Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

[ Cum a fost ] CCR celebrează Centenarul Constituției României Întregite (1923 – 2023)


28 martie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Centenarul Constituției României Întregite (1923 – 2023)” a fost celebrat luni, 27 martie 2023, în cadrul Adunării solemne organizate de Curtea Constituțională a României la Palatul Parlamentului, Sala de Plen a Senatului „Regele Mihai I al României”, și la care au participat peste 200 înalți reprezentanți ai statului român și din Europa, potrivit unui comunicat.

Înainte de debutul Adunării solemne, Marian ENACHE, președintele Curții Constituționale a României, le-a prezentat înalților oficiali români expoziția de documente dedicate Centenarului, organizată în foaierul Sălii de plen a Senatului. Expoziția surprinde evoluția constituționalismului din România, având ca punct central Constituția din 1923, și conține exponatele în original ale acesteia și ale Constituției din 1866, fiind o premieră în domeniu.

Adunarea solemnă a început, după intonarea imnului României de către artiștii Operei Naționale București, cu mesajul de întâmpinare adresat de Marian ENACHE, președintele Curții Constituționale a României.

În cadrul manifestării, au susținut alocuțiuni Președintele României, Klaus Werner IOHANNIS, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte DANIEL, președinta ad interim a Senatului, Alina Ștefania GORGHIU, președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministrul României, Nicolae-Ionel CIUCĂ, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecător Corina-Alina CORBU, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, Koen LENAERTS, președinta Comisiei de la Veneția, Claire Bazy MALAURIE, președinta Curții Constituționale a Republicii Moldova, Domnica MANOLE, președintele Asociației Curților Constituționale Francofone, Mamadou Badio CAMARA, și prof.dr.h.c. Rainer ARNOLD, de la Universitatea din Regensburg (Germania).

De asemenea, a fost menționat mesajul de felicitare al președintei Curții Europene a Drepturilor Omului, Siofra O’LEARY, pentru progresele și realizările înregistrate de România în ultimii 30 de ani și pentru aniversarea Centenarului Constituției din 1923. Reprezentantul Tribunalului Constituțional spaniol, judecător Enrique Arnaldo ALCUBILLA, a prezentat și mesajul președintelui acestei instanțe, Cándido Conde-PUMPIDO TOURÓN.

Evenimentul s-a bucurat pe plan extern de participarea reprezentanților a 19 instanțe de jurisdicție constituțională din Europa, respectiv Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Georgia, Lituania, Luxemburg, Moldova, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria, dintre care opt au fost reprezentate de președinți.

Președintele Curții Constituționale a României a susținut, în cuvântul de închidere a Adunării solemne, urmat de intonarea Imnului – Odă Bucuriei, că, deși fiecare dintre statele Uniunii Europene are Constituție națională, „cu toții suntem racordați la spațiul comun al constituționalismului european, ca fundament de legitimitate a statelor și a societăților noastre democratice”.

Participanții la eveniment au fost invitați la lansarea unei emisiuni filatelice pe tema Centenarului Constituției României Întregite. Președintele României, Klaus Werner IOHANNIS, și președintele Curții Constituționale a României, Marian ENACHE, au aplicat sigiliile pe certificatul emisiunii filatelice și au semnat, împreună cu judecătorii Curții Constituționale a României și invitații străini, pe tabelul de prezentare a acesteia.

***

Luni, 27 martie 2023, începând cu ora 10,00, la Palatul Parlamentului, Sala de Plen a Senatului „Regele Mihai I al României”, Curtea Constituțională celebrează “Centenarul Constituției României Întregite (1923 – 2023).

Programul evenimentului poate fi consultat aici.

Evenimentul va fi transmis în direct, pe pagina de internet a Curții Constituționale și pe conturile instituției de Facebook și de YouTube.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică