TUE pendinte: atingerea adusă cerințelor naționale din Cehia privind denaturarea completă a alcoolului și evaziunea fiscală
15.03.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

Prin cererea înregistrată în data de 13 ianuarie 2017 (T-18/17, Republica Cehă/Comisia Europeană), s-a solicitat Tribunalului Uniunii Europene anularea Regulamentului de punere în aplicare 2016/1867 al Comisiei de modificare a anexei la Regulamentul nr. 3199/93 privind recunoașterea reciprocă a procedurilor pentru denaturarea completă a alcoolului în scopul scutirii de la plata accizelor.
În susţinerea acestei acţiuni, reclamanta invocă două motive:
1. Prin adoptarea regulamentului, Comisia a adus atingere cerințelor naționale din Cehia privind denaturarea completă a alcoolului comunicând în mod repetat că nu este de acord cu abordarea respectivă în pofida faptului că Republica Cehă nu a transmis Comisiei nicio comunicare iar potrivit dreptului Uniunii, nu este permis să se aducă atingere cerinţelor naţionale ale unui stat membru în absenţa unei comunicări din partea acestuia.
2. Eurodenaturantul 1:1:1 nu corespunde obiectivului dispoziției de la art. 27. alin. (1) lit. (a) din Directiva 92/83, pentru că acesta nu oferă suficiente garanții în lupta împotriva evaziunii fiscale din cauza concentraţiei foarte slabe ce poate conduce la utilizarea abuzivă pentru fabricarea băuturilor alcoolice.
Dispoziţiile reclamate a fi încălcate au următorul conţinut normativ:
Art. 13 TUE (extras)
(2) Fiecare instituție acționează în limitele atribuțiilor care îi sunt conferite prin tratate, în conformitate cu procedurile, condițiile și scopurile prevăzute de acestea. Instituțiile cooperează unele cu altele în mod loial.
Art. 27 (extras) din Directiva 92/83
(1) Statele membre scutesc de accize produsele care intră sub incidența prezentei directive după îndeplinirea condițiilor stabilite de acestea în scopul asigurării aplicării corecte a respectivelor scutiri și al prevenirii oricărei evaziuni, evitări sau abuz:
(a) atunci când sunt distribuite sub formă de alcool complet denaturat în conformitate cu cerințele oricărui stat membru, aceste cerințe fiind notificate și acceptate în conformitate cu alineatele (3) și (4) din prezentul articol. Această scutire trebuie condiționată de aplicarea dispozițiilor Directivei 92/12/CEE privind circulația comercială a alcoolului complet denaturat.
(3) Înainte de 1 ianuarie 1993 și cu trei luni înainte de intenția de modificare ulterioară a legislației naționale, statul membru comunică Comisiei, împreună cu toate informațiile corespunzătoare, modificările pe care intenționează să le aducă alineatului (1) litera (a). Comisia transmite comunicările celorlalte state membre în termen de o lună de la primire.
(4) Dacă, la două luni de la informarea celorlalte state membre, nici Comisia, nici alt stat membru nu a solicitat ca problema să fie discutată în Consiliu, se cere ca Consiliul să autorizeze modificările făcute și comunicate. Dacă apare o obiecție în termenul limită, se ia o decizie în conformitate cu procedura stabilită la articolul 24 din Directiva 92/12/CEE.
Andrei Alexandru Marcu (text)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa
dr. Mihaela Mazilu-Babel (selecție și coordonator)