Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Manualul analistului în investigații criminale. Proiect editorial 2023 – destinat învățării informale


28 martie 2023 | Neculai ZAMFIRESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

Analistul în investigații criminale[1] este un specialist în analiza acțiunii criminale, persoana cu aptitudini în cunoașterea și descrierea fenomenologiei crimei, a reflectivității întregului edificiu al mijloacelor de probă, realizate pe parcursul constatărilor directe (cercetarea inițială a locului faptei și a persoanelor).

Acesta aplică teorii și concepte științifice, dezvoltă stocul existent de cunoștințe, îmbunătățește sau dezvoltă metodele operaționale, aplică cunoștințele referitoare la stocarea și regăsirea de informații potrivind centrul interesului investigativ, precum și a faptele și împrejurările exterioare.

Caută și găsește în științe metoda verificării mijloacelor de fixare a rezultatelor constatărilor directe, apelând la memoria mijloacelor investigative, corectează erorile, descoperă necunoscutele și atitudinile subiective se angajează în orice combinare a acestor activități pentru a realiza: identificarea câmpului criminal, examinarea semantică și psihanalitică a mijloacelor investigative, resuscitarea acestora, reconstrucția scenei acțiunii criminale și a faptelor și împrejurărilor exterioare, realizarea portretisticii de identificare.

Toate acestea pentru a găsi și aplica metoda adevărurilor clare, evidente și distincte, care să-i asigure evidența adevărurilor descoperite, pentru ca mai apoi să reclădească pe principii noi edificiul supus restructurării”[2].

Analist în investigații criminale poate fi cercetătorul (polițist, procuror, avocat, expert, medic, antropolog, psiholog, psihanalist, lingvist, și nu în cele din urma, jurnalist) cu competență, rezultatele profesionale, experiență în specialitatea și aptitudini specifice necesare. Poate fi un cercetător independent sau instituționalizat care își asumă calitatea de analist. Asumarea este singura condiție (pentru un cercetător) ce se cere în vederea exercitării acestei activități științifice.


[1] Ocupația de analist este inclusă în COR 2020 – Clasificarea ocupațiilor din România (242224) „specialiștii în acest domeniu dezvoltă stocul existent de cunoștințe, cercetează în mod sistematic și aplică teorii și concepte științifice, îmbunătățesc sau dezvoltă metode operaționale, aplică cunoștințele referitoare la lege, la stocarea și regăsirea de informații, se angajează în orice combinare a acestor activități”.
[2] Rene Descartes, Discurs asupra metodei” – Ideea carteziană a restructurării științei aplicată în investigația criminală. Studiind întreg edificiul mijloacelor de probă reclădim totul pe noi principii. Pentru aceasta, trebuie găsită metoda adevărurilor clare, evidente și distincte, care să-i asigure evidența adevărurilor descoperite.


Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii