Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curțile Constituționale din România și Republica Moldova au semnat un memorandum de cooperare


31 martie 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Luni, 27 martie 2023, Curtea Constituțională a României și Curtea Constituțională a Republicii Moldova au semnat un Memorandum de cooperare privind schimbul reciproc de informații profesionale și de experiență în domeniul justiției constituționale, potrivit unui comunicat.

Memorandumul a fost semnat de președintele Curții Constituționale a României, Marian ENACHE, și de președinta Curții Constituționale a Republicii Moldova, Domnica MANOLE, în cadrul întâlnirii bilaterale organizate într-o zi cu o dublă semnificație istorică, respectiv celebrarea Centenarului Constituției României Întregite – 1923-2023 – și Ziua Unirii Basarabiei cu România.

La întâlnire au participat din partea Curții Constituționale a României, judecătorii Livia-Doina STANCIU, VARGA Attila, Elena-Simina TĂNĂSESCU, Cristian DELIORGA, Mihaela CIOCHINĂ, Laura-Iuliana SCÂNTEI, Dimitrie-Bogdan LICU, prim-magistratul-asistent BENKE Károly, și magistrat-asistent Cristina TITIRIȘCĂ, iar din partea Curții Constituționale a Republicii Moldova,  judecătorii Liuba ȘOVA, Nicolae ROȘCA, Serghei ȚURCAN și Vladimir ȚURCAN.

Ambele părți au subliniat cooperarea foarte strânsă dintre cele două instanțe de control constituțional și existența unui dialog permanent privind probleme de drept și schimbul de jurisprudență și de bune practici. Președinții celor două Curți au evocat conținutul special al relației de colaborare instituțională, întemeiată inclusiv pe rădăcini comune constituționale, concretizată în realizarea mai multor proiecte comune, precum editarea unor culegeri de articole și jurisprudență, volume de convorbiri juridice, precum și stagii de pregătire a magistraților – asistenți și a asistenților judiciari pentru cunoașterea jurisprudenței celor două Curți în privința controlului de constituționalitate.

Președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache, a arătat că relațiile dintre cele două instituții sunt frățești, de apropiere și că pe viitor se dorește realizarea unor acțiuni concrete pe teme comune de dezbatere. Totodată, a afirmat susținerea și sprijinul oferite Curții Constituționale a Republicii Moldova în parcursul european pe care îl urmează Republica Moldova.

La rândul său, Domnica Manole a felicitat Curtea Constituțională a României pentru organizarea evenimentului de celebrare a Centenarului Constituției României Întregite. De asemenea, a subliniat că, având în vedere provocările pe care le vor avea în cadrul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, își dorește să beneficieze de experiența Curții Constituționale a României în acest domeniu. O altă temă abordată de partea moldoveană a fost aplicarea dreptului european și raportul acestuia cu constituția națională, apreciind că expertiza Curții Constituționale a României ar fi un ajutor extrem de util.

Cu acest prilej, Domnica Manole a lansat o invitație Curții Constituționale a României de a participa, la sfârșitul lunii iulie a.c., la Chișinău, la un eveniment de celebrare a 29 de ani de la adoptarea Constituției.

La finalul întrevederii, președinta Curții Constituționale a Republicii Moldova, Domnica Manole, a fost invitată să semneze în Cartea de Onoare a Curții Constituționale a României.

***

Luni, 27 martie 2023, Domnica Manole, președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, și Marian Enache, Președintele Curții Constituționale a României, au semnat un Memorandum de cooperare privind schimbul reciproc de informații și de experiență în domeniul justiției constituționale, potrivit unui comunicat.

Semnarea Memorandumului a avut loc în cadrul unei întrevederi oficiale bilaterale dintre judecătorii ambelor state, fiind desfăşurată într-o zi ce comportă o conotaţie dublă: celebrarea Centenarului Constituției României Întregite 1923 – 2023 și Ziua Unirii Basarabiei cu România.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii