Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Constanța. Abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Control judiciar. UPDATE: Trimitere în judecată
14.08.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU, Adina GANȚOLEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DNA- Constanța. Abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

În completarea comunicatului nr. 252/VIII/3 din data de 16 martie 2017, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
M. L.-M., la data faptelor director al Direcției Județene de Sănătate Publică Tulcea, pentru săvârşirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.
V. M. R. administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și
B. B., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 – 2013, inculpata M. L.-M., în calitate de director al Direcției Județene de Sănătate Publică Tulcea, a încheiat la prețuri supraevaluate două contracte cu societatea comercială administrată de inculpatul V. M.-R., cu ocazia atribuirii unor lucrări de execuție privind întreținerea și amenajarea sediului Direcției.

Cele două contracte atribuite în mod nelegal au vizat ”lucrări de reparație instalație canalizare subsol” și ” achiziție cazan de apă caldă pentru centrala termică” în valoare totală de 87.535 lei, lucrări ce au fost efectuate doar în proporție de aproximativ 10% cu toate că prețul a fost achitat integral. Totodată, produsul ce a făcut obiectul celui de-al doilea contract a fost achiziționat la un preț vădit supraevaluat, de peste trei ori mai mare decât prețul real al pieței.

În cursul anului 2015, inculpata M. L.-M., în aceeași calitate și beneficiind de ajutorul inculpatului B. B., a încheiat cu societatea administrată de acesta din urmă un contract privind achiziția de ”lucrări de reparație instalație / rețea termică” în valoare totală de 110.030 lei. Și în această situație lucrările contractate au fost parțial efectuate cu toate că prețul contractului a fost achitat integral. 

În cauză, Direcția Județeană de Sănătate Publică Tulcea s-a constituit parte civilă în cauză.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile și asupra unor conturi bancare, ce aparțin inculpatei M. L.-M.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Adina Ganțolea

***

DNA-Constanța. Abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 15 martie 2017, a inculpaților:
M. L. M., în calitate de director al Direcției Județene de Sănătate Publică Tulcea la data faptelor, sub aspectul săvârşirii a trei infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată,
B. B., administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de:
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2013, inculpata M. L. M., în calitate de director al Direcției Județene de Sănătate Publică Tulcea, a încheiat la prețuri supraevaluate două contracte cu o societate comercială, cu ocazia atribuirii unor lucrări de execuție privind întreținerea și amenajarea sediului Direcției.
Cele două contracte atribuite în mod nelegal au vizat „lucrări de reparație instalație canalizare subsol” și „achiziție cazan de apă caldă pentru centrala termică” în valoare totală de 87.535 lei, lucrări ce au fost efectuate doar în proporție de aproximativ 10% cu toate că prețul a fost achitat integral.
Totodată, produsul ce a făcut obiectul celui de-al doilea contract a fost achiziționat la un preț vădit supraevaluat, cu 340 % față de prețul real al pieței.
În cursul anului 2015, inculpata M. L. M., în aceeași calitate și beneficiind de ajutorul inculpatului B. B., a încheiat cu societatea administrată de acesta din urmă un contract privind achiziția de „lucrări de reparație instalație / rețea termică” în valoare totală de 110.030 lei.
Și în această situație lucrările contractate au fost parțial efectuate cu toate că prețul contractului a fost achitat integral.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații M. L. M. și B. B. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanţa, ori de câte ori sunt chemați;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanţa, cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Tulcea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemați;
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa;
e) să nu ia legătura cu persoanele menționate în ordonanța procurorilor şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect pe nicio cale;
f) să nu desfăşoare nicio activitate de conducere în cadrul Direcției de Sănătate Publică Tulcea ori prin care se iau decizii, direct sau indirect, cu impact asupra bugetului Direcției de Sănătate Publică Tulcea (pentru inculpata M. L. M.);
g) să nu desfăşoare niciun act în calitate de profesionist (care exploatează o întreprindere, conform art. 3 din Codul Civil – Legea nr. 287/2009 – în reglementarea anterioară – act de comerț), direct sau indirect, în relația instituțiile publice sau alte instituții bugetare de pe teritoriul României (pentru inculpatul B. B.);

Inculpaților li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti