Secţiuni » Noutăţi legislative » Proiecte legislative
Proiecte legislative

OUG privind modificarea unor acte normative privind domeniul străinilor și azilului | Proiect. UPDATE: Publicare în MOF


19 mai 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 436 din 18 mai 2023, a fost publicată Ordonanţa de urgenţă nr. 35/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind domeniul străinilor şi azilului în România.

Cu privire la Legea nr. 122/2006, cu modificările și completările ulterioare:
– modificarea art. 17 alin. (1) lit. a) în scopul instituirii dreptului de a rămâne pe teritoriul României până la finalizarea procedurii de azil. Norma în vigoare instituie un drept de a rămâne pe teritoriul național, până la expirarea unui termen de 15 zile de la finalizarea procedurii de azil, cu excepţia situaţiei în care cererea de azil a fost respinsă în urma soluţionării acesteia în procedură accelerată sau în procedură la frontieră, caz în care străinul trebuie să părăsească teritoriul statului român de îndată ce procedura de azil a fost finalizată.

Față de modificarea modificare a art. 17 alin. (1) lit. a), pentru corelare se abrogă art. 19 lit. j) din lege și atrage și modificarea art. 70 referitor la situația solicitanților de azil care nu au obținut protecție internațională în România, pentru care Inspectoratul General pentru Imigrări va trebui să emită decizii de returnare la momentul emiterii hotărârii de respingere a cererii de azil în faza administrativă, în contextul Recomandării (UE) 2017/432 a Comisiei din 7 martie 2017,

– completarea art. 361 cu un nou alineat, alin. (4), care permit ca activitățile de înregistrare a cererilor de protecție internațională să poată fi realizate și de către experții Agenției Uniunii Europene pentru Azil (EUAA), potrivit art. 16 alin. (2) lit. b) din Regulamentul (UE) 2303/2021 privind Agenția Uniunii Europene pentru Azil și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 439/2010. Completarea are în vedere situația generată de conflictul armat din Ucraina, în contextul creșterii prezenței persoanelor strămutate din acest stat pe teritoriul României și care au fost înregistrate ca beneficiari ai protecției temporare în temeiul Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului (aproximativ 80000), și care pot solicita în orice moment acordarea unei forme de protecție internațională ca urmare a propriei rațiuni sau fiind constrânși de împrejurarea în care decizia nu ar mai fi prelungită. Experții EUAA nu dobândesc atribute decizionale, aceștia realizând activități de intervievare și analiză a dosarelor.

Se introduce, după art. 48 din lege, un nou articol, art. 48 indice 1 care permite experților EUAA realizarea activităților de intervievare și analizare a motivelor invocate de solicitanți, potrivit art. 16 alin. 2 lit. c) din Regulamentul (UE) 2303/2021.

Cu privire la Ordonanța de urgență a Guvernului nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare:
– se abrogă art. 81 alin. 2 lit. e), motivată de necesitatea respectării Recomandării (UE) 2017/432 a Comisiei din 7 martie 2017 cu privire la eficientizarea returnărilor.
– se completează art. 81 alin. 2 cu o nouă literă, lit. g), în sensul instituirii unei noi situații în care să se poată dispune returnarea, și anume, în situația străinului a cărui cerere de protecție internațională în România a fost respinsă în fază administrativă. Măsura propusă are în vedere respectarea Recomandării (UE) 2017/432 a Comisiei din 7 martie 2017 cu privire la eficientizarea returnărilor în cadrul punerii în aplicare a Directivei 2008/115/CE a Parlamentului European și a Consiliului. În același context se impune abrogarea lit. d) alin. 3 al art. 83 din ordonanța de urgență și completarea art. 88 alin. 2 cu o nouă literă, lit. c), în sensul menționării străinului a cărui cerere de protecție internațională în România a fost respinsă în fază administrativă.

***

Marți, 28 martie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică Proiectul Ordonanței de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative privind domeniul străinilor și azilului în România.

:: Proiect
:: Notă de fundamentare

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii