Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Convinge judecătorul (Învinge judecătorul? – învăţăminte pentru scriitori de texte) – un fel de recenzie a cărţii lui Adrian Toni Neacşu – (XIII)
16.03.2017 | Gheorghe MOROȘANU

Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

Iată-ne şi la episodul cu numărul meu preferat: nr. 13, care apare în ziarul Ceahlăul în ziua de 13. Dacă era şi marţi…

10 lucruri pe care judecătorul nu suportă să le citească

„Citatele lungi, compacte, sunt şi inutile şi greu de urmărit.”

Atacurile la persoană. „Judecătorul trăieşte zilnic un stres suficient de mare ca să mai aibă nevoie de stimuli suplimentari care să-i crească nervozitatea”. „Nu îţi agresa adversarul şi nu fi violent în scris la adresa celeilalte părţi”.

Sarcasmul, ironia. „Sarcasmul este arma celui ce-şi asumă o poziţie de superioritate. În dosarele instanţei singura poziţie superioară îi aparţine judecătorului.”

Frazele lungi. „…cu cât o problemă este mai complicată, cu atât ea trebuie prezentată mai simplu”.

Preţiozitatea excesivă, pedanteria. „Există avocaţi care consideră că a trece 3 citate în latină pe o pagină şi a cita din ultima lucrare a unui renumit civilist francez, netradusă la noi, este dovada supremă de distincţie intelectuală. Că judecătorul nu numai că va aprecia fineţea spiritului lui, şlefuit la marile şcoli europene de drept, dar se va şi prinde în horă, invocând la rândul lui în şedinţa de judecată marile raţionamente ale curentelor clasice de drept, tratate ori monografii abia lansate la Sorbona, ori se va lansa în dezbateri aprinse în care profunzimea raţionamentelor este depăşită doar de subtilitatea problemei de drept ce face obiectul dezbaterii. Nimic mai fals…” Am reprodus in extenso acest paragraf, atât pentru a aprecia învăţămintele pertinente, cât şi pentru a remarca armonia şi chiar muzicalitatea frazei. Vă invit să recitiţi textul de mai sus, cu glas şi cu intonaţie, şi veţi constata, odată cu mine, că autorul nostru, cel care ne învaţă să scriem, este el însuşi un maestru al compoziţiei. Nici nu se putea altfel.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.