Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

UNBR. Modificări aduse Statutului CAA


29 martie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Miercuri, 29 martie 2023, Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat Hotărârea nr. 326 din 17-18 martie 2023 privind unele modificări și completări aduse Statutului C.A.A. adoptat prin Hotărârea Consiliului UNBR nr. 139/27.07.2016.

Statutul C.A.A. se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 18, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Contribuțiile lunare obligatorii la care se referă art. 20 alin. (1) din Legea nr. 72/2016 şi contribuțiile facultative la care se referă art. 11 lit. b) din Legea nr. 72/2016 se calculează fără zecimale, prin rotunjire, în plus, la leu.”

2. La articolul 18, după alineatul (2) se introduc alineatele (3)-(6), cu următorul cuprins:

„(3) Baza de calcul a contribuțiilor individuale facultative la fondurile sistemului este aceeași ca baza de calcul pentru contribuțiile obligatorii prevăzută la art. 19 alin. (2) din Legea nr. 72/2016, respectiv venitul brut lunar realizat din profesie.

(4) Baza de calcul a contribuțiilor individuale facultative la fondurile sistemului nu poate depăși plafonul de venit aferent contribuției maxime, stabilit prin Hotărârea Consiliului UNBR în conformitate cu art. 20 alin. (2) teza ultimă din Legea nr. 72/2016.

(5) Contribuția facultativă reprezintă un procent din baza de calcul prevăzută la alin. (3) și nu poate fi mai mare de 5%.

(6) Contribuțiile legale sunt contribuțiile obligatorii şi contribuțiile facultative calculate conform prevederilor legale şi a contractului dintre asigurător şi asigurat în cazul în care asiguratul alege să contribuie facultativ.”

3. La articolul 29, după alineatul (4) se introduc alineatele (5)-(6), cu următorul cuprins:

(5) Punctajul mediu anual al asiguratului aferent contribuțiilor obligatorii legal achitate se calculează separat de punctajul mediu anual al asiguratului aferent contribuțiilor facultative legal achitate, cu respectarea prevederilor art. 64 alin. {2) din Legea 72/2016.

(6) Punctajul mediu anual utilizat la calculul pensiei conform art. 64 alin. (1) din Legea 72/2016 rezultă din însumare punctajului mediu anual al asiguratului aferent contribuțiilor obligatorii şi punctajul mediu anual al asiguratului aferent contribuțiilor facultative legal achitate.

4. Titlul art. 38 se completează și va avea următorul cuprins:

„Alte drepturi. Enumerare. Acte doveditoare. Legea nr. 72/2016 – art. 85 alin. (1) și 102 alin. (1)”

5. La art. 38, după alineatul 3 se introduce alineatul (4) cu următorul cuprins:

„Viza medicului de familie pe certificatul medical, prevăzută de art. 102 alin. (1) din Lege, este necesară în situația unei dispoziții echivalente în legea care reglementează sistemul național de asigurări de sănătate.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii