maria Giulini). Marea soprană Virginia Zeani a debutat cântând rolul Violettei Valéry, din „Traviata” de Verdi, la Bologna, pe 16 mai 1948. S-a retras din viaţa publică în 1982, cântând Marie în „Dialogurile carmelitelor” de Poulenc, la San Francisco.

Într-o carieră artistică de peste 30 de ani, a primit 50 de distincții și premii și a interpretat în jur de 70 de roluri, pe cele mai mari scene ale lumii. A fost inclusă în OPERA America Hall of Fame, a fost Ambasador Onorific al Operei Naționale din București si a fost distinsă cu Decoraţia Regală Nihil Sine Deo. Din 1981 până în 2004 a fost profesor de canto la şcoala de muzică a Universităţii Indiana din Statele Unite.

* * *

Opera Națională Română Cluj-Napoca a postat următorul ferpar:

VIRGINIA ZEANI – 21 OCTOMBRIE 1925 – 20 MARTIE 2023

Ne luăm, astăzi, rămas bun pentru totdeauna de la cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a teatrului de Operă din Roma, soprana Virginia Zeani!
Una din cele mai iubite și apreciate artiste lirice ale secolului XX, și-a încântat publicul interpretând pe cele mai mari scene ale lumii alături de unii dintre cei mai renumiți artiști lirici, precum tenorii Beniamino Gigli, Mario Filippeschi, Ferruccio Tagliavini, Carlo Bergonzi, Nicolai Gedda, Alfredo Kraus, Jon Vickers, Luciano Pavarotti și Plácido Domingo, mezzosopranele Giulietta Simionato, Fedora Barbieri, Shirley Verrett, Lili Chookasian, Grace Bumbry, baritonii Gino Bechi, Tito Gobbi, Nicolae Herlea și bașii Nicola Rossi-Lemeni, Boris Christoff.
Cu un parcurs impresionant, de-a lungul celor 30 de ani de carieră internațională a interpretat peste 69 de roluri diferite. Debutul său a avut loc în 1948, cu un succes răsunător în rolul Violetta din opera „La Traviata” de Giuseppe Verdi, acesta fiind și rolul ce avea să îi aducă recunoașterea pe marile scene ale lumii, Metropolitan Opera din New York, Teatrul Bolșoi din Moscova sau Covent Garden din Londra, interpretându-l de 648 ori de-a lungul întregii sale cariere.

Virginia Zeani este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și deține numeroase distincții, dintre care amintim „Ordine al Merito della Repubblica Italiana” în grad de Comandor în 1965, Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de către M.S. Regele Mihai I al României, Ordinul „Steaua Romaniei” în grad de Cavaler, acordat de Președintele României în anul 2016, iar în 21 octombrie 2022 a fost inclusă în OPERA America Hall of Fame.
În 22 mai 2011, Opera Națională Română Cluj-Napoca i-a dedicat celebrei soprane spectacolul „Tosca” de Giacomo Puccini, iar domnia sa a fost prezentă în sală. Cu acest prilej, au fost lansate volumul „Canta che ti passa” – dialoguri ale artistei cu Sever Voinescu şi 8 compact-discuri cu înregistrări ale Virginiei Zeani.

Nu vă vom uita niciodată, ați lăsat un gol imens în sufletele noastre! Odihnă veșnică!

* * *

Opera Națională Română Iași a postat următorul mesaj:

Lumea lirică este în doliu.

Virginia Zeani, una dintre cele mai prestigioase soprane ale lumii, a încetat din viață la venerabila vârstă de 97 de ani.

Renumita soprană de origine română a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a teatrului de Operă din Roma, cântând balade cu cei mai renumiți tenori, de la Beniamino Gigli și Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti și Plácido Domingo.

Supranumită „Violetta supremă”, frumoasa primadonă a triumfat în dificilul rol verdian în 648 de spectacole, susţinute în întreaga lume, de la Moscova la New York, de la Londra şi Paris, la Philadelphia şi Roma.

Celebra artistă a primit de-a lungul carierei peste 50 de distincții și premii, iar pe 21 octombrie 2022 a fost inclusă în Opera Hall of Fame, cea mai înaltă distincție oferită de Opera America.

Întreg colectivul Operei Naționale Române din Iași, cu reverențe pentru imensa contribuție adusă de legendara soprană în slujba culturii, transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

* * *

Familia Regală a aflat cu mare tristețe vestea trecerii la Domnul a marii soprane Virginia Zeani. O legendă a scenei lirice mondiale, românca Virginia Zeani a fost unul dintre numele de referință ale muzicii de operă din secolul al XX-lea. Ea a fost dăruită de Dumnezeu cu un talent nepereche, a posedat cu desăvârșire profesia ei și a fost un model de spirit civic, patriotism și credință.

La începutul anilor 2000, Regina Ana a întâlnit-o pe Virginia Zeani în Statele Unite, în cadrul unui turneu de colectare de fonduri pentru Fundația Regală Margareta a României. Ulterior, când marea soprană a revenit în România, în anul 2011, Regele Mihai a învestit-o cu Decorația Regală Nihil Sine Deo, la Palatul Elisabeta. Cu acea ocazie, Virginia Zeani a prezentat Regelui Mihai pașaportul regal românesc cu care a plecat din țară și pe care l-a păstrat întreaga sa viață.

Virginia Zeani a fost distinsă, în absență, la Castelul Regal Peleș, în anul 2016, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor. În anii din urmă, ea a fost alături de Țară și Coroană doar cu gândul și cu sufletul, de departe. Intrată în legendă încă din timpul vieții, Virginia Zeani rămâne, de aici încolo, un pisc de neatins al artei românești din toate timpurile.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei transmite condoleanțe și profunda sa compasiune familiei îndoliate!

* * *

Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea a transmis următorul mesaj:

„L’ASSOLUTA” VIRGINIA ZEANI A PLECAT SPRE ABSOLUT

A trecut la Domnul marea doamnă a operei Virginia Zeani, ieri 20 martie 2023, în West Palm Beach, Florida.
De astăzi Doamna Zeani, „L’assoluta” cântă cu corurile îngerești, simfonia cerească, alături de iubitul său soț, bas-baritonul, Nicola Rossi Lemeni.
A cucerit, pe rând, marile scene ale lumii operei și a cules laurii gloriei „cântului operatic” dar a știut să fie mereu elegantă și distinsă, plină de entuziasm și sobră, frumoasă și echilibrată. A fost mereu mândră că este româncă, greco-catolică și a avut o considerație totală față de Regele Mihai.
Nicola și Alessandro, fiul dânsei, au fost marile ei iubiri. De Gabriele, nepotul, era orgolioasă iar pe Rafaela, nora, a prețuit-o fără rezerve.
Față de mine, „părintele ei drag și copilul ei bun”, cum îmi zicea, a fost de o sinceritate și apropiere ca între mamă și fiu, ca între credincios și preot spiritual. Am celebrat de mai multe ori Sfânta Liturghie în casa Doamnei Zeani iar dânsa cânta.
Mare, grandioasă a fost Doamna Zeani, „mami Virginia” așa cum o chema Angela Gheorghiu!
S-a dus… spre alte zări… la Domnul…
Sunt convins că și acolo, în „Casa Tatalui” va cânta și încânta cerul cu toți sfinții lui.
Bunul Dumnezeu să-i ierte orice păcat, să o odihnească în pace și să-i facă parte cu toți drepții și sfinții Săi!

* * *

Și Ambasada României în Statele Unite ale Americii a postat pe contul acesteia de Facebook un ferpar care poate fi citit aici.

* Credit foto: TVR, Classic Musica & Casa Majestății Sale.


Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories