Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Ședința ordinară a Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiarǎ
15.03.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Content, Piața de capital
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 14 martie 2017, Banca Națională a României a dat publicității un comunicat al Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară prin care acesta informează că în data de 10 martie 2017 a avut loc şedinţa ordinară a CNSF.

Conform prevederilor articolului 136 din Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE, transpus în legislația națională prin art. 258 din Regulamentul BNR nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit, rata adecvată a amortizorului anticiclic de capital se stabileşte periodic.

Amortizorul anticiclic de capital este un instrument macroprudențial pentru prevenirea şi limitarea creșterii excesive a creditului și a îndatorării sectorului neguvernamental. Principalii indicatori utilizați în stabilirea nivelului amortizorului anticiclic de capital sunt prezentați în fişierul disponibil aici.

Conform celor mai recente analize, îndatorarea totală a crescut suplimentar, dar continuă să se mențină sub pragul de alertă.

În acest context, CNSF a adoptat Recomandarea nr. 1/10.03.2017 prin care se recomandă Băncii Naţionale a României, în calitate de autoritate competentă, menținerea amortizorului anticiclic de capital pentru instituții de credit la 0 (zero) la sută, nivel implementat începând cu data de 1 ianuarie 2016, concomitent cu monitorizarea foarte atentă a evoluțiilor privind îndatorarea sectorului populației.

Membrii CNSF vor emite periodic recomandări privind aplicarea amortizorului anticiclic de capital în România. Banca Naţională a României va continua să analizeze semnalele care indică acumularea de vulnerabilităţi privind creditarea anumitor sectoare, în vederea identificării riscurilor sistemice.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti