Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Tribunalul Galați. Tatăl la un pas de moarte


29 martie 2023 | Andrei PINTILIE

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Andrei-Ioan Pintilie

În fapt, s-a reținut în sarcina inculpatei faptul că aceasta locuia împreună cu părinții săi după ce s-a liberat din penitenciar unde a executat o pedeapsă privativă de libertate de 14 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de omor. Împreună cu părinții săi locuiește și fratele său, precum și concubinul acesteia. În privința inculpatei aveau loc în mod frecvent scandaluri pe fondul consumului de alcool, inculpata agresându-l de mai multe ori pe tatăl său, acesta fiind tăiat cu un ciob de sticlă și un briceag. În ziua de 04.11.2009, după ce a consumat băuturi alcoolice, între inculpată și tatăl acesteia a intervenit o ceartă violentă cu privire la moștenire. Inculpata, aflată sub influența alcoolului și într-o stare de nervozitate, a luat in mână un cuțit de bucătărie cu mâner din plastic de culoare neagră cu care a tăiat celofanul ce era pus in locul geamului de la verandă, după care a ieșit din imobil. Partea vătămată continua cu reproșurile și îi adresa cuvinte obscene. În aceste împrejurări inculpata i-a aplicat părții vătămate o lovitură cu cuțitul pe care îl avea în mană în zona pieptului, după care a revenit în cameră și a lăsat cuțitul pe masă unde a fost găsit de organele de poliție cu ocazia cercetării la fața locului. Partea vătămată a reușit să iasă din curte însă a căzut in fața bisericii din apropiere de unde a fost transportat la spital.

În drept, fapta inculpatei întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de tentativa la omor deosebit de grav. Fapta din prezenta cauza este comisa după împlinirea termenului de executare a pedepsei, aceasta aflându-se in stare de recidivă postexecutorie. Inculpata se află în împrejurarea ce agravează răspunderea penală chiar dacă a recunoscut comiterea faptei. Aceasta a mai fost condamnata pentru o infracțiune de omor, iar in prezenta cauză este cercetată pentru tentativă la omor deosebit de grav, partea vătămată fiind însuși tatăl inculpatei.

Pedeapsa aplicată: 10 ani închisoare cu executare în penitenciar,  pedeapsa complementară  a interzicerii unor drepturi. Obligă inculpata să plătească părții civile suma de 3732,79 lei reprezentând contravaloarea cheltuieli de spitalizare.

Sentința penală nr.179/2010, disponibilă aici.

Pintilie Andrei-Ioan
Student – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii