Achiziţii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţiiCorporateCyberlawData protectionDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăLITIGIIMedia & publicitateMedierePiaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiTelecom
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

CCR pendinte: ridicarea unei excepții de neconstituționalitate nu suspendă cauza (art. 367 alin. (9) CPP)

15.03.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

În data de 09.03.2017 s-a constituit un nou dosar (859D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 367 alin. (9) din Codul de Procedură Penală (cauza Ilie Gheorghe Vasile Cornel).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care art. 367 alin. (9) CPP formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţa de trimitere este Judecătoria Sectorul 6 Bucureşti care a admis în parte cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de petent, în sensul că a respins ca inadmisibilă sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la dispoziţiile art. 7 alin. (2) şi art 341 alin. (8) CPP.

Menţionăm faptul că petentul a apelat încheierea de respingere a contestației durată proces dată de Judecătoria Sectorul 6 Bucureşti,  iar Tribunalul Bucureşti a hotărât, în parte, că această contestaţie este nefondată.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 367 (extras)
(9) Ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate nu suspendă judecarea cauzei.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)


Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan