Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrevedere Marian Enache – Claire Bazy Malaurie, președinta Comisiei de la Veneția


29 martie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Marți, 28 martie 2023, Marian Enache, Președintele Curții Constituționale a României, a avut o întrevedere cu Claire Bazy Malaurie, președinta Comisiei de la Veneția, potrivit unui comunicat.

Discuțiile s–au concentrat pe aspecte legate de cooperarea instituțională dintre Curtea Constituțională a României și Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), întrevederea fiind apreciată ca deosebit de utilă pentru ambele părți.

Marian Enache a afirmat disponibilitatea de dezvoltare a colaborării între cele două instituții, punctând faptul că aceasta a fost una excelentă de–a lungul anilor, amintind de doi foști președinți ai Comisiei de la Veneția, Antonio Mario La Pergola și Gianni Buquicchio, a căror expertiză a fost benefică în procesul de elaborare a Constituției României din 1991. Cu acest prilej, au fost prezentați și agenții de legătură ai instanței române de contencios constituțional cu Comisia de la Veneția, desemnați recent de Plen, respectiv jud. Gheorghe Stan și Cristina Titirișcă, magistrat–asistent. Acesta a precizat că avizele Comisiei de la Veneția sunt citate în multe dintre deciziile Curții Constituționale a României, acestea impunându–se prin forța argumentelor.

Claire Bazy Malaurie a remarcat progresele înregistrate de România și faptul că instanța constituțională română a rezistat presiunilor în contextul modificărilor legislative în materie penală și procesual penală. Aceasta și–a exprimat recunoștința față de toate țările, între care se află și România, care au reușit să apere valorile constituționale ale statului de drept în vremurile dificile. Totodată, s–a arătat interesată de deciziile Curții Constituționale a României, dacă acestea conțin și recomandări către autorități. Președintele Curții Constituționale a României a explicat că structura deciziei este compusă din considerente și dispozitiv, ambele având caracter obligatoriu pentru toate autoritățile publice.

La finalul întrevederii, președinta Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a fost invitată să semneze în Cartea de Onoare a Curții Constituționale a României.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii