Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Acordarea unui împrumut de către un judecător nu constituie incompatibilitate


29 martie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că ”acordarea unui împrumut (cu sau fără dobândă) nu este incompatibilă cu funcția de judecător, în raport de prevederile art. 5 și 8 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I-a, nr. 826 din 13 septembrie 2005. Astfel, dincolo de faptul că, acordarea unui împrumut (act de natură civilă izolat, și nu făcut în mod organizat și sistematic, astfel cum impune, cu necesitate, alineatul 2 al articolului 12 din Legea nr. 78/2000) nu are legătură cu exercitarea unei alte funcții publice ori private, la care se referă art. 5 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, potrivit art. 8 alin. (1) lit. b) din același act normativ, judecătorilor și procurorilor le este interzis să desfășoare activități comerciale.” (Încheierea nr. 241 din 9 iunie 2022 a judecătorului de cameră preliminară, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina Matei, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Notă: Legea nr. 303/2004 a fost abrogată prin Legea nr. 303/2022.

Incompatibilitatea de la art. 5 din Legea nr. 303/2004 (Funcţiile de judecător, procuror, magistrat- asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, aşa cum acestea sunt definite de legislaţia în vigoare) este reluată în art. 227 din Legea nr. 303/2022 (Funcţia de judecător, procuror, magistrat-asistent şi personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, astfel cum acestea sunt definite de legislaţia în vigoare, şi a funcţiilor didactice de la Institutul Naţional al Magistraturii şi Şcolii Naţionale de Grefieri).

Interdicția de la art. 8 din Legea nr. 303/2004 (Judecătorilor şi procurorilor le este interzis: a) să desfăşoare activităţi comerciale, direct sau prin persoane interpuse) este reluată în art. 231 din Legea nr. 303/2022 (Judecătorilor, procurorilor, magistraţilorasistenţi şi personalului de specialitate juridică asimilat acestora le este interzis: a) să desfăşoare activităţi comerciale, direct sau prin persoane interpuse.).

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii