Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Imputația plății


28 martie 2023 | Isabela UNGUREANU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Isabela Ungureanu

Isabela Ungureanu

In situatia in care debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de aceeasi natura efectueaza o plata insuficienta pentru stingerea tuturor datoriilor, se pune problema care dintre aceste datorii se va considera stinsa cu prioritate sau daca se vor considera achitate mai intai accesoriile ori debitul principal.

Problema prezinta importanta deosebita in special in situatia in care sunt datorate si cheltuieli de judecata sau de executare iar datoriile sunt purtatoare de dobanzi, cand interesul debitorului ar fi sa impute plata mai intai asupra debitului principal, astfel incat acesta sa nu mai produca dobanzi, iar interesul creditorului ar fi sa impute plata cu prioritate asupra tuturor dobanzilor.

Imputatia platii reprezinta acel mecanism juridic prin care, in lipsa acordului partilor, se poate determina ordinea in care se vor stinge datoriile.

Imputatia platii prin acordul partilor

Partile au libertatea sa stabileasca de comun acord modul in care se realizeaza imputatia platii, respectiv pot stabili ordinea in care se vor stinge creantele, chiar si in situatia creantelor neajunse la scadenta, pot conveni plati partiale ale unor creante diferite sau imputarea platii cu prioritate asupra capitalului, inainte de cheltuieli sau dobanzi.

Imputatia unilaterala

In lipsa acestui acord, imputatia platii se poate face de debitor sau de creditor prin act unilateral de vointa dar, in acest caz, legea impune anumite limitari.

Astfel, potrivit art. 1507 C.civ., debitorul are dreptul, atunci cand plateste, sa indice datoria pe care intelege sa o stinga. Optiunea debitorului este insa limitata, in sensul ca acesta nu va putea, fara consimtamantul creditorului, sa impute plata asupra unei datorii care nu este inca exigibila cu preferinta fata de o datorie scadenta, cu exceptia cazului in care s-a prevazut ca poate plati anticipat, sau asupra capitalului, cu preferinta fata de cheltuieli si dobanzi. Cu alte cuvinte, chiar daca debitorul are posobilitatea de a indica datoria pe care doreste sa o stinga, va trebui sa indice o datorie scadenta iar plata efectuata se va imputa cu prioritate asupra cheltuielilor, apoi asupra dobanzilor si, la urma asupra capitalului. Prin urmare, pentru a putea fi consideranta stinsa datoria indicata de debitor, plata trebuie sa fie si suficienta pentru a acoperi cheltuielile, dobanzile si capitalul.

In cazul platii prin virament bancar, debitorul are posibilitatea sa indice pe ordinul de plata datoria pe care intentioneaza sa o stinga.

In situatia in care partile nu au convenit modul in care se face imputatia platii iar debitorul nu a indicat datoria pe care intelege sa o stinga prin plata efectuata, art. 1508 C.civ. prevede dreptul creditorului de a realiza imputatia platii.

Astfel, creditorul poate, intr-un termen rezonabil dupa ce a primit plata, sa indice debitorului datoria asupra careia aceasta se va imputa. Ca si in cazul imputatiei facute de debitor, si dreptul creditorului de a realiza imputatia platii cunoaste anumite limitari, respectiv creditorul nu poate imputa plata asupra unei datorii neexigibile sau litigioase, contestate de debitor.

Atunci cand creditorul remite debitorului o chitanta liberatorie, el este dator sa indice in cuprinsul acesteia datoria asupra careia intelege sa faca imputatia, in caz contrar devenind incidente dispozitiile Codului Civil care reglementeaza imputatia legala.

Imputatia legala

Daca niciuna dintre partile raportului juridic obligational nu face imputatia platii, devin aplicabile dispozitiile art. 1509 C.civ. privind imputatia legala. Acest articol prevede ordinea in care se vor stinge creantele in urma efectuarii unei plati care nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile. Astfel, se vor stinge cu prioritate:

1. Datoriile ajunse la scadenta;
2. Daca toate datoriile sunt ajunse la scadenta, se vor considera stinse, cu prioritate, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cale mai putine garantii;
3. Daca toate datoriile sunt ajunse la scadenta si negarantate sau garantate in aceeasi masura, se vor considera stinse cu prioritate datoriile mai oneroase pentru debitor;
4. Daca toate datoriile sunt scadente, garantate sau negarantete in aceeasi masura si la fel de oneroase pentru debitor, se vor considera stinse datoriile mai vechi;
5. In cazul in care nu se poate stabili prioritatea creantelor in functie de criteriile de mai sus, plata efectuata se va imputa asupra tuturor datoriilor, proportional cu valoarea acestora.

In continuare, art. 1509 alin 2 C.civ. prevede ca in toate cazurile, plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecata si executare, apoi asupra ratelor, dobanzilor si penalitatilor, in ordinea cronologica a scadentei acestora si, in final, asupra capitalului, daca partile nu convin altfel.

Alin. 2 al art 1509 C.civ. trebuie insa interpretat prin raportare la alin 1 al aceluiasi articol care prevede ordinea stingerii datoriilor. Astfel, din coroborarea celor doua alineate rezulta ca datoriile se vor stinge in ordinea prevazuta de alin 1 iar pentru fiecare datorie in parte imputatia se face cu prioritate asupra cheltuielilor, apoi asupra ratelor, dobanzilor si penalitatilor, in ordinea cronologica a scadentei acestora.

Mai trebuie mentionat si faptul ca dispozitiile art. 1506-1509 C.civ. privind imputatia platii sunt aplicabile in toate cazurile in care plata se face dupa intrarea in vigoare a noului Cod Civil, chiar daca obligatia s-a nascut anterior intrarii in vigoare a acestuia.

Avocat Isabela Ungureanu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii