Inițiativă majoră de politică în domeniul normelor privind abuzul de poziție dominantă
28 martie 2023 | JURIDICE.ro
Luni, 27 martie 2023, Comisia Europeană a lansat o cerere de contribuții prin care solicită feedback referitor la adoptarea Orientărilor privind practicile de excludere abuzivă ale întreprinderilor dominante. În paralel, a publicat o comunicare (și o anexă) prin care modifică Orientările sale din 2008 privind prioritățile în materie de aplicare a normelor de concurență în ceea ce privește practicile de excludere abuzivă, potrivit unui comunicat.
Pachetul urmărește să garanteze că normele privind abuzul de poziție dominantă sunt clare și eficiente și se aplică cu rigurozitate în beneficiul consumatorilor europeni și al economiei în general.
Orientările privind practicile de excludere abuzivă
Articolul 102 din TFUE este unul dintre puținele domenii ale dreptului european al concurenței a cărui aplicare nu este clarificată prin orientări specifice. Asigurarea respectării acestui articol este totuși esențială pentru a se garanta o concurență efectivă și a li se oferi consumatorilor posibilitatea de a beneficia de avantajele create de piețele concurențiale. Prin urmare, Comisia a publicat o cerere de contribuții în vederea adoptării Orientărilor privind aplicarea articolului 102 din TFUE în cazul practicilor de excludere.
Inițiativa urmărește să reflecte jurisprudența instanțelor UE, precum și experiența vastă dobândită de Comisie în ceea ce privește asigurarea respectării articolului 102 din TFUE. Orientările vor viza asigurarea unei securități juridice sporite pentru consumatori, întreprinderi, autoritățile naționale de concurență și instanțele naționale.
Toate părțile terțe interesate au la dispoziție patru săptămâni pentru a prezenta observații în cadrul cererii de contribuții. Comisia intenționează să publice un proiect de orientări pe care să îl supună unei consultări publice până la jumătatea anului 2024, astfel încât să adopte noile orientări în 2025. În momentul în care va adopta aceste noi orientări, Comisia va retrage Orientările din 2008 privind prioritățile în materie de aplicare a normelor de concurență, astfel cum au fost modificate prin comunicare.
Comunicarea de modificare a Orientărilor privind prioritățile în materie de aplicare a normelor de concurență
Până la adoptarea orientărilor finale, Comisia oferă anumite clarificări cu privire la abordarea sa pentru a stabili dacă este necesar să inițieze cu prioritate proceduri în cazurile de practici de excludere.
Prin urmare, Comisia a adoptat o comunicare prin care modifică anumite părți ale orientărilor din 2008. De exemplu, comunicarea clarifică faptul că, pe piețele caracterizate de efecte de rețea sau de alte bariere importante la intrare, Comisia poate investiga dacă practicile unei întreprinderi dominante sunt capabile să blocheze accesul concurenților care nu sunt (încă) la fel de eficienți ca întreprinderea dominantă. În plus, comunicarea clarifică faptul că pot fi investigate cazurile în care o întreprindere dominantă impune condiții inechitabile de acces unui anumit factor de producție (așa-numitul „refuz implicit de furnizare a accesului”), chiar dacă nu există dovezi că un astfel de factor de producție este indispensabil.
Modificările reflectă evoluțiile semnificative înregistrate la nivelul jurisprudenței instanțelor UE cu privire la articolul 102 din TFUE și, în consecință, la nivelul practicii Comisiei de aplicare a normelor de concurență, ținând totodată seama de situația pieței. Scopul acestor modificări de a spori transparența cu privire la principiile care stau la baza priorităților Comisiei în materie de aplicare a normelor de concurență în ceea ce privește practicile de excludere abuzivă, în concordanță cu principiul bunei administrări.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro